KKTC'nin TDT üyeliği ABD'yi "üzdü", Erdoğan yanıt verdi: Sizden icazet almayacağız

16 Kasım 2022

Güncelleme: 5 Aralık 2022

A
A

ABD, KKTC'nin Türk Devletleri Teşkilatı'na gözlemci üyeliği dolayısıyla üzüntü duyduğunu ve tanınmayı reddettiğini bildirdi. Erdoğan, "Bu kararla ilgili herhangi bir ülkeden icazet almamıza gerek yoktur. " yanıtını verdi.

ZgotmplZ

Türk Devletleri Teşkilatı'nın (TDT) Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne gözlemci statüsü verme Avrupa Birliği'nin ardından Amerika Birleşik Devletleri'ni de (ABD) rahatsız etti. 

Amerikan Dışişleri Sözcüsü, günlük basın toplantısında bir Yunan gazetecinin sorusuna cevaben, "söz konusu kararın (adada) toprak bütünlüğü ilkesi veya Birleşmiş Milletler Şartı ile tutarlı olmadığını" söyleyerek şu ifadeleri kullandı: 

“ABD, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin tanınması yönündeki açıklamaları reddediyor. Türk Devletleri Teşkilatı'nın uluslararası tanınırlığı olmayan bir oluşumu gözlemci olarak kabul etme kararından dolayı üzüntü duyuyoruz. Bu karar toprak bütünlüğü ilkesine ve BM Şartı'na aykırıdır. ABD, Kıbrıs Cumhuriyeti hükümetini adanın tek meşru hükümeti olarak tanıyor."

Sözcü ayrıca, ABD'nin, adayı tüm Kıbrıslıların yararına siyasi eşitlikle iki bölgeli, iki toplumlu bir federasyon temelinde yeniden birleştirme çabalarını desteklemeye devam ettiğini söyledi.

ERDOĞAN'DAN YANIT

G20 Zirvesi kapsamında Endonezya'da basın toplantısı düzenleyen Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD'nin tepkisine ilişkin yaptığı açıklamada, "Kuzey Kıbrıs'la ilgili Türk Devletleri Teşkilatı'nda aldığımız karar geçerlidir. Bu kararla ilgili herhangi bir yerden, herhangi bir ülkeden icazet almamıza gerek yoktur. O iş bitmiştir. Bundan sonraki süreçte de olumsuz yaklaşan ülkelere gerekli olan yerde gerekli cevabı veririz." dedi.

Özbekistan'da 10-11 Kasım tarihlerinde düzenlenen TDT Zirvesi'nde üye devletler, Kıbrıs Türk tarafının grupta gözlemci üye olarak temsil edilmesi konusunda anlaşmışlardı.

KKTC'yi gözlemci olarak kabul eden Türk Devletleri Teşkilatı, resmi sitesine KKTC'nin adını ve bayrağını da 15 Kasım Cumhuriyet Bayramı'nda eklemişti.

Türk Devletleri Teşkilatı, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkiye ve Özbekistan'ı kapsıyor. KKTC ile birlikte Macaristan ve Türkmenistan da gözlemci statüsüne sahip.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar