Hükümet geri adım attı sendikalar atmadı: Mahkeme önünde olacağız

26 Temmuz 2022

Güncelleme: 27 Temmuz 2022

A
A

Sendikalar, ara emri ve iptal edilmesi amacıyla dava dosyaladıkları yasa gücünde kararnamenin geri çekilmesine rağmen yarın sabah Lefkoşa Mahkemeleri önünde toplanarak, basın açıklaması yapacak.

ZgotmplZ

Hükümetin maaş kesintisi amacıyla çıkardığı yasa gücünde kararnameyi geri çekme kararı sonrası sendikalar, Lefkoşa Mahkemeleri önünde basın açıklaması için toplanacak.

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) Başkanı Güven Bengihan, yarın saat 09.30’da mahkeme önünde olacaklarını açıkladı.

Başbakan Ünal Üstel’in kamu çalışanlarından maaş kesintisi amacıyla çıkarılan yasa gücünde kararnameyi, bugün kaynak bulunması nedeniyle geri çektiklerini duyurmasının ardından, TAK muhabirinin sendikaların tavrının ne olacağı konusundaki sorusunu yanıtlayan Bengihan, yarın daha önce sendikalar tarafından açıklandığı şekilde, ara emri ve iptalin görüşülmesi için Anayasa Mahkemesi önünde olacaklarını ifade etti.

Sendikaların bir araya gelerek, Anayasa Mahkemesi’ne kararnamenin yürütmesinin durdurulması amacıyla ara emri için başvurması ve iptali için dava dosyalaması sonucunda hükümet tarafından bugün bu kararın alındığını belirten Bengihan, “Süreci bu noktaya biz getirdik.” dedi.

Bengihan, "Yarın mahkeme var ya da yok, biz orada olacağız. Basın açıklaması yapacağız. Yarın mahkemenin ara emri alacağını bildikleri için, mahkemeden önce kararı kendileri almış gibi gösteriyorlar." şeklinde konuştu.

MAAŞ KESİNTİSİ NE ÖNGÖRÜYORDU?

Kamu kesiminde net 15 bin TL üzeri maaş alanlardan yapılacak kesinti kararı 23 Temmuz Cumartesi günü Resmi Gazete'de yayımlanarak, yürürlüğe girmişti.

Uygulamanın bu yıl sonuna kadar olan 6 aylık dönemi (Temmuz-Aralık) kapsaması öngörülüyordu.

Hükümet, ilk açıkladığı yüzde 20 kesinti kararını revize ederek, 15-30 bin TL arası maaşlardaki kesintiyi yüzde 10'a çekmişti.

Daha önce kesintilerin Aralık 2023 ayı sonuna kadar geri ödeneceği belirtilmesine rağmen, hükümet bu konuda da revizeye giderek, son ödeme tarihini 2023 Nisan ayının sonu olarak güncellemişti.

Bakanlar Kurulu'nun hazırladığı yasa hükmünde kararname, kamu çalışanları ile birlikte kamudan emekli olanları da kapsıyordu. 13'üncü maaşlar da bu kesintiye dahil edilmişti.

YARGI SÜRECİ 

Kararın yürürlüğe girmesinin ardından çok sayıda sendika ara emri ve iptal için Anayasa Mahkemesi'ne dava dosyalamıştı.

Mahkeme yarın sabah saat 09.30'da başvurulara ilişkin karar alacaktı. Hükümetin yasa gücündeki kararnameyi geri çekmesi sonrası yargı süreci de kendiliğinden sona erdi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar