Kıb-Tek'in AKSA'ya olan borcunun Maliye tarafından ödenmesine Meclis'ten onay

29 Kasım 2022

Güncelleme: 30 Kasım 2022

A
A

Meclis Genel Kurulu’nda, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu'nun AKSA'ya olan borçlarının Maliye tarafından ödenmesine ilişkin yasa tasarısı oy çokluğuyla kabul edildi. Söz konusu meblağ Türkiye'den gönderilen ek kaynaktan harcanacak.

ZgotmplZ MYK Haber

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu'nun (Kıb-Tek) AKSA'ya olan borçları Maliye Bakanlığı tarafından üstlenildi.

Konuya ilişkin yasa tasarısı Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda 27 kabul ve 7 ret oyuyla, oy çokluğuyla kabul edildi.

Söz konusu meblağ, bu ay başında Türkiye'den gönderilen 2.5 milyar TL'lik ek kaynaktan harcanacak.

KONUŞMALAR...

Oylama öncesi bazı milletvekilleri konuyla ilgili söz aldı.

İlk sözü alan Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) milletvekili Devrim Barçın, "Bu yasa kamu kaynaklarının, asgari ücretlinin ödediği verginin bile AKSA’ya nasıl peşkeş çektiğinin kanıtıdır.” dedi.

Bu yasanın başlığının “Kıb-Tek’in borçlarının kamulaştırılması” olması gerektiğini savunan Barçın, AKSA'ya ödemelerin zamanında yapılması ve faiz ödenmemesinin yetkililerin elinde olduğunu hatırlatarak, “Böyle bir peşkeş yok.” dedi.

CTP Milletvekili Salahi Şahiner de, bugün Meclis'in TPİC ve AKSA’ya çalıştığını söyleyerek, TC’den gelecek kredinin yarısının AKSA’ya gideceğini savundu.

Eleştirileri yanıtlayan Maliye Bakanı Alişan Şan ise, 600 milyon TL’yi üstlenecek olmalarının önceden yapılan yazışmalar sonucu olduğunu belirterek, TPİC ve AKSA’ya olan borcun halkın ve devletin borcu olduğunu dile getirdi.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı da, 600 milyonun TC tarafından ödenmesinin teşekkür vesilesi olması gerektiğini kaydetti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar