Fasıl 157'ye veda: Bilgiye sunulan Çocuk Adalet Yasa Önerisi ile neler değişecek?

19 Ocak 2023

Güncelleme: 19 Ocak 2023

A
A

Çocukların topluma kazandırılmaları hedefi ile etkin ve adil bir adalet sisteminin oluşturulmasını amaçlayan ve çocuk eğitim evleri, çocuk birimleri ve çocuk cezaevlerine ilişkin kuralları düzenleyen yasa önerisi halkın bilgisine sunuldu.

ZgotmplZ

Hükümet, Çocuk Adalet Yasa Önerisi'ni dünkü (18 Ocak) Resmi Gazete’de yayımlayarak, halkın bilgisine getirdi.

Öneri ile ilgili görüş ve önerilerin 20 gün içinde yazılı olarak Meclis Başkanlığı’na sunulması istendi.

Önerinin genel gerekçesinde, Çocuk Adalet Yasası'nın amacı, "KKTC'de 12 Mart 1996 yılında kabul olunan Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme kurallarına uygun davranma bilinciyle, çocuk haklarını ve/veya çocukların inan haklarını en üst düzeyde tutarak, suça sürüklenen çocukların topluma kazandırılmaları hedefiyle etkin ve adil bir adalet sisteminin oluşturulması" şeklinde belirtiliyor. Yasa ile "suça sürüklenen çocuklara ilişkin çocuk eğitim evleri, çocuk birimleri ve çocuk cezaevlerine ilişkin kurallar" düzenleniyor.

Ülkede "Fasıl 157" olarak bilinen ve "kırbaçlama" gibi ceza yöntimi içeren Çocuk Suçlular Yasası yürürlükte. 

Yasa önerisi, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın eşi Sibel Tatar ile aralarında Cumhurbaşkanlığı Hukuk Müşaviri Ziba Akkurt ve Cumhurbaşkanlığı Kadın, Aile ve Çocuk Komitesi üyesi Doç. Dr. Süheyla Erbilen'in bulunduğu hukukçular tarafından hazırlanan "Çocuk Adalet Yasa Çalışması"nı temel alıyor.

Sibel Tatar, 4 Ocak'ta "Çocuk Adalet Yasa Çalışması”nı, Meclis Başkanı Zorlu Töre’ye sunmuştu.

Çalışmayı öneri haline getirerek Meclis Başkanlığı'na sunanlar ise Cumhuriyet Meclisi Başkan Vekili, Ulusal Birlik Partisi grubuna bağlı bazı milletvekilleri.

Yasa önerisi ile her yetki alanı için çocuk ile ilgili ceza davalarına bakacak tek yargıçlı Çocuk Mahkemeleri kurulması ve Hukuk Dairesi ile Polis örgütü altında çocuk birimleri oluşturulması öngörülüyor. Öneriden öne çıkan maddeler şöyle:

  • Çocuğun sorgusu veya çocuk hakkındaki diğer işlemler sırasında çocuğun yanında gözetim memuru ve/veya sosyal hizmetler dairesi görevlisi hazır bulunur.
  • Bir çocuğun, herhangi bir suçtan dolayı çocuk mahkemesinin huzuruna getirildiğinde, mahkeme, çocuğa itham edilmekte olduğu suçun esasını, basit bir dille, en erken bir zamanda izah etmekle görevlidir.
  • Bir çocuk , adam öldürme dışındaki herhangi bir suçtan dolayı Çocuk Mahkemesinin huzuruna getirildiğinde, dava seri yargılama usulü ile bu Çocuk Mahkemesinde sonuçlandırılır.
  • Hapse mahkum edilen veya tutuk evine 'gönderilen bir çocuğun ergin mahkumlarla ilişki kurmasına ve bir arada olmalarına izin verilmez.
  • Çocuklara zincir, kelepçe ve benzeri aletler takılamaz. Ancak; zorunlu hallerde çocuğun kaçmasını, kendisinin veya başkalarının hayat veya beden bütünlükleri bakımından doğabilecek tehlikeleri önlemek için polis örgütü tarafından gerekli önlemler alınabilir.
ÇOCUK ADALET YASA ÖNERİSİNİ İNCELEMEK İÇİN TIKLAYIN
FASIL 157'Yİ İNCELEMEK İÇİN TIKLAYIN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar