Kıbrıs Vakıflar İdaresi Deniz Yıldızı Apartmanlarına uyarı levhası astı: Her an çökebilir

3 Mart 2023

Güncelleme: 3 Mart 2023

A
A

Kıbrıs Vakıflar İdaresi (Evkaf), Deniz Yıldızı (Laguna) Apartmanlarına, binanın her an çökebileceği tehlikesini anlatan uyarı levhaları yerleştirildiğini duyurdu.

ZgotmplZ

Kıbrıs Vakıflar İdaresi Deniz Yıldızı Apartmanlarının depreme dayanıksız olması nedeniyle can kaybı yaşanmaması için binanın boşaltılmasını istemişti. 

Vakıflar İdaresi, konuyla ilgili yazılı açıklamasında, 1974 öncesi inşa edilen ve 5 blok 11 kat 110 daireden oluşan Gazimağusa Deniz Yıldızı Apartmanları (Laguna) hakkında Kıbrıs Türk ve Mühendis Mimar  Odaları Birliği’nden (KTMMOB) binanın depreme dayanıklılığının ölçülmesi ve bilimsel güçlendirme yöntemlerinin önerilmesi konusunda bilirkişi raporu talep ettiği ve raporun Mayıs 2021 tarihinde tanzim edildiği belirtmişti.

Binaya, "Tehlikeli bina her an çökebilir" yazılı levhalar asıldı.

Kıbrıs Vakıflar İdaresi (Evkaf) tarafından yapılan yazılı açıklamada, Evkaf’ın yasal hak sahibi olduğu Deniz Yıldızı (Laguna) Apartmanlarının Kıbrıs Türk Mimar ve Mühendisler Odaları Birliği (KTMMOB) tarafından oluşturulan raporlar çerçevesinde artık dayanıklı olmadığını ve her an çökebileceğinin tehlikesini anlatan uyarı levhalarının asıldığı belirtildi.

Açıklamada, levhaların, yalnızca apartman sakinlerinin değil, oraya yaklaşan tüm vatandaşların can güvenliklerini sağlamak, durumun ciddiyetini anlatmak maksadıyla herkesin görebileceği şekilde apartman duvarlarının üzerlerine yerleştirdiği kaydedildi.

DENİZ YILDIZI APARTMANLARINDA SÜREÇ NASIL GELİŞTİ? 

Kıbrıs Vakıflar İdaresi 16 Şubat tarihinde yaptığı açıklamada, 8 Eylül 2022 tarihinde Gazimağusa Belediyesi ve Gazimağusa Kaymakamlığına binanın mühürlenmesi için gerekli yazıların gönderildiği belirtilen açıklamada, Deniz Yıldızı apartmanlarında geçerli sözleşmesi bulunan kiracı olmadığı, takriben bir buçuk yıldan beridir de hiçbir kiracıdan kira alınmadığına değinilmişti. 

Açıklamada, binada yaşamın devam etmesi ve/veya tahliye edilmemesi halinde, yaşanacak herhangi maddi/manevi zarardan Kıbrıs Vakıflar İdaresinin sorumlu olmayacağı vurgulandı.

24 Şubat tarihinde ise Gazimağusa Belediyesi (GMB), Kıbrıs Vakıflar İdaresi’ne ait Laguna Deniz Yıldızı Apartmanları sakinlerine binanın kullanılmasına acilen son verilmesi yönünde ihbar gönderdi. Belediye, ihbarnameye uymayanlar hakkında ise yasal işlem başlatacağını duyurmuştu. 

Kıbrıs Vakıflar İdaresi 27 Şubat tarihinde ise bir açıklama daha yaptı.  Kıbrıs Vakıflar İdaresi Genel Müdürü Prof. Dr. İbrahim Benter, hep birlikte yeniden acılar yaşamamak için bilimsel bulguları dikkate alarak Deniz Yıldızı (Laguna) apartmanlarının acilen boşaltılması gerektiğini söyledi.

Benter, “Alanın Gazimağusa Belediyesi iş birliğiyle tüm halkın kullanabileceği bir yere dönüştürülmesi bence çok güzel olur. Yürüyüş yollarının, çocuk oyun parklarının yer alacağı yepyeni bir alanın topluma hizmet eder hale getirecek bir projenin hayata geçirilmesi için girişimler yapılacaktır.” ifadelerini kullandı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar