İsveç Ankara'yı ikna için heyet gönderiyor

16 Mayıs 2022

Güncelleme: 16 Mayıs 2022

A
A

Erdoğan'ın PKK ve YPG’ye destek verdiği gerekçesiyle Finlandiya ile birlikte NATO üyeliğine olumlu yaklaşmadığı İsveç, buzları kırmak için Ankara'ya heyet gönderme kararı aldı.

ZgotmplZ
İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, ülkesinin parlamentosunda terör örgütü temsilcilerini ağırlaması ve destek açıklamalarıyla Ankara'nın tepkisini çekiyor.

İsveç hükümeti, NATO üyeliğini görüşmek için diplomatlardan oluşan bir heyeti Türkiye’ye göndermeye karar verdi.

Din Finlandiya'nın ardından İsveç de NATO'ya katılım için başvurma kararını açıklamıştı.

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, heyetin Türkiye’ye gideceğini doğrularken, iktidarda bulunan Sosyal Demokrat Parti’sinin, ülkenin NATO üyeliğine başvurması yönünde aldığı kararı değerlendirmek için çok yakında Ankara’ya bir heyet gönderileceğini belirtti.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz hafta Finlandiya ile birlikte İsveç'in üyeliğine olumlu bakmadığını söylemişti. 

Türkiye, Finlandiya’yla Birleşmiş Milletler (BM) Arabuluculuk Girişimi gibi önemli bir projede birlikte yer alıyor ve ikili ilişkilerde sorun yaşamıyor.

İsveç’in PKK ve YPG’ye ilişkin yaklaşımı ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Suriye’deki varlığına karşı çıkışı gibi unsurlar Ankara-Stockholm arasında zaman zaman önemli sorunlara yol açıyor.

Almanya’nın başkenti Berlin’de, NATO Dışişleri Bakanları Gayriresmi Toplantısı’nda, Linde’yle bir araya gelen Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsveç ve Finlandiya’nın PKK’ya ‘çok açık destek verdiğini’ iddia ederek, şunları söylemişti: 

“Bu da halkımızın hissiyatını olumsuz yönde etkiliyor, gözümüzün önünde tüm uyarılarımıza rağmen. Dolayısıyla müttefik olacak bir ülke açıkça PKK/YPG’ye, her gün bize saldıran askerlerimizi, polisimizi şehit eden, sivillerimizi şehit eden terör örgütüne destek vermemeleri gerekiyor.”

Türkiye’nin NATO’daki diğer 30 ülke gibi konuyla ilgili veto hakkı bulunuyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar