Engelliye "engel" çok: Üç ana sorun ve talepler sıralandı

2 Aralık 2022

Güncelleme: 2 Aralık 2022

A
A

Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu üyeleri, düzenledikleri basın toplantısıyla engellilerin sorunlarını ve taleplerini paylaştı.

ZgotmplZ

Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu’na bağlı Kıbrıs Türk Görmezler Derneği, Kıbrıs Türk Zihinsel Engelliler Derneği, Engelli Aileleri Dayanışma Derneği ile Umut Otizm Derneği yetkilileri, 3 Aralık Dünya Engelliler Dayanışma Günü nedeniyle basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda, her yıl olduğu gibi bu yıl da engellilerin sorunlarına dikkat çekildi.

KKTC’de engellilerle ilgili 3 ana sorun olduğu ifade edilen toplantıda, bunlar; Engelliler Dairesi’nin kurulamaması, istihdam ve ulaşım-dolaşım olarak sıralandı. Ayrıca 2014 yılında temelleri atılan ve 2020 yılında inşaatı tamamlanan Engelsiz Yaşam Evi’nin de bir an önce hizmete açılması gerektiği kaydedildi.

Verilen bilgilere göre, ülkede 6 bin 500 raporlu engelli yaşıyor. Bu insanların tamamı asgari ücretin yüzde 50’si, 60’ı ve yüzde 100’ü oranında maaş alıyor.

Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen 3 Aralık Dünya Engelliler Dayanışma Günü, 1991 yılından beri KKTC’de de kutlanıyor.

Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu Başkanı Derviş Yücetürk, düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulundu.
YASAYA RAĞMEN MAĞDURİYET SÜRÜYOR

Mehmet Ali Tatlıyay Eğitim ve Kültür Salonu’nda yer alan basın toplantısında konuşan Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu Başkanı Derviş Yücetürk, 1993’de çıkarılan Engellileri Koruma, Rehabilite ve İstihdam Yasası'na rağmen, yasayla istediklerini alamadıklarını söyledi.

Meclis’ten geçen Özel Eğitim Yasası’yla ilgili tüzüklerin çıkarılmadığını ifade eden Derviş Yücetürk, 2010 yılında Engelli İnsan Hakları Bildirgesi Yasası’nın Meclis’ten geçmesine rağmen 12 yıldır bu yasanın da tüzüklerinin çıkarılmadığını kaydetti. Tüzüklerin de eklenmesiyle istem paketinin 15 maddeye yükseldiğini dile getiren Yücetürk, “İnşallah tüzükler geçer de bir madde azalır sorunlarımız.” dedi.

 

25 ÇALIŞANA 1 ENGELLİ ŞARTI UYGULANMIYOR

Her iş yerinin yüzde 4’lük kota çerçevesinde 25 çalışana 1 engelli çalışan istihdam etmekle mükellef olmasına rağmen 2006 yılından bu yana istihdam yapılmadığına dikkat çeken Yücetürk, “Başta devlet olmak üzere bu yasanın çiğnendiğini” kaydetti.

2006 YILINDAN BU YANA DEVLET KADROLARINA TEK BİR ENGELLİ İSTİHDAM EDİLMEDİ

650 engellinin iş beklediğini dile getiren Yücetürk, bugüne kadar hükümet eden partilerin bu yasayı çiğnediğini söyleyerek, 2006 yılından bu yana devlet kadrolarına tek bir engelli istihdam edilemediğini ifade etti. Bunun devlet ayıbı olduğunu savunan Yücetürk, bu sorunun düzeltilmemesi halinde konuyu Anayasa Mahkemesi’ne götürmek için dosyaların hazır olduğunu belirtti.

ENGELLİYE "ENGEL" ÇOK

Yücetürk, 2016 yılında İmar Yasası altında Engelli Standartları Tüzüğü’nün çıkarılmasına rağmen hiçbir yerel idare ve belediyenin, engellilerle ilgili istenilen düzeyde hizmet veremediğini söyledi. Belediyelerin, devlet katkısı yeterli verilemediği gerekçesiyle bu hizmetleri sağlayamadığını söylediğini dile getiren Yücetürk, kaldırımda takip çizgisi, yaya geçidinde sinyalizasyon ve umuma açık binalarda özel donanımlı asansör, rampa, tuvalet gibi özel ihtiyaçlar için hiçbir şey yapılamadığını anlattı.

2014 yılında temelleri atılan ve 2020 yılında inşaatı tamamlanan Engelsiz Yaşam Evi’nin hizmete açılamadığını da ifade eden Yücetürk, 80 kişiye günü birlik hizmet verecek merkezin aynı zamanda 32 engelliye yaşam boyu hizmet vereceğine dikkat çekti.

1993 yılında yasallaşan Engellileri Koruma, Rehabilite ve İstihdam Yasası’nın 1994 yılında çıkarılan engellilik derecelendirme tüzüğünde yapılan değişiklikle engellilerden çok, madde bağımlısı, böbrek, kanser ve kalp hastası gibi hastalara hizmet vermesinin sağlandığını kaydeden Yücetürk, bu durumun da düzeltilmesini istedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar