KKTC, BM Barış Gücü'ne bir ay süre tanımış: Ya tanı ya çekil

5 Ekim 2022

Güncelleme: 5 Ekim 2022

A
A

Rumlardan izin alarak görev yapan BM Barış Gücü’ne KKTC ile de anlaşma yapması için bir ay süre tanındı. Ertuğruloğlu, “Misafirlik bitti, ya KKTC ile askeri anlaşma imzalar ya da KKTC’den çekilirler.” dedi.

ZgotmplZ

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın New York’ta Birleşmiş Milletler (BM) kürsüsünden tanınma çağrısından ardından ilk somutu atan KKTC, BM'den yanıt bekliyor.

New York temasları sırasında Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’la BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Barış Operasyonların’dan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Jean-Pierre Lacroix ile görüşen Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, BM’ye Kuvvetler Anlaşması (SOFA) taslağını sunduklarını açıklamıştı.

Ertuğruloğlu, konunun detaylarını Hürriyet'e anlattı. 

BM’nin taslağı inceleyeceğini anlatan Ertuğruloğlu, “En kısa sürede cevap vereceklerini söylediler ama biz fazladan bir ay süre tanıdık. KKTC olarak net bir şekilde onlara diyoruz ki ‘Bakın, KKTC topraklarında sizin görev yapmanızın onayını verecek olan makam Rum hükümeti değildir, biziz. Biz bunca sene misafirperverlik yaptık, izin verdik ama artık bu bitti. Yanıt olumsuz gelirse de atmamız gereken adımlardan asla çekinmeyiz. 1974’ten sonra Türk askerinin güvencesiyle yaşıyoruz, BM askeri KKTC’den giderse gideri” ifadelerini kullandı.

Ertuğruloğlu, BM Barış Gücü’nün Rumlar’dan izin alarak görev yaptığını belirterek, “Misafirlik bitti, ya KKTC ile askeri anlaşma imzalar ya da KKTC’den çekilirler.” dedi.

Tahsin Ertuğruloğlu, bu adımın Türkiye ile dayanışma içinde atıldığını belirtti.

SOFA ANLAŞMASI NEDİR

KKTC’nin BM’den istediği uluslararası alanda SOFA (Status of Forces Agreement) adıyla bilinen askeri statü anlaşması, bir ülkede görev yapacak yabancı askerlerin tabi olacakları hukuk sistemi, görev tanımları ve yükümlülükleri ile yetkilerini belirliyor. Anlaşma ev sahibi ülke ile asker gönderen taraf arasında yapılıyor.

BM’NİN KKTC’DE İKİ KAMPI VAR

BM Kıbrıs Barış Gücü günümüzde KKTC ile Kıbrıs Rum yönetimi arasındaki 180 kilometrelik sınır hattında oluşturulan, "Yeşil Hat" adı verilen 346 kilometrekarelik bölgeyi kontrol ediyor. Biri Gazimağusa kentinde, diğeri Lefke’de 2 kampı bulunan Barış Gücü’nün başkent Lefkoşa’da da Ledra Palace yakınında bir temas noktası bulunuyor.

BM'nin en uzun süreli faaliyette bulunan barış gücü misyonlarından biri olan Kıbrıs'taki Birleşmiş Milletler Barış Gücü, 1964'ten bu yana adada görev yapıyor ve Barış Gücü'nün görev süresi her 6 ayda bir uzatılıyor. 

Barış Gücü misyonunun görev süresi, son olarak temmuz sonunda KKTC'nin rıza ve onayı yine alınmadan 6 ay daha uzatılmıştı. 

Çok uluslu askerî birlik olan misyonda, 19 ülkeden 800 civarı askeri ve 60'tan fazla polis memuru olmak üzere 1100 civarı personel görev yapıyor.

Misyonun komutanlığını 24 Mart 2021 tarihinden bu yana Norveçli komutan Ingrid Gjerde üstleniyor. 

LAKABI "BM TATİL GÜCÜ"

BM Barış Gücü, 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı’ndan sonra Kıbrıs’ta kayda değer olay olmaması nedeniyle halk arasında “BM Tatil Gücü” adıyla anılıyor. Kıbrıs, BM asker ve sivil bürokratların özellikle tercih ettiği görev yeri.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar