İtalya'da seçimi aşırı sağcı Meloni kazandı

26 Eylül 2022

Güncelleme: 26 Eylül 2022

A
A

İtalya'da gerçekleşen seçimin ardından açıklanan sonuçlara göre, köklerini Benito Mussolini'nin faşistlerinden alan bir hareketten doğan FdI'nin lideri 45 yaşındaki Giorgia Meloni başbakanlık koltuğuna oturmaya çok yakın.

ZgotmplZ

İtalya'da yapılan genel seçimlerde sandık çıkış anketlerine göre, Giorgia Meloni liderliğindeki aşırı sağcı İtalya'nın Kardeşleri Partisi (FdI) birinci çıktı.

Ülkede 50,8 milyon kişinin oy kullanma hakkına sahip olduğu seçimlerde halk, 200 sandalyeli parlamentonun üst kanadı Senato ile 400 sandalyeli parlamentonun alt kanadı Temsilciler Meclisi'ndeki yeni temsilcilerini belirlemek üzere dün sandık başına gitti.

Seçime katılım oranı yüzde 64 oldu, bu oran 2018'deki son genel seçimlerden 10 puan daha düşük.

İtalyan devlet televizyonu RAI'nin ilk sandık çıkış anketi sonuçlarına göre, seçimlerden, Giorgia Meloni liderliğindeki aşırı sağcı İtalya'nın Kardeşleri (FdI) partisi yüzde 22-26 bandındaki oy oranıyla birinci parti olarak çıktı.

Meloni, köklerini Benito Mussolini'nin faşistlerinden alan bir hareketten doğan bir partiye liderlik ediyor.

FdI'nin ardından Enrico Letta liderliğindeki merkez solun çatı partisi Demokratik Parti’nin (PD) oy oranı ise yüzde 17-21 bandında ölçüldü.

Seçimlere Eski Başbakan Giuseppe Conte liderliğinde giren 5 Yıldız Hareketi’nin (M5S) de oy oranı 13,5-17,5 arasında ölçüldü ve 3'üncü sırada yer aldı.

Matteo Salvini liderliğindeki aşırı sağcı Lig Partisi’nin oy oranı ise yüzde 8,5-12,5 ile 4'üncü sırada çıktı.

"Üçüncü kutup" adıyla kendisini merkez konumlandıran Carlo Calenda liderliğindeki Eylem Partisi (Az) de yüzde 6,5-8,5 oy oranıyla 5'inci sırada konumlandı.

Eski başbakanlardan Silvio Berlusconi'nin partisi Forza Italia (FI) da yüzde 6 ila 8 arasındaki oy oranıyla 6'ncı sırada yer aldı.

İKİNCİ DÜNYA SAVAŞI'NDAN SONRA BİR İLK

Resmi olmayan bu ilk sonuçlara göre, İtalya'da İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana aşırı sağcı bir parti ilk defa seçimlerden birinci parti olarak çıktı.

İtalya'nın Kardeşleri Partisi, Lig Partisi ve Forza Italia Partisi ile bazı küçük partilerden oluşan sağ ittifakın oy oranı yüzde 41-45 arasında ölçüldü. Buna karşılık PD'nin çatı partisi olduğu merkez sol ittifakın oy oranı yüzde 25,5-29,5 arasında kaldı.

MELONİ ÜLKENİN İLK KADIN BAŞBAKANI OLMA YOLUNDA

Parlamentodaki sandalyelerin, nisbi ve oy çokluğu gibi iki farklı yöntemin aynı anda uygulandığı karma seçim sistemine göre dağıtıldığı ülkede, bugünkü ilk sonuçlar doğrultusunda sağ ittifakın parlamentonun alt ve üst kanadında hükümet kuracak çoğunluk sayısını yakalama konusunda avantajlı konumda olduğu belirtiliyor.

Bu sonuçlar doğrultusunda, sağ ittifakın ülkede 11 yıl sonra yeniden iktidar olması ve FdI lideri Giorgia Meloni'nin de ülkenin ilk kadın başbakanı olması bekleniyor.

İlk sonuçların ardından Lig Partisi'nin lideri Salvini, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Merkez sağ ittifak, hem Senato'da hem Temsilciler Meclisi'nde net avantajda. Uzun bir gece olacak ama size şimdiden teşekkür etmek istiyorum." ifadesini kullandı.

Siyasete neo-faşist gençlik hareketlerinde başlayan Meloni’nin bugün liderliğini yaptığı İtalya’nın Kardeşleri Partisi (FdI); "ulusal muhafazakar", "aşırı sağcı" ya da "post-faşist" gibi sıfatlarla tanımlanıyor.
MELONİ, SEÇİM SONUÇLARINI DEĞERLENDİRDİ

 

FdI'nin 45 yaşındaki lideri Giorgia Meloni, partisinin seçim merkezini kurduğu Roma'daki Parco dei Principi Oteli'nde basın toplantısı düzenledi.

Sonuçlara ilişkin ilk değerlendirmesini yapan Meloni, "Seçim sonuçları, İtalyanların, İtalya'nın Kardeşleri'nin yönetiminde bir merkez sağ hükümet istediğine dair açık bir işaret verdi." dedi.

Meloni, içinde bulundukları zamanın sorumluluk alma zamanı olduğunu dile getirerek, "Tarihin bir parçası olmak istiyorsanız, on milyonlarca insana karşı ne tür bir sorumluluğumuz olduğunu anlamanız gereken bir zamandayız. Çünkü İtalya bizi seçti, biz de ona asla ihanet etmeyeceğiz." diye konuştu.

Meloni, "FdI'nin seçimlerden birinci parti çıkması, bizim için pek çok anlam ifade ediyor. Bu kesinlikle birçoğumuz için gurur, gözyaşı, kucaklaşma ve hayaller gecesi." ifadesini kullandı.

Giorgia Meloni, sonucun kendileri için bir varış noktası olmadığını, aksine hareket etme anında olduklarını ve yarından itibaren kendi değerlerini göstermeleri gerekeceğini kaydetti.

Seçimlere katılım oranının düşük olmasından duyduğu üzüntüyü belirten Meloni, devletle vatandaş arasındaki ilişkiyi yeniden inşa etmeleri gerektiğini söyledi.

GIORGIA MELONI KİMDİR?

Giorgia Meloni, 15 Ocak 1977'de Roma'da doğdu. 1992'de 15 yaşındayken ulusal muhafazakar İtalyan Sosyal Hareketi'nin (MSI) gençlik kanadı olan Gençlik Cephesi'ne katıldı. Bu yıllarda, bakan Rosa Russo Iervolino'nun teşvik ettiği halk eğitimi reformuna karşı protestoda yer alan öğrenci koordinasyonu Gli Antenati'yi (Atalar) kurdu. 1996 yılında, MSI'nin sağcı varisi olan National Alliance'ın öğrenci hareketi Student Action'ın ulusal lideri oldu ve bu hareketi İtalyan Eğitim Bakanlığı tarafından kurulan Öğrenci Dernekleri Forumu'nda temsil etti. Aynı yıl Amerigo Vespucci Enstitüsü'nde diploma aldı.

Bu yıllarda Roma'nın en ünlü gece kulüplerinden biri olan Piper Club'da dadı, garson ve barmen olarak çalıştı. Roma Amerigo Vespucci Enstitüsü'nde lisan diploması aldı.

1998'de ön seçimleri kazandıktan sonra, Roma Eyaleti üyeliğine seçildi ve 2002'ye kadar bu görevi sürdürdü. 2000'de ulusal direktör seçildi ve 2004'te partinin gençlik kanadı olan Gençlik Hareketi'nin ilk kadın başkanı oldu. Daha sonra Forza İtalia partisi'ne katılıp gençlik bakanı oldu daha sonra İtalya'nın Kardeşleri partisinin kurucuları arasında yer aldı.

Milliyetçi muhafazakâr bir siyasi parti olan İtalya'nın Kardeşleri'nin lideri ve Avrupa Muhafazakârlar ve Reformcular Partisi'nin başkanı olarak görev yapan Meloni ayrıca gazetecidir.

Meloni ayrıca Silvio Berlusconi'nin dördüncü hükümetinde Gençlik Bakanı ve Özgürlük Halkı'nın gençlik bölümü olan Genç İtalya'nın başkanı olarak görev yaptı.
Meloni sık sık yabancı düşmanlığı ve İslamofobiyle suçlanmıştır. İtalyan hükümetinin yasadışı göçmenleri desteklediğini iddia etmektedir, aşırı sağcı "Büyük Yer Değiştirme" komplo teorisini desteklemektedir ve İtalyan nüfusunu azaltmak için Afrika'dan Avrupa'ya planlı bir kitlesel yer değiştirmenin yapıldığına inanmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar