Komiteden belediyeler için 18 saatlik maraton: Tasarı oy çokluğu ile onaylandı

12 Ağustos 2022

Güncelleme: 12 Ağustos 2022

A
A

Belediyelerin eylem yaparak tepki gösterdiği, belediyelerin birleştirilerek sayılarının azaltılmasını öngören tasarı, yaklaşık 18 saatlik maratonun ardından komiteden geçti ve Meclis Genel Kurulu'na sevk edildi.

ZgotmplZ

HABER MERKEZİ

Cumhuriyet Meclisi, İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi, yaklaşık 18 saat süren toplantının ardından Belediyelerin Birleştirilmesine İlişkin (Özel) Yasa Tasarısı'nı onaylayarak Cumhuriyet Meclis'i Genel Kurul’un gündemine sevk etti.

Tasarı oy çokluğu ile onaylandı.

Dün saat 11.00’de Ulusal Birlik Partisi (UBP) Milletvekili Komite Başkanı Özdemir Berova başkanlığında toplanan komite çalışmalarını 04.30 sıralarında tamamladı.

AD-HON KOMİTE'NİN ÖMRÜ 1 TOPLANTI SÜRDÜ

Belediyeler reformu kapsamında yerel yönetimlerle ilgili mevzuat hazırlamak üzere Cumhuriyet Meclisi bünyesinde oluşturulan ad-hoc (geçici-özel) komite, 9 Ağustos'ta çalışmalarına başlamıştı.

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, dün düzenlediği basın toplantısında, ad-hoc (geçici-özel) komitede görüşülen düzenlemenin UBP çoğunluğunun olduğu İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi'ne çekildiğini söylemişti.

UBP Genel Sekreteri Oğuzhan Hasipoğlu, haziran ayında konuyla ilgili açıklamasında, "Eğer geçici ve özel komiteden bir uzlaşı çıkmazsa, idari komitede ilgili yasaların geçirilmesini ve belediyelerin sayısının azaltılmasını hedefliyoruz." şeklinde konuşmuştu.

İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi toplantısına katılım yoğun oldu.
KABİNE VE CTP TOPLUCA TOPLANTIDAYDI

Toplantıya, komite üyeleri CTP Milletvekili Devrim Barçın, UBP Milletvekilleri Ahmet Savaşan ve Emrah Yeşilırmak'ın yanı sıra şu isimler katıldı:

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, UBP Milletvekilleri Fırtına Karanfil, Yasemi Öztürk, Resmiye Eroğlu Canaltay, Sadık Gardiyanoğlu, Hüseyin Çavuş, Hakan Dinçyürek ve Hasan Küçük, CTP Milletvekilleri Asım Akansoy, Doğuş Derya, Fikri Toros, Sıla Usar İncirli, Erkut Şahali, Şifa Çolakoğlu, Biray Hamzaoğulları, Teberrüken Uluçay, Salahi Şahiner, Ceyhun Birinci, Fide Kürşat, Ongun Talat ve Ürün Solyalı.

Komite toplantısında, Başbakan Ünal Üstel, Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu, Maliye Bakanı Alişan Şan, İçişleri Bakanı Ziya Öztürkler, Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz, Sağlık Bakanı İzlem Gürçağ, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy da hazır bulundu.

Komite toplantısına davetli olarak, Personel Dairesi, Maliye Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı’ndan yetkililer ile BES ve DEV-İŞ Sendika Başkanları katılarak konu ile ilgili görüş ve önerilerde bulundular.

BES’E BAĞLI BELEDİYE ÇALIŞANLARI İŞ ARAÇLARIYLA MECLİS ÖNÜNDEYDİ

Komite toplantısı sırasında Belediye Emekçileri Sendikası’na (BES) bağlı belediye çalışanları iş araçlarıyla Cumhuriyet Meclisi önündeki yolu trafiğe kapattı.

Belediye çalışanları, saat 20.30'da iş araçlarıyla Meclis önünde toplandı.

Polisin geniş güvenlik önlemleri aldığı Meclis'te herhangi bir taşkınlık yaşanmadı.

Belediyelerin araçlı eylemi komitenin çalışmalarını tamamlamasına rağmen sürüyor. 

Komite toplantısı sürerken, BES’e bağlı belediye çalışanları iş araçlarıyla Meclis önünde toplandı.
BUGÜNE NASIL GELİNDİ?

Hükümet, belediyelerin birleştirilerek, sayısının azaltılması amacıyla "Belediyelerin Birleştirilmesine İlişkin (Özel) Yasa Tasarısı" ile "Mülki Yönetim ve Bölümleri (Değişiklik) Yasa Tasarısı" hazırlamıştı.

18 Mart'ta Resmi Gazete'de yayımlanarak halkın bilgisine getirilen tasarıların 7 Nisan'da İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi'nde görüşülmesine başlanmıştı.

Belediye sayısının 28'den 13'e düşürülmesini ve başkanlar için de "danışman" formülünün devreye sokulmasını öngören reform paketi, Meclis önünde belediyelerin eylemlerine sahne olmuş, komite çalışmalarını tamamlayamamıştı.

Cumhurbaşkanlığı'nda Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın daveti üzerine bir araya gelen siyasi parti liderleri,  yerel yönetimlerle ilgili mevzuat hazırlamak üzere ad-hoc (geçici-özel) komite kurulması konusunda uzlaşmıştı.

19 Nisan'da Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda, yerel yönetimlerle ilgili mevzuat hazırlamak üzere tüm partilerden toplam 5 üyenin görev yapacağı “Yerel Yönetimlere İlişkin Mevzuatı Hazırlanmak ve Görüşmek Üzere Oluşturulan Geçici ve Özel Komite” oluşturulmuştu.

Komitede UBP’yi temsilen Emrah Yeşilırmak, CTP’yi temsilen Devrim Barçın, DP’yi temsilen Hasan Tosunoğlu, HP’yi temsilen Ayşegül Baybars, YDP’yi temsilen Talip Atalay'ın yer alması kararlaştırılmıştı.

Haziran ayında yapılması gereken yerel yönetimler seçimi de, reform gerekçesi ile 27 Kasım ayına ertelenmişti.

TASARI HAKKINDA

Belediyelerin Birleştirilmesine İlişkin (Özel) Yasa Tasarısı’nın genel gerekçesinde, tasarının, belediyelerin yeniden yapılandırılarak modernleştirilmesi ve belediyelerin birleştirilerek halka daha etkin ve verimli hizmet verilmesini sağlaması amacıyla yapıldığı kaydediliyor.

Tasarıda “belediyelerin fiziki ve beşeri olanaklarının birleştirilerek hizmet kalitesinin ve verimliliğin arttırılmasına, daha etkin ve verimli hizmet verebilmelerine olanak sağlanmasına, yerel yönetimlerin idari kapasitelerinin güçlendirilerek büyük çaplı projelerin hayata geçirilmesine imkan sağlamak” için mevcut belediyelerin tüzel kişiliklerinin, isimlerinin ve sınırlarının düzenlendiği ifade ediliyor.

Tasarı, belediyelerin birleştirilmesinde izlenecek yöntem, belediye sınırlarının belirlenmesi, tüzel kişilikleri kaldırılan belediyelerde görev yapan personelin durumu ve belediye hizmetlerinin yürütülmesine ilişkin usul ve esasları kapsıyor.

 BİRLEŞTİRİLECEK 15 BELEDİYE

"Belediyelerin geliştirilmesi, daha özerk ve denetlenebilir bir yapıya kavuşturulması ve hesap verebilirlik ilkeleri doğrultusunda çalışmalarına yardımcı olma hedefiyle" tüzel kişiliği kaldırılacak 15 belediye şöyle sıralanıyor:

  1. Dipkarpaz
  2. Büyükkonuk
  3. Serdarlı
  4. Yeniboğaziçi
  5. Tatlısu
  6. Vadili
  7. İnönü
  8. Paşaköy
  9. Beyarmudu
  10. Akıncılar
  11. Esentepe
  12. Çatalköy
  13. Lapta
  14. Alsancak
  15. Alayköy
TOPLAM 13 BELEDİYE

Yeni tüzel kişilik oluşturularak birleşmenin olacağı belediyelerin yeni isimleri ise şöyle öngörülüyor:

  1. Yeni Karpaz Belediyesi
  2. Büyük Mehmetçik Belediyesi
  3. İskele Belediyesi
  4. Kuzey Mesarya Belediyesi
  5. Gazimağusa Belediyesi
  6. Güney Mesarya Belediyesi
  7. Değirmenlik Belediyesi
  8. Girne Belediyesi
  9. Akdeniz Belediyesi
  10. Lefkoşa Belediyesi
  11. Gönyeli Belediyesi
  12. Güzelyurt Belediyesi
  13. Lefke Belediyesi

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar