Ercan'da 15 Kasım açılışı cihazlara bağlı: Erdoğan gelmeyecek

2 Kasım 2022

Güncelleme: 2 Kasım 2022

A
A

Arıklı, Ercan'ın yeni terminalinin açılışının öngörüldüğü gibi 15 Kasım'da gerçekleşmesinin, ülkeye gelmesi beklenen cihazlara bağlı olduğunu açıkladı. Speküle edilen Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı gelişinin ise gerçekleşmeyeceğini bildirdi.

ZgotmplZ
Düzenlenen tanıtım etkinliğine, Değirmenlik Belediyesi Belediye Başkanı Ali Karavezirler, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Enver Öztürk, Ercan Havalimanı yetkilileri ve yapım sürecinde görevli kişiler yer alarak, basının sorularını yanıtladı.

Ercan Havalimanı'nın yeni terminalinin açılışı için eksik cihazlar bekleniyor.

Yeni terminalde basın mensuplarına yönelik tanıtım kokteyli ve sunumda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, devasa bir yatırım yapılan yeni terminalin açılışı için eksik cihazların gelmesini beklediklerini kaydetti.

Devletin ciro paylaşımında yüzde 48 payı olan Ercan’dan ayda ortalama 25-30 milyon TL civarında geliri olduğunu belirten Arıklı, “İyi bir gelir ve yatırım. Oldukça karlı bir iş yaptık.” dedi.

Erhan Arıklı, yeni havalimanının KKTC’nin kuruluş yıl dönümü olan 15 Kasım’da açılmasının öngörüldüğünü ancak kısmi değil tam bir açılış gerçekleştirmek istedikleri için cihazların ülkeye getirilmesini bekleyeceklerini belirtti.

Bakan Arıklı, 10 milyon yolcu kapasiteli yeni terminal binasının, takriben 300 milyon euroluk harcamayla KKTC'nin en büyük yatırımı olduğunu kaydederek, bu büyüklük ve kapasitede bir havalimanının Güney Kıbrıs'ta dahi bulunmadığını söyledi.

Arıklı, bir soru üzerine, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 15 Kasım törenlerine, başka bir programı olduğundan katılamayacağını da açıkladı.

ESKİ TERMİNALE NE OLACAK?

Eski havalimanı binası, diğer hizmetler için kullanımda olacak. 

YENİ TERMİNALİN ÖZELLİKLERİ NELER?
  • 128 bin metrekarelik terminal alanına sahip, toplam 85 bin metrekarelik açık ve kapalı otoparkı olacak, yeni VIP binası olacak.
  • Girişler, 4 sağda ve 4 solda olmak üzere x-ray cihazlarıyla sağlanacak. Ardından geçilecek alanda yolcuları 60 adet check-in noktası karşılayacak. Burada verilen bagajlar, elektronik sistemler ve güvenlik tarama cihazlarıyla el değmeden 15 metre aşağıya indirilecek, uçağa güvenli bir şekilde taşınacak.
  • 4.5 kilometrelik de bir bagaj ray hattına sahip olacak.
  • Terminal, ilk aşamada 10 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak, ileride olabilecek gelişmelere göre büyütülebilecek.
  • Giden yolcu için 24 adet, gelen yolcu için 20 olmak üzere 44 pasaport kontrol noktası, engelli ve özel geçişler yer alacak.
  • Güvenliğin sağlanması için, servis araçları ve yolcu araçları ayrı bölmelerden alana giriş yapacak.
  • Pist uzunluğu 3 bin 200 metre. Şu anda kullanılan pist ve taksi yolları da sökülerek, tekrardan yeni teknolojilere uygun olarak yapılacak. 
YAPIMINA 9 YIL ÖNCE BAŞLANDI, AÇILIŞ İÇİN 4 YILDIR BEKLİYOR

2013 yılında mevcut Ercan Havalimanı işletmeciliği ve aynı zamanda yeni Ercan Havalimanı’nın inşaat ve işletmesi, Türkiye'de faaliyet gösteren ve Emrullah Turanlı'nın sahibi olduğu Taş Yapı firması olan TT Airport’a özel izinle verilmişti.

Yeni terminalin 2018’in ikinci yarısında tamamlanması öngörülüyordu. 

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı ve Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, yeni terminalin açılışını KKTC’nin kuruluş yıl dönümü olan 15 Kasım’da yapmayı planladıklarını ifade etmişti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar