Erdoğan'dan "İsveç ve Finlandiya'nın ittifaka katılma ısrarı gereksiz" yorumu

31 Mayıs 2022

Güncelleme: 31 Mayıs 2022

A
A

Erdoğan, “İsveç ve Finlandiya’nın ittifaka katılma ısrarı da NATO’nun gündemine gereksiz bir madde eklemiştir.” dedi.

ZgotmplZ

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İngiltere merkezli The Economist dergisi için makale kaleme aldı.

Erdoğan, makalesinde Ukrayna’daki savaşın NATO’yu yeniden ayağa kaldırdığını söyledi.

ORTAKLARA SİTEM

Türkiye'nin 70 yıldır NATO'nun gururlu ve vazgeçilmez bir üyesi olduğuna işaret eden Erdoğan, Türkiye'nin aynı zamanda savunma sanayisine milyarlarca dolar yatırım yaparak savunma kapasitesini güçlendirdiğini, bu ilave kapasite sayesinde ortaya konan ürünlerin Ukrayna'nın da içinde olduğu farklı savaş bölgelerinde önemli etkiler yarattığını vurguladı. Tayyip Erdoğan, "Ortaklarımız Türkiye'nin, NATO'nun kolektif güvenlik misyonuna sunduğu katkıyı her zaman takdir etseler de kendi güvenlikleri tehdit altında olmadığı zamanlarda bu katkıyı çabucak unutmuştur." dedi.

MACRON'A GÖNDERME

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un 2019'da söylediği "ittifakın beyin ölümü yaşadığı" örneğini veren Türkiye Cumhurbaşkanı, bu ve benzeri tavırların NATO'ya uzun yıllar kaybettirdiği değerlendirmesinde bulundu.

İSVEÇ VE FİNLANDİYA'NIN ÜYELİĞİ

İsveç ve Finlandiya'nın üyeliği konusundaki olumsuz düşüncesini makalede de dile getiren Erdoğan şunları kaydetti:

"NATO için Türkiye'nin ne denli önemli ve kritik bir ülke olduğu bütün üyelerce yeniden kabul edilirken, bazı üyelerin Türkiye'ye yönelen kimi tehditleri tam olarak takdir edememesi talihsiz bir durumdur. Türkiye'ye göre İsveç ve Finlandiya'nın üyeliğe kabulü, kendi güvenliği ve örgütün geleceği açısından riskler barındırmaktadır. 5'inci madde uyarınca NATO'nun en büyük ikinci ordusunun yardımına koşmasını bekleyen bu ülkelerin, AB ve ABD tarafından da terör örgütü olarak kabul edilen PKK'nın eleman devşirme, finansman ve propaganda faaliyetlerini engellemesini beklemek en doğal hakkımızdır."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin aday ülkelerden tüm terör örgütlerinin faaliyetlerini durdurmalarını ve mensuplarını Türkiye'ye iade etmelerini istediğini vurgulayarak, "Gerekli adımları atmamaları halinde Türkiye bu konudaki duruşunu değiştirmeyecektir." ifadelerine yer verdi.

İsveç'in Türkiye'ye uyguladığı silah ambargosu işaret ederek, bu durumun NATO şemsiyesi altındaki askeri ortaklık ruhuna aykırı olduğunu kaydeden Tayyip Erdoğan, "İsveç ve Finlandiya’nın ittifaka katılma ısrarı da NATO’nun gündemine gereksiz bir madde eklemiştir. Türkiye'nin, İsveç ve Finlandiya'nın üyeliklerine itirazı aynı zamanda şimdiye kadar terörün hedefi olmuş tüm üyeler adına atılmış kararlı bir adımdır." dedi.

Erdoğan, "Terörle mücadele konusunda gönülsüz olan hiçbir ülkenin Ankara’da talimat verebileceği hiçbir makam bulunmamaktadır. NATO üyelerinin terörle mücadele konusunda çifte standart uygulaması halinde ittifakın itibarının ve inandırıcılığının tehlikeye gireceğine inanıyoruz." ifadesiyle sözlerini tamamladı.

ANKARA, İSVEÇ VE FİNLANDİYA'NIN NATO ÜYELİĞİNE KARŞI

NATO üyeliği için başvuruda bulunan iki İskandinav ülkesinin üyeliği Ankara'nın itirazlarına takılmıştı. Türkiye, teröre destek verdikleri gerekçesiyle iki ülkenin üyeliğini veto edeceğini açıklarken, bazı taleplerde bulunmuştu. Taraflar arasındaki müzakareler sürüyor. 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar