İrlanda'dan Kayıp Şahıslar'a yeni yardım

29 Aralık 2022

Güncelleme: 29 Aralık 2022

A
A

İrlanda Cumhuriyeti, Kayıp Şahıslar Komitesi’ne, 25 bin euro (500 bin TL) bağışta bulundu.

ZgotmplZ KŞK

İrlanda Cumhuriyeti'nin salı günü Kayıp Şahıslar Komitesi’ne (KŞK) 25 bin euro (500 bin TL) bağışladığı bildirildi.

Komiteden yapılan açıklamaya göre, bu bağışla birlikte İrlanda Cumhuriyeti, 2006’dan bu yana toplamda, 425 bin euroluk mali yardımda bulunmuş oldu.

2023’te bu fonların, uzun yıllardır aileleri etkileyen bilinmezlik durumunun sona erdirilmesini amaçlayan Kıbrıs'taki Kayıp Şahıslar Komitesi’nin Genel Kazı, Kimlik Tespiti ve Kayıp Şahısların Kalıntılarının İadesi Projesi'ni destekleyeceği bildirildi.

Şimdiye kadar her iki toplumdan bin 28 kayıp kişinin kimliği tespit edilerek, cenaze töreni için ailelerine iade edildiği kaydedildi.

KŞK açıklamasında, komitenin kayıp ailelerinin acılarını hafifleten iki toplumlu projeyi uygulamak için bağışçı desteğine güvendiği ifade edildi.

KAYIP ŞAHISLAR KOMİTESİ (KŞK) HAKKINDA

Birleşmiş Milletler’in (BM) himayesinde Kıbrıs Rum ve Kıbrıs Türk toplumları arasındaki anlaşmaya göre Nisan 1981 yılında kuruldu. Komitede Kıbrıslı Türk, Kıbrıslı Rum ve BM üyesi olacak şekilde üç üye görev yapıyor ve kararlar oybirliği ile alınıyor. Üyeler her iki toplumun Cumhurbaşkanları tarafından atanıyor ve doğrudan Cumhurbaşkanına bağlı çalışıyor. Komitenin mevcut üyeleri; Kıbrıslı Türk üye Hakkı Müftüzade, Kıbrıslı Rum üye Leonidas Pantelides ve BM üyesi Paul-Henri Arni’den oluşuyor.

Ayrıca, KŞK ada genelinde kazı yapan ve KŞK Antropoloji Laboratuvarı’nda kalıntılar üzerinde antropolojik ve genetik analizler yapan 60'tan fazla Kıbrıslı arkeolog, antropolog ve genetikçilerden oluşan iki toplumlu adli ekibi istihdam ediyor.

Üzerinde mutabık kalınan 2002 (492 Kıbrıslı Türk ve 1510 Kıbrıslı Rum) kayıp şahıs bulunuyor.

KŞK’nin amacı, 1963’den 1964’e toplumlararası çatışmalar sırasında ve 1974 olayları sırasında kaybolan 2002 kişiyi bulmak, tanımlamak, kimliklendirmek ve ailelerine iade etmek.

2008 yılı itibarıyla başlayan kazı çalışmaları kuzeyde 8 takım ve güneyde 2 takım olarak sürdürülüyor.

Kayıp Şahıslar Komitesi verilerine göre, 1 Aralık itibarıyla kayıp 2002 kişiden 1192'sine ulaşıldı. 810 kişinin akıbeti ise belirsiz.

Kalıntılarına ulaşılan 1192 kişiden 1028'i kimliklendirildi. 164'ünün henüz kimlikleri belirlenemedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar