Hükümet, Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ni bypass eden öneriyi geri çekti

30 Ocak 2023

Güncelleme: 31 Ocak 2023

A
A

Hükümet, Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'nin devletin projeleri üzerinde vize yetkisi ile yurt dışı projeleri için Yetki Kurulu kararı alınmasının kaldırılmasını öngören yasa önerisini geri çekti.

ZgotmplZ

Hükümet, tartışmalı düzenlemeler içeren Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (Değişiklik) Yasa Önerisi'ni geri çekti. 

Bugün KTMMOB Başkanı ve paydaş oda başkanları ile bir araya gelen Başbakan Ünal Üstel, 25 Ocak'ta Resmi Gazete’de yayımlanarak, halkın bilgisine sunulan önerinin geri çekilmesi konusunda mutabakata varıldığını duyurdu.

Başbakan Üstel, yaptığı yazılı açıklamada, "Projelerin hızlı bir şekilde hayata geçirilmesi ve halkın hizmetine sunulması, tüm kurumların ve paydaşların bu konuda gerekli tedbirleri alması, devletin ve ilgili kurumların denetleyici olarak süreçlere etkin şekilde dahil edilmesi konularında varılan mutabakat üzerine şu an yasal bir değişikliğe gerek kalmadığı noktasında görüş birliğine varılmıştır." dedi.

KTMMOB Başkanı Tunç Adanır da, yarın (31 Ocak Salı) Meclis önünde planladıkları eylemi, Başbakan Ünal Üstel ile yaptıkları görüşmede vardıkları mutabakat üzerine askıya aldıklarını açıkladı.

Tartışmalara neden olan öneri ile yasada, 2 maddede değişiklik öngörülüyordu:

  • Yasanın 39'uncu maddesi değiştirilerek devlete ait projeler ile uluslararası antlaşmalar veya bunlara dayanan protokoller uyarınca yapılacak olan projelerin vize alması koşulu kaldırılıyor.
  • Yasanın 41'inci maddesi de değiştirilerek, vakit kaybını önlemek ve devletin işlerinin aksamaması için KKTC'de hazırlanmayan projelerin uygulanmasında aranan Yetki Kurulu kararı, uluslararası antlaşmalar uyarınca yapılacak olan projeler için kaldırılıyor.

Önerinin altında Ulusal Birlik Partisi (UBP) Grup Başkanvekili Özdemir Berova, Demokrat Parti (DP) Genel Sekreteri Serhat Akpınar ve Yeniden Doğuş Partisi (YDP) Genel Sekreteri Talip Atalay’ın imzası bulunuyordu.

Başbakan Ünal Üstel'in yasa önerisinin geri çekilmesiyle ilgili açıklaması şöyle:

"Bilindiği üzere, son dönemlerde ülkemizin gelişimine, kalkınmasına ve insanımızın ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik yürütülen devlet projeleri ve uluslararası antlaşmalar veya bunlara dayanan protokoller uyarınca başlatılan projelerin hayata geçirilmesi noktasında yaşanan aksama veya gecikmelerin ortadan kaldırılmasına yönelik hükümetimiz bazı yasal düzenlemelerin yapılmasına ilişkin çalışma başlatmıştır.

Bu çalışmalar devam ederken, konuya paydaş KTMMO Birliği ve Başbakanımız tarafından yetkilendirilen temsilciler arasında yapılan ön görüşmelerin ardından, bugün KTMMO Birliği Başkanı ve paydaş oda başkanları, ilk kez Başbakanlıkta Sayın Başbakan Ünal Üstel'in Başkanlığı'nda  son derece samimi, yapıcı ve çözüm odaklı bir toplantı gerçekleştirmişlerdir.

Toplantıda, devlete ait projeler ve uluslararası antlaşmalar veya bunlara dayanan protokoller uyarınca başlatılan projelerin, yeni bir yasal düzenlemeye ihtiyaç duyulmadan, mevcut yasalarla, hızlı, güvenli ve kontrollü bir şekilde tamamlanması için, nasıl hareket edileceği ve varsa ihtiyaç duyulan noktalarda yapılacak düzenlemelerle sorunların nasıl aşılabileceği üzerine görüş alışverişinde bulunulmuştur.

Toplantı neticesinde, projelerin hızlı bir şekilde hayata geçirilmesi ve halkın hizmetine sunulması, tüm kurumların ve paydaşların bu konuda gerekli tedbirleri alması, devletin ve ilgili kurumların denetleyici olarak süreçlere etkin şekilde dahil edilmesi konularında varılan mutabakat üzerine şu an yasal bir değişikliğe gerek kalmadığı noktasında görüş birliğine varılmıştır.

Ayrıca bir kamu kurumu niteliği taşıyan KTMMO Birliği ve diğer paydaş odaların temsilcileri devlet projelerinin aksamadan ilerleyebilmesi için mesleki denetimlerin hızlı ve etkin bir şekilde yapılacağına ilişkin samimi görüşlerini de ortaya koymuşlardır.

Hükümet olarak, halkımızı ilgilendiren her konuda tüm paydaşlara diyalog kapılarını sonuna kadar açık tutmaya, ortak akla ve işbirliğine dayanan, çatışmadan uzak, uzlaşmacı tavrımızı sürdürmeye devam ediyoruz ve edeceğiz."

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar