Kaynak ve kesintiler için komitenin hazırladığı öneride neler var?

3 Mart 2023

Güncelleme: 4 Mart 2023

A
A

UBP Milletvekili Savaşan, doğal afetlere yönelik kullanılacak kaynağa ilişkin hazırlanan önerinin üç ana kalemden oluşacağını, asgari ücretin altında maaş alanlardan kesinti yapılmasının öngörülmediğini bildirdi.

ZgotmplZ
Özdemir Berova başkanlığında toplanan komite toplantısına, başkan vekili Fikri Toros, komite üyeleri Talip Atalay, Devrim Barçın, Ahmet Savaşan, Hasan Tosunoğlu ve Emrah Yeşilırmak katıldı.

Haber Merkezi

Cumhuriyet Meclisi Doğal Afet ve Depremle İlgili Mevzuatın Düzenlenmesine İlişkin Oluşturulan Geçici ve Özel (Ad-Hoc) Komite, bugünkü toplantısında yasal mevzuatın düzenlenmesi ile ilgili çalışmalarını tamamladı ve bir yasa önerisi hazırladı.

Komitenin çalışmaları neticesinde ortaya çıkan yasa önerisi hakkında siyasi partilerin son değerlendirmelerini yapmasının ardından, komite pazartesi günü tekrar toplanacak ve ortaya çıkan yasa önerisini Cumhuriyet Meclisi Başkanlığı’na sunacak.

Komite üyelerinden Ulusal Birlik Partisi (UBP) Milletvekili Ahmet Savaşan, yasa önerisine ilişkin açıklamalarda bulundu.

BRT'de canlı bağlantı ile katıldığı "17. Saat" adlı programda konuşan Savaşan, yasayı oy birliği ile geçirmeyi arzu ettiklerini belirtti.

"YASA ÖNERİSİ ÜÇ ANA KALEMDEN OLUŞACAK"

Hazırladıkları yasa önerisinin üç ana kalemden oluşacağını açıklayan Ahmet Savaşan, şöyle devam etti:

“Birincisi mevcut bütçeden hükümetin yapacağı tasarruflar, ikincisi ek vergiler, üçüncüsü de maaşlardan asgari ücretin altı muaf tutularak gönüllülüğe dayalı kesintilerle oluşacak. 1 milyar TL civarında bir para oluşturulması düşünülüyor. En önemli iki konu daha var. Bir tanesi bu toplanacak paranın amacına uygun olarak nerelere harcanacağı bu yasada kalem kalem belirtilecek. Yine paydaşların, sivil toplum örgütlerinin içinde bulunacağı bir oluşumla ve komite ile de bu denetlenecek.”

"ASGARİ ÜCRET ALTINDA MAAŞ ALANLARDAN KESİNTİ YAPILMAYACAK"

Yasanın önerisinin asgari ücretin altında maaş alanlardan kesinti yapılmamasını öngördüğünü belirten Savaşan, “Asgari ücretin üzerindeki maaşlardan gönüllük esasına göre kesintiye gidilecek. Söz konusu taslak yüzde yüz pazartesi günü kesinleşecek. 15 bin TL üzerindeki maaşlardan yüzde 1 kesinti, 30-55 bin TL maaşlardan yüzde 1,5, 55 -75 bin TL maaşlardan yüzde 2, 75 bin üzeri de yüzde 5 gibi öngörüyoruz.” açıklamasını yaptı.  


NE OLMUŞTU?

Bakanlar Kurulu 14 Şubat'ta, “Doğal Afet ve Ülkedeki Ekonomik Kayıpları Gidermek Amacıyla Bazı Mükellefiyetlere İlişkin Gelir Kesintilerinin ve Vergilerin Yeniden Düzenlenmesi Hakkında Yasa Gücünde Kararname” hazırlamıştı. 

Aynı gün Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren kararnameyle her türlü maaştan yüzde 1’den başlayarak, yüzde 5’e varan orana kadar kesinti yapılması öngörülüyordu. Kararnameyle vergi matrahlarından, harçlardan, araç kayıt ve ruhsat, avlanma ruhsatı vb. harçlardan belirli oranlarda katkı alınacaktı.

Kararname ile elde edilecek gelir depremde hayatını kaybeden öğrenciler anısına kapalı spor salonu yapımı, depremzedelere destek, okul binalarının onarımı gibi kalemlere harcanacaktı.

Hükümet, ardından gelir kesintileri ve vergileri yasa haline getirmek için bir adım daha atmıştı.

“Doğal Afet ve Ülkedeki Ekonomik Kayıpları Gidermek Amacıyla Bazı Mükellefiyetlere İlişkin Gelir Kesintilerinin ve Vergilerin Yeniden Düzenlenmesi” hakkındaki yasa tasarısı, 15 Şubat'ta Resmi Gazete’de yayımlanarak, halkın bilgisine sunulmuştu.

Tasarıda, kesintilerin tam 1 yıl sürmesi (1 Şubat 2024'e kadar) öngörülüyordu.

14 sendika, 19 Şubat'ta yasa gücündeki kararnameyle ilgili yürütmenin durdurulması ve kararnamenin iptali için Anayasa Mahkemesi’nde dava dosyalamıştı.

20 Şubat'ta toplanan Meclis Danışma Kurulu'nda deprem felaketi nedeniyle maaş kesintisi de öngören yasa gücünde kararnamenin toplanacak Bakanlar Kurulu'nda iptal edilmesi, tasarının ise geri çekilmesi konusunda uzlaşıya varılmıştı. Deprem felaketine ilişkin üç tane de geçici ve özel komite (ad-hoc) oluşturulmuştu.

Yasa gücünde kararname, 21 Şubat'ta Resmi Gazete'de yayımlanan yeni bir kararnameyle yürürlükten kaldırılmıştı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar