KTTO Genel Kurulu'na siyasiler akın etti: Kim/ne dedi?

17 Eylül 2022

Güncelleme: 17 Eylül 2022

A
A

KTTO'nun 59'uncu Olağan Genel Kurulu bugün aynı zamanda siyasetin zirvesine ev sahipliği yaptı.

ZgotmplZ

Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) 59'uncu Olağan Genel Kurulu, bugün gerçekleşti.

KTTO Meclis üyelerinin belirlendiği KTTO Mustafa Çağatay Konferans Salonu’nda yapılan genel kurula siyasetin zirvesi adeta akın etti.

Genel kurula Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Başbakan Ünal Üstel, Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu, Maliye Bakanı Alişan Şan, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy, Cumhuriyet Meclisi Başkan Yardımcısı Fazilet Özdenefe, Halkın Partisi (HP) Genel Başkanı Kudret Özersay,  Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Cihat Lokmanoğlu ve bazı milletvekilleri katıldı.

Misafir konuşmacılar genel kurula hitap etti.

ERSİN TATAR

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, KTTO’ya çok değer verdiğini dile getirerek başladığı konuşmasında, KTTO’nun çok aktif ve olağanüstü çaba gösteren bir örgüt olduğunu belirtti. Tatar, Oda Başkanı Turgay Deniz ile yönetim kurulunu tebrik etti.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar

"New York'tan olağanüstü bir netice beklemiyorum"    

Yarın BM Genel Kurulu’na katılmak üzere New York’a gideceğini hatırlatan Tatar, orada olağanüstü bir netice beklemediğini kaydetti.

Kıbrıslı Türklerin bazı ekonomik çıkarlar için Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenliği altına girmesini, “sıfır asker, sıfır garantiyi” ve Türkiye’nin adadan gitmesini asla kabul etmeyeceğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Tatar, Güven Yaratıcı Önlemler kapsamında gündeme gelen Ercan Havalimanı ve limanların uluslararası açılması önerilerini de "tuzak" olarak niteledi ve bu konuların bütünlüklü çözümle gündeme gelecek konular olduğunu kaydetti.

Kendisinin cumhurbaşkanı seçilmesiyle oluşan yeni siyasetten bahseden Tatar, “Gailemiz egemenliğinin kabul edilmesiyle Kıbrıs Türkünün varlığını sürdürmesidir.” dedi. Kıbrıs Türkünün egemen eşitliği tanınmadan resmi müzakerelerin başlayamayacağını vurgulayan Tatar, resmi müzakereler olmasa da ortak komitelerin birçok konuda çalışmalar yürüttüğünü belirtti ve bu çalışmalarla ilgili bilgiler aktardı.

Türkiye’nin de desteği ile tanınma olmasa da KKTC’nin dünyada her geçen gün daha kabul gördüğünü söyleyen Tatar, ülkede turizm ve eğitim alanındaki potansiyelden bahsetti ve pandemide bir yıkım yaşandığını ancak doğru kararlarla sürecin en iyi şekilde yönetildiğini anlattı.

"Amerika kararını tekrar gözden geçirmeli"

Amerika Birleşik Devletleri’nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne uyguladığı silah ambargosunu kaldırma kararı ile ilgili de değerlendirme yapan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, bunun bölgedeki gerginliği tırmandırıcı nitelikte bir karar olduğunu vurgulayarak, Amerika’nın kararını tekrar gözden geçirmesi gerektiğini söyledi.

ÜNAL ÜSTEL 

Başbakan Ünal Üstel, Ülkedeki enerji sorununa değinerek, geçmişte uygulanan çoklu tarifenin yeniden hayat bulması için çalışmaların sürdüğünü ve önümüzdeki aylarda bunun yeniden uygulanacağını söyledi.

Başbakan Ünal Üstel

“İş dünyası ve muhalefetle bir araya gelerek çalışmaya hazırım”

Üstel, ülkede yaşanan tüm sorunlarla ilgili iş dünyası ve muhalefetle bir araya gelerek çözümler üretmek için çalışmaya hazır olduğunu da vurguladı.

"Önümüzdeki yıl kamu çalışma saatleri değişecek, kademeli olarak tam gün eğitime geçilecek"   

Kamudaki çalışma saatleri ve tam gün eğitim konularında da açıklamalarda bulunan Başbakan Üstel, önümüzdeki yaz kamunun çalışma saatlerinin değiştirilerek düzenleneceğini, önümüzdeki yıl ise kademeli olarak tam gün eğitime geçileceğini duyurdu.

Genel Sağlık Sigortası'nı ve yaz boyunca komitelerde görüşülen yasaların önümüzdeki dönem Meclis’ten geçirmeyi hedeflediklerini de belirten Üstel, “Tüm bunları yapmak için istikrara ihtiyaç var.” dedi.

TUFAN ERHÜRMAN

Ana muhalefet CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman da konuşmasında ülkeyi “dağılmış pazar yerine” benzetti.

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman

"KTTO 'takipçi ve gözlemci' görevlerini yerine getirmedi"

Erhürman, kamu niteliğinde bir meslek kuruluşu olan KTTO’yu ise anayasa ve yasa ihlalleri, ihalesiz yakıt alımı, ihtiyaç dışı istihdamlar gibi konularda sessiz kalarak, “takipçi ve gözlemci” görevlerini yerine getirmediği gerekçesiyle eleştirdi.

Tufan Erhürman, “Dünyanın hiçbir yerinde ticaret odaları yasa ve anayasa ihlallerine sessiz kalmaz.” dedi.

“Reforme etmek ile deforme etmek başka şeylerdir”

Belediyelerle ilgili yapılan yasa çalışmalarına değinen Erhürman, bunların “reform değil deform” olduğunu söyleyerek, “Reforme etmek ile deforme etmek başka şeylerdir.” dedi.

OLGUN AMCAOĞLU

Konuşmasında, eskimiş mevzuatlarla çağın yakalanmaya çalışıldığı özeleştirisinde bulunan Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu, birçok mevzuatın şekillendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu

“Ya hep beraber ya hiçbirimiz”

Amcaoğlu, “Ya hep beraber ya hiçbirimiz.” diyerek birlikte hareket etmenin önemine işaret etti.

ALİŞAN ŞAN

Maliye Bakanı Alişan Şan, KTTO’nun iş insanlarının cesaretlendiricisi ve yön vericisi olduğunu vurguladı.

Maliye Bakanı Alişan Şan

Şan, iş insanlarının finansmana erişimi ve enflasyon konularına da değinerek, bu konularda çalışmalar yaptıklarını aktardı.

HASAN TAÇOY

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy ise, siyasete girmeden KTTO’da görev yapan biri olduğunu anımsattı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy

Hükümetlerin gelip geçici olduğunu belirterek, görevde oldukları sürece vazifelerinin en iyisini yapmak olduğunu vurgulayan Taçoy, yapılan her işin ve atılan her adımın ülkenin geleceği için olduğunu vurguladı.

KUDRET ÖZERSAY

HP Genel Başkanı Kudret Özersay, Genel Kurul’da yaptığı konuşmada, yetkililere küresel ekonomik krizi bahane etmekten vazgeçmeye ve dünyada olduğu gibi tedbirler almaya çağırdı.

HP Genel Başkanı Kudret Özersay

Ülkede enflasyonla mücadeleye yönelik bir vizyon göremediğini ifade eden Özersay, hükümete enerji politikaları konusunda da eleştiriler yöneltti.

CİHAT LOKMANOĞLU

KTTO’nun Genel Kurulu’na katılmak üzere KKTC’ye gelen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Cihat Lokmanoğlu, TOBB’un KKTC ile ilişkilere çok önem verdiğini belirterek, KKTC’de yatırım ortamının iyileştirilmesi ve iktisadi reformlar yapılması gerektiği görüşünü ortaya koydu.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Cihat Lokmanoğlu

TOBB olarak KKTC’nin dünya ile bütünleşmesine katkı koymak için çaba gösterdiklerini de vurgulayan Lokmanoğlu, KTTO’nun Genel Kurulu’nun iş dünyası için hayırlı olmasını diledi.

TURGAY DENİZ

KTTO Başkanı Turgay Deniz konuşmasında, dünya ve ülke ekonomisinden bahsederek, Türk ekonomisi yüksek enflasyon ateşi ile yandığını vurguladı. Ülkede “ekonomik vizyonsuzluk” olduğunu ifade eden Deniz, “Bu düzen artık sürdürülemez.” diyerek, KTTO’nun ekonomi kadar sosyal ve siyasal sorunlarla da yakından ilgilendiğini belirtti.

KTTO Başkanı Turgay Deniz

Kıbrıs Türk halkının ada üzerindeki geleceğinin özel sektörün güçlenmesine bağlı olduğunu vurgulayan Deniz, daha adil ve özel sektörün gelişmesine olanak verecek bir vergilendirme düzeni için çalıştıklarını anlattı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar