İsrail 4 yıl sonra Türkiye'ye büyükelçi atadı

19 Eylül 2022

A
A

Ağustos ayında iki ülke arasında alınan kararın ardından İsrail, 4 yılın ardından Türkiye'ye büyükelçi ataması gerçekleştirdi.

ZgotmplZ

İsrail Dışişleri Bakanlığı Atama Komitesi, Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Irit Lillian’ın büyükelçi olarak atanmasına karar verdi.

İsrail Dışişleri Bakanlığı, yurt dışı temsilciliklerdeki diplomat atamalarına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, “Halen Ankara'da görev yapan Irit Lillian, İsrail'in Türkiye büyükelçiliği görevine atandı.” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, bu ve diğer atamaların “hükümetin onayına bağlı olduğu” vurgulandı.

2015-2019 yıllarında İsrail’in Bulgaristan Büyükelçisi olarak görev yapan 60 yaşındaki Irit Lillian, 26 Ocak 2021 tarihinden bu yana itibarıyla İsrail'in Türkiye Cumhuriyeti Maslahatgüzarı, Ankara Büyükelçiliği Misyon Şefi olarak görev yapıyordu.

TÜRKİYE-İSRAİL İLİŞKİLERİ

2008 yılında İsviçre'deki Davos zirvesinde, dönemin Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ve İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres arasında “One minute” kriziyle başlayan kriz, Gazze'ye insani yardım götüren “Mavi Marmara” gemisine yapılan baskınla zirve yapmıştı.

2017'de ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararını ardından Filistinlilerin tepki protestolarında sivillere yönelik saldırılar nedeniyle çok sayıda insanın ölümü üzerine Türkiye, 15 Mayıs 2018'de Tel Aviv büyükelçisini istişareler için merkeze çağırmıştı.

Bu yıl cumhurbaşkanları ve dışişleri bakanları arasında telefon görüşmeleriyle başlayan temaslar, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'un, 14 yıl aradan sonra mart ayında Türkiye'yi ziyaretiyle daha da ileriye taşınmıştı.

Türkiye ile İsrail 17 Ağustos’ta, diplomatik ilişkilerin yeniden en üst düzeye çıkarılması ve karşılıklı büyükelçi atanması kararı almıştı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar