Emirname kaldırıldı, odalar ayağa kalktı: Seçim öncesi peşkeş zihniyeti

20 Eylül 2022

Güncelleme: 20 Eylül 2022

A
A

Hükümet, Gazimağusa, İskele ve Yeniboğaziçi Bölgesi Geçiş Süreci 2 Emirnamesi'ni açık danışma toplantıları yapılmadan yürürlüğe konulduğu gerekçesiyle 2.5 yıl sonra kaldırdı. Odalar, seçim öncesi "peşkeş" iddiasında bulundu.

ZgotmplZ
İskele

Hükümet, gece yarısı Gazimağusa, İskele ve Yeniboğaziçi Bölgesi Geçiş Süreci 2 Emirnamesi'ni yürürlükten kaldırdı.

Gerekçe ise açık danışma toplantıları yapılmadan yürürlüğe konulması...

Emirname Şehir Planlama Dairesi'nce 14 Ocak 2020 tarihinde yürürlüğe konulmuştu.

ODALAR TEPKİLİ...

Şehir Plancıları Odası ve Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, emirnamenin yürürlükten kaldırılmasını eleştirdi.

ŞEHİR PLANCILARI ODASI

Şehir Plancıları Odası'nca yapılan açıklamada, “Yürürlükten kaldırılan bu Emirname’nin 29’uncu maddesi ne diyordu? ‘Bu Emirname, Gazimağusa İskele Yeniboğaziçi Bölgesi İmar Planının yürürlüğe girmesi halinde, adı geçen planın yürürlüğe giriş tarihinde yürürlükten kalkar’ Peki nasıl oluyor da emirname, ilgili 29’uncu maddesine rağmen İmar Planı yürürlüğe girmeden kaldırılabiliyor?” denildi.

Resmi Gazete’de yer alan duyuruda kaldırılma gerekçesi olarak emirname yürürlüğe konarken İyi İdare Yasası’nın 11’inci maddesindeki katılım ilkesinin yerine getirilmediği ve bu kapsamda idare aleyhine açılan hukuk davalarından kamuyu zarara sokmamanın gösterildiği belirtilerek, emirnamede katılım ilkesinin ihlal edilmediği savunuldu.

Odadan yapılan açıklamada, Şehir Planlama Dairesi Müdürü Türkmen Yiğitcan'a şu sorular yöneltildi:

  • Gerekçesi ne olursa olsun bölgede 3 yıla yakın bir zamandır hızlı ve çarpık yapılaşmayı kontrol altına almak üzere yürürlüğe konulan Emirname’nin kaldırılmasının 440 km2 yüz ölçüme sahip (KKTC’nin yüzde 14’ü) ve yaklaşık 80 bin kişinin yaşadığı (KKTC nüfusunun yüzde 20’si) bölge üzerinde yaratacağı tahribatın korumakla yükümlü olduğunuz özellikle de çevre ve insan sağlığı üzerinde yaratacağı tahribatın maddi bir karşılığı olmadığını biliyor musunuz?
  • Peki ya mali sorumluluğunu? Bu konuda da İyi İdare Yasası’nın 22’inci maddesi altında kusurlu işlem ya da zararın doğmasına sebebiyet veren kamu personeline mahkeme tarafından tespit edilecek kusur oranında rücu edildiğini?
  • Yerine İmar Planı konmaksızın bahse konu Emirnameyi yürürlükten kaldırmakla Şehir Planlama Dairesi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) Yasası’nda belirtilen 'Dairenin Kuruluş Amaçları' ve 'Dairenin Görevlerine' ve İmar Yasası’na ve elbette İyi İdare Yasası’nın 5’inci maddesi olan 'Hukuka Uygun Davranma Yükümlülüğü' maddesine aykırı hareket ettiğinizin farkında mısınız? Aslıda hangi Kurumun başında olduğunuzun, görev ve sorumluluklarınızın farkında mısınız, sizin için daha uygun bir soru olsa gerek?
  • İyi İdare Yasası gerekleri yerine getirilmediği bahanesiyle yıllar sonra Emirnameyi usulsüz bir şekilde kaldıran siz, neden 30 Aralık 2019’da Birleşik Kurul tarafından onaylanan İmar Planının yürürlüğe konmasını sağlamadınız ve sizin denetim ve kontrolünüzde 2021’de hem İmar Yasası’na hem de İyi İdare Yasasına aykırı bir şekilde üstelik de yetkisiz kişilere yaptırmış olduğunuz sözde Gazimağusa, İskele, Yeniboğaziçi İmar Planını halen gündemde tutuyorsunuz?
"KARAR GERİ ÇEKİLMELİ, YETKİLİLER İSTİFA ETMELİ"

Odadan yapılan açıklamada, Şehir Planlama Dairesi Müdürü Türkmen Yiğitcan ve Başbakan Yardımcılığı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu’na istifa çağrısında bulunularak , “Şehir Planlama Dairesi Müdürü Türkmen Yiğitcan ve Başbakan Yardımcılığı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu’nu Emirnamenin yürürlükten kaldırılma kararını derhal geri çekmeye ve özelde kent planlamasına genelde ülkeye daha fazla zarar vermeden istifa etmeye davet ediyoruz.” denildi.

KIBRIS TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ

Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (KTMMOB) Başkanı Tunç Adanır da, İskele ve Yeniboğaziçi Bölgesi Geçiş Süreci 2 Emirnamesi'nin kaldırılmasını eleştirdi.

Yazılı açıklamasında emirnamenin kaldırılmasını “yerel seçimler öncesi peşkeş zihniyeti” ile bağdaştıran Adanır, hükümeti “Toplumsal çıkarları ve öncelikleri ön planda tutmaktansa hukuksuzluğu ve kaos yaratmayı ilke edinmiş gibi, şahsi menfaatleri ön planda tutan politikalarla, bu topraklara iyileşmesi imkânsız yaralar açmakla” suçladı.

Yapılanın hukuksuzluk olduğunu ifade eden Adanır, şöyle devam etti:

“Ülkedeki meslek odaları ve sivil toplum örgütleri hükümeti hak ve hukuk temelinde, deyim yerindeyse ‘doğru yola getirmek adına’ dava açıyor ve ara emri alıyor. Buna rağmen hükümetin bu ısrar ve inadını anlamak mümkün değil.”

“BEKLEYEN İNŞAAT DOSYALARINI RUHSATLANDIRILACAK BELEDİYE BAŞKANLARININ YETKİLERİ VAR MI?”

Açıklamasının devamında “Yaratılması planlanan gayriyasal geçici ortam ile ruhsat almayı bekleyen inşaat dosyalarını ruhsatlandırılacak belediye başkanlarının yetkileri var mı?” diye soran Adanır, Anayasa Mahkemesi kararının doğru okunması gerektiğini dile getirdi.

Belediye başkanlarının yetkisiz olduğu halde inşaat ruhsatı imzalaması halinde ülkede başka bir kaos ortamı yaratılacağını savunan Adanır, “KTMMOB ve meslek odaları olarak yapılan yanlışlarınızın karşısında durmaya, toplumsal çıkarları ve halkın önceliklerini ön planda tutarak mücadele etmeye kararlıyız.” dedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar