Finlandiya NATO üyeliği için başvuracak: Gözler Rusya'da

12 Mayıs 2022

Güncelleme: 12 Mayıs 2022

A
A

Finlandiya, Moskova'dan yapılan itirazlara ve tehditlere rağmen NATO üyeliği için başvuruda bulunacağını duyurdu.

ZgotmplZ

Haber Merkezi: Ramazan Adnan

Askeri açıdan "bağlantısız" statüde bulunan Finlandiya, Rusya'nın Ukrayna işgalinin ardından NATO üyeliği için başvuruda bulunma kararı aldı.

Finlandiya Parlamentosu'nda 23 Nisan'da yapılan oylamada, ezici çoğunluk, askeri ittifaka katılmaktan yana görüş bildirmişti.

Bugün Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ve Başbakanı Sanna Marin tarafından yapılan ortak açıklamada, "Artık karar verme anı yaklaştığına göre, parlamenter gruplara ve partilere de bilgi için ortak görüşlerimizi bildiriyoruz." denildi.

Finlandiya'nın gecikmeden NATO üyeliğine başvurması gerektiği kaydedilen açıklamada, kararın alınması için gelecek günlerde adımların hızlandırılacağı aktarıldı.

Açıklamada, Rusya-Ukrayna Savaşı sırasında ittifakın büyümesinin önünü açarak NATO üyeliği için başvuruda bulunulacağı duyuruldu.

Ortak açıklamada, söz konusu üyeliğinin Finlandiya'nın güvenliğini ve tüm savunma ittifakını güçlendireceği belirtildi.

Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, ülkesinin NATO üyeliğine başvurma niyetini beyan eden açıklamanın ardından yaptığı açıklamada, "Rusya'nın Ukrayna'yı işgali Avrupa'nın ve Finlandiya'nın güvenlik ortamını değiştirmiştir. Finlandiya doğrudan acil bir askeri tehditle karşı karşıya değildir. Seçme özgürlüğü ve ne yöne gideceğimizi belirleyecek ulusal kuralları sürdürmek Finlandiya'nın dış güvenliği ve savunmasının ayrılmaz parçalarıdır." dedi.

İsveç'in de gelecek günlerde NATO'ya katılma kararını duyurması bekleniyor.

NATO, her iki ülkenin üyeliğine sıcak bakıyor ve üyelik sürecinin hızlı olması bekleniyor.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, iki ülkenin başvuru yapması halinde "resmi üyeliğin tamamlanmasına kadar geçecek sürede" Finlandiya ve İsveç'in güvenliklerinin sağlanması için ihtiyaç duyulan düzenlemelerin yapılabileceğini söylemişti.

RUSYA "YANIT VERİRİZ" UYARISINDA BULUNMUŞTU

Finlandiya ile 1.340 kilometrelik bir kara sınırını paylaşan Rusya, bloğun genişlemesini ulusal güvenliğine yönelik bir tehdit olarak görüyor.

Moskova, Helsinki'yi, geçen yüzyılın büyük bölümünde bağlantısız duruşunun sağladığı güvenilir arabulucuğunu kaybedeceği konusunda uyarıyor. Yapılan açıklamalarda, Rusya'nın genişlemeye yanıt vermesi gerekeceğinden, Finlandiya'nın güvenliğinin tehlikeye atılacağını dile getiriliyor.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, daha önce yaptığı açıklamada, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılmasının, Kuzey Avrupa'daki barış ve istikrar açısından olumsuz sonuçlar yaratacağını kaydetmişti.

Bugün duyurulan karara ilişkin Moskova yönetiminden henüz bir açıklama gelmedi.

NATO'YA NASIL ÜYE OLUNUR?

Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO), 4 Nisan 1949‘da 12 ülke tarafından kuruldu. NATO'da günümüzde 30 ülke bulunuyor.

Sovyetler Birliği'ne karşı bir ittifak olarak kurulan örgüt, üyelerinden birinin tehdit edilmesi durumunda birbirlerini korumayı taahhüt ediyor.

Ülkenin örgütün bir parçası olması için, anlaşmaya ilişkin bir katılım protokolünün NATO üyeleri tarafından "oybirliğiyle" imzalanması gerekiyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar