Mariupol düştü

21 Nisan 2022

Güncelleme: 22 Nisan 2022

A
A

Rusya, Ukrayna'da uzun süre kuşatma altında tuttuğu liman şehri Mariupol'ün kontrolünü tamamen ele geçirdiğini açıkladı.

ZgotmplZ

Ukrayna'da 24 Şubat'ta işgal harekatına başlayan Rusya, 7 Mart'tan itibaren kuşatma başlattığı Mariupol'ü Azovstal Metalürji Fabrikası dışında tamamen ele geçirdiğini duyurdu.

Ukraynalı yetkililer ise, Mariupol'ün hala Ukrayna'da olduğunu belirterek, Ukrayna ordusunun mümkün olduğu kadar şehri savunmaya devam ettiğini duyurdu.

Azovstal Metalürji Fabrikası tesislerinin içerisinde karmaşık yeraltı sığınıklarının bulunması nedeniyle uçakların bombalamasına rağmen Rus askeri birlikleri zorlandı ve buradaki Ukrayna güçlerini ele geçiremedi. Geniş bir bölgeye yayılan fabrikada 2 bin civarında Ukrayna savaşçısının kaldığı bildiriliyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azovstal fabrikasına baskın yapılmamasını, burada silah bırakan Ukraynalı güçlere iyi muamele yapılmasını istedi.

Ukraynalı yetkililer ise bölgeden sayıları bin 500'ü bulan sivil ve yaralı askerlerin tahliye edilmesi için acil insani koridor açılmasını talep etti.

Mariupol'ün düşmesiyle Kırım Yarımadası'yla karadan bağlantı kurulacak.
MARİUPOL'ÜN ÖNEMİ

Azak Denizi'ne kıyısı olan liman şehirlerinden Berdyansk'tan sonra Mariupol'ün Rusların eline geçmesiyle Azak Denizi kıyısında Ukrayna'nın kontrolünde herhangi bir şehir kalmadı.

Mariupol, coğrafi konum itibarıyla stratejik ve ekonomik önem taşıyor. Donetsk bölgesinin en büyük şehirlerinden biri olan Mariupol'de Azak Denizi'nin en büyük ve donanımlı limanı bulunuyor.

Kırım’ın kuzeyindeki Herson'un da Rusların elinde olduğu düşünüldüğünde, Rusya Mariupol'ün alınmasıyla Kırım ile Kerç köprüsü dışında bir kara yolu bağlantısı daha kurmuş olacak.

Mariupol'ün düşmesiyle Rusya, Azak Denizi'ni bir iç deniz gibi kullanabilecek, Kırım Yarımadası'yla karadan bağlantı kuracak.

Mariupol, stratejik öneminin yanı sıra Ukrayna’da önemli bir sanayi merkezi. Önemli metalürji işletmelerinin yoğun olduğu şehirdeki bazı demir-çelik şirketleri, Ukrayna için stratejik önem taşıyor. 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar