KKTC'nin kuruluşunun 39'uncu yılı Londra'da kutlandı

13 Kasım 2022

Güncelleme: 13 Kasım 2022

A
A

Hyatt Regency Hotel’de düzenlenen davette KKTC Londra Büyükelçisi Çimen Keskin ve temsilcilik görevlileri, konukları kapıda karşıladı. Davete, TC Londra Büyükelçi Ümit Yalçın'ın da araların olduğu yüzlerce davetli katıldı..

ZgotmplZ Fotoğraflar / Halil Yetkincioğlu

Mihrişah Safa / Londra

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 39’uncu yılı, Londra’da düzenlenen bir davetle kutlandı. Kentin merkezindeki gözde otellerden Hyatt Regency, Churchill Hotel’de düzenlenen Cumhuriyet Bayramı kutlamasına Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Ümit Yalçın, Başkonsolos Bekir Utku Atahan, diplomatlar, sivil toplum örgütü temsilcileri, iş insanları, çeşitli mesleklerden yüzlerce davetli katıldı.

Türkiye Cumhuriyeti ve KKTC bayraklarıyla süslü salonda yapılan cumhuriyet kutlamasında KKTC Londra Temsilcisi, Büyükelçi Çimen Keskin, Konsolos Namık Cafer, Muavin Konsolos İsmail Şahinoğlu, Müsteşar Tahir Tahir, Eğitim ve Kültür Ataşesi Metin Harper ev sahipliği yaparak, konukları karşıladılar.

Müzik dinletisiyle karşılanan konuklar, geçtiğimiz yıl Bedford Square’deki kısıtlı sayıdaki kutlamadan sonra 3 yılın ardından yeniden Hyatt Regency Hotel’inde bir araya geldiler.


Kıbrıs mücadelesinde emekleri geçen Dr. Fazıl Küçük, kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ve şehitler için bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan kutlamada, Büyükelçi Çimen Keskin alkışlarla mikrofona geldi. 

"KKTC'NİN İLANI HİÇ KOLAY OLMADI"

Büyükelçi Keskin, konuklara hitaben yaptığı konuşmasında Cumhuriyetin kuruluşunun 39’uncu yıılı kutlamaktan büyük sevinç duyduklarını belirterek, “hoş geldiniz” dedi. KKTC’nin ilanın hiç kolay olmadığına vurgu yapan Büyükelçi Keskin, her şeye rağmen Kıbrıs Türklerinin ulusal birlik, kimlik, onur, değer ve inançlarından vazgeçmediğini, bunun ana vatan Türkiye’nin destek ve dayanışması ile gerçekleştiğini söyledi. 

Keskin konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bağımsızlığımıza giden yol hiç kolay olmadı. 39 yıl önce 15 Kasım 1983’de devletimizi kurduk. KKTC, Kıbrıs Türklerinin özgürlük ve bağımsızlığının sağlam ifadesidir. 1960 yılında kurulan ortak cumhuriyetin tüm organlarından Kıbrıslı Türklerin uzaklaştırıldığı 1963’den, Türkiye’nin yasal ve zamanındaki müdahalesi olan 1974 yılına kadar, en temel insan haklarımızdan, özgürlüğümüzden mahrum bırakıldık.  Ancak tüm bu güçlüklere rağmen  ana vatan Türkiye’nin destek ve dayanışması ile  ulusal birlik, beraberlik, kimliğimiz, onurumuz, değerlerimiz ve inançlarımızdan  tüm tehditlere rağmen vazgeçmedik"

"ADADA İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜMDEN YANA TAVIR ALMIŞTIR"

"Kıbrıs konusu, uluslararası toplumun gündeminde yaklaşık 60 yıldır var." diyen Büyükelçi Çimen Keskin, "50 yıllık pazarlıklar, görüşmeler Kıbrıslı Rumların anlaşmazlığı, uyuşmazlığı nedeniyle bir sonuç vermedi. Kıbrıs konusunun özü statü sorunudur. Olayların başından beri uluslararası toplum, Kıbrıslı Rumları devlet, Kıbrıslı Türkleri ise toplum olarak görüp, ona göre tavır almıştır.
Eşitsiz muamele Kıbrıs Rumlarını, hiç çıkmak istemedikleri ‘konforlu bölgeye’ çekmiştir. Kıbrıs Türkleri geçmiş görüşmelerin başarısızlığı ve 2017’deki Crans-Montana konferansının çökmesinden sonra adada iki devletli çözümden yana tavır almıştır. 

"MEMNUNİYETLE KARŞILADIK"

Bu bağlamda, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Birleşmiş Milletlerin son toplantısında 'TRNC’nin  bir an önce resmen tanınması' çağrısını memnuniyetle karşıladık. Tüm uluslararası toplumu gerçekleri görmeye ve Kıbrıs konusuna yeni bir yaklaşım getirmeye davet ediyoruz.  Özellikle  uluslararası başrolde bulunan Birleşik Krallığın, Kıbrıslı Türklere yeni bir yaklaşım getirmesini bekliyoruz. Konuşmama son vermeden önce önemli bir gelişmeyi de söylemek istiyorum.  Dışişleri Bakanımız Tahsin Ertuğruloğlu’nun belirttiği gibi ‘tarihi bir gündür.’ TRNC, Türk Devletleri Teşkilatına Gözlemci Üye olarak kabul edilmiştir. Ana vatanımız Türkiye’ye ve bu teşkilatın tüm üyelerine minnetlerimizi sunuyoruz." ifadelerini kullandı.

Daha sonra mikrofona gelen Türkiye’nin Büyükelçisi Ümit Yalçın, cumhuriyet bayramını kutlayarak, Büyükelçi Keskin ve temsilcilik görevlilerine teşekkür etti.

Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Ümit Yalçın- MYK Haber Londra Temsilcisi  Mihrişah Safa

Adada kalıcı bir çözümün, Kıbrıs Rum tarafının Türkleri eşit gördüklerinde sağlanabileceğine vurgu yapan Büyükelçi Yalçın, “Kıbrıs Türk tarafı her fırsatta adada çözüm için siyasi istekli olduğunu ispat etmiştir. Uluslararası toplumun Kıbrıslı Türklere uyguladığı ambargo ve izolasyonlar haklı çıkartılamaz. Anavatan Türkiye her zaman Kıbrıs Türklerinin haklı davasından yana olmuştur. Kıbrıs davası tüm Türk ulusuna aittir. KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın bir kaç gün önce Londra’da söylediği gibi KKTC’nin varlığı ve birlik beraberliği her şeyin üstüne gelir.” dedi.

Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Ümit Yalçın-KKTC Londra Temsilcisi, Büyükelçi Çimen Keskin

Londra’da 4 yıllık görevinin yıl sonunda biteceğini de kaydeden Büyükelçi Yalçın, görev süresinde Kıbrıs Türk toplumunu son derece sıcak, samimi bulduğunu, kendisiyle işbirliği içinde olduklarını belirterek, teşekkür etti. Yalçın, ayrıca Dr. Fazıl Küçük ve kurucu cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ı da saygı ve minnetle andığını sözlerine ekledi.

Konuşmalardan sonra üzerinde “KKTC’nin 39’uncu yılı kutlu olsun” yazılı kırmızı-beyaz pasta alkışlarla kesildi.

KUTLAMADA DİKKAT ÇEKEN KONUKLAR:

T.C. Londra Büyükelçiliği Birinci Müsteşarları Güneş Yeşildağ, Sezin Yeşildağ ve  Ceren Serbest, Müsteşarlar Selçuk Özcan ve Bora Özkul, Silahlı Kuvvetler Ataşesi Ömür Candar, Deniz Ataşesi Birol Sütçüoğlu, İçişleri Müşaviri Kemal Şahin, Ulaştırma Müşaviri Mehmet Hanifi Güler, Eğitim Müşaviri Mevlüt Ceylan, Denizcilik Müsteşarı Mehmet Hanifi Güler, geçen dönemin Enfield Belediye Başkanı Sabri Özaydın, eşi Özlem Özaydın, Belediye Meclis Üyesi İlkay İsa, Şazimet Balta ve Ahmet Dourmoush, 

Türkiye'nin tanınmış sanatçılarından Sibel Tüzün, Irak Türkmen Temsilcisi Sündüs Abbas,Britanya Türk Kadınları Derneği Başkanı Servet Hassan,  İngiltere Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Jale Özer, Başkan Yardımcısı ve Azerbaycan Evi Başkanı Dr. Ali Tekin Atalar, TTFF Başkanı İrfan Davulcular, Avrupalı Türk Markalar Birliği Vehbi Keleş, Mali Müşavirler Kurucu Başkanı Esat Davut, Mali Müşavir Münir Tatar, İngiltere Kıbrıs TÜrk Dernekleri Konseyi Başkanı Fahri Zihni, Konsey görevlilerinden Dr. Özkan Hıfzı ve Ayşe Osman,  Emekli Amiral araştırmacı yazar ve siyasi analist Türker Ertürk, KTTO Londra Temsilcisi Arkın Öksüzoğlu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar