Evlatlıklara vatandaşlıkta mutlu son: Değişen yasa neler getiriyor?

18 Nisan 2022

Güncelleme: 18 Nisan 2022

A
A

KKTC vatandaşlarınca evlat edinilen çocukların vatandaşlık kazanmasını düzenleyen yasa önerisi Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi.

ZgotmplZ

“Yurttaşlık (Değişiklik) Yasa Önerisi” Cumhuriyet Meclis Genel Kurulu’nda oy birliğiyle kabul edildi. 

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Gazimağusa Milletvekili Resmiye Eroğlu Canaltay’ın sahibi olduğu önerge, KKTC vatandaşı bir kişi tarafından evlat edinilen bir çocuğun KKTC vatandaşlığı kazanmasını düzenliyor.

Mevcut yasaya göre, evlat edinilen çocuklara, evlat edinen anne veya babadan biri ya da her ikisi KKTC vatandaşı olsa da, vatandaşlık hakkı verilmiyordu..

Kabul edilen yasa önerisinde, bu durumu düzenleyen 5’inci madde kaldırılarak, yerine yeni 5’inci madde konuldu. Maddenin yeni hali, “Evlat edinme, evlatlığın yurttaşlığını etkilemez. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) yurttaşı bir kişi tarafından evlat edinilen küçük, KKTC vatandaşlığı kazanmış sayılır.” şeklinde düzenlendi.

Yasa, Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından yürürlüğe girecek.

Değişiklikle, yasanın yürürlüğe girdiği tarihten önce KKTC vatandaşı bir kişi tarafından evlat edinilen çocuğun vasisinin, yasanın yürürlüğe girdiği tarihten başlayarak, en geç bir yıl içerisinde daireye başvurması halinde, evlat edinilen çocuğun KKTC vatandaşlığı kazanmasını da mümkün kılıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar