Dr. Mehmet Öz senatörlük seçimini kıl payı kaybetti

AA - BBC, 9 Kasım 2022

A
A

ABD'de Cumhuriyetçi Parti'nin Pensilvanya Senatör adayı Dr. Mehmet Öz seçimi kaybetti.

ZgotmplZ

ABD'de Cumhuriyetçi Parti'nin Pensilvanya Senatör adayı olarak seçime giren Dr. Mehmet Öz, Demokrat rakibi John Fetterman’ın gerisinde kaldı.

Fetterman, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Pensilvanya'da en fazla oyu alarak seçimi kazandığını duyurdu.

Kendisinin bir sonraki "Pensilvanya Senatörü" olacağını vurgulayan Fetterman, "Resmi sonuçlar. Pensilvanya halkına güvendik, bizi mahcup etmediler ve ben de sizi mahcup etmeyeceğim. Teşekkürler." ifadelerini kullandı.

Fetterman, Pensilvanya'da geçerli oyların yüzde 49,5'ini, Mehmet Öz ise oyların yüzde 48,1'ini alarak yarışı ikinci sırada tamamladı.

Donald Trump, 62 yaşındaki Türk doktoru "Zeki, sağlam ve sizi asla yarı yolda bırakmaz" ifadeleriyle tanımlıyor.

Seçim öncesi anketlere göre Fetterman, seçime iki hafta kala hızlı bir düşüş yaşarken, Öz’ün bir puan gerisine düşmüştü. Cumhuriyetçiler ve Demokratlar, Senato'da üstünlük sağlamak için Pensilvanya eyaletinde alacakları neticeyi kritik önemde görüyor.

ABD halkı, 100 üyeli Senato'nun yüzde 35'ini ve 435 sandalyeli Temsilciler Meclisi'nin tamamını yeniden seçmek için dün sandık başına gitmişti.

Seçimlerde, Cumhuriyetçi Parti adayı Öz de Pensilvanya'dan Cumhuriyetçi Parti'nin Senatör adayı olmuştu.

MEHMET ÖZ KİMDİR?

Dünyanın en ünlü sunucularından olan Oprah Winfrey’nin “ABD’nin doktoru” olarak tanıttığı Öz, kendi programıyla da çok sayıda Emmy ödülü kazandı.

 Öz, 2009'da başladığı Dr. Oz Show'la reyting rekorları kırdı.

Trump’ın destekçisi olarak başladığı siyaset kariyeri ise tartışmalı bir şekilde ilerliyor. Öz silahla ateş ettiği bir reklam filmi yayımlayarak, silah taşıma ve kullanma hakkını savunacağını belirtmiş; bu tavrı tepki çekmişti.

ABD'nin ünlü sağlık programı Dr. Oz Show'un sunucusu Öz, Senato'ya girmesi durumunda Türk vatandaşlığından ayrılacağını açıklamıştı.

Yıllarca cerrah olarak çalıştığı Columbia Üniversitesi’nden emeritus profesör unvanını alan Öz, ABD’de göçmen bir Türk ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi.

Babası da cerrah olan Öz, Harvard Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra genel cerrahi alanında eğitimini ve çalışmalarını sürdürdü.

2005 yılında yazdığı kitabının sürükleyici ve eğlenceli bir dile sahip olması nedeniyle ilk olarak Oprah Winfrey’nin programında televizyona çıkmaya başlayan Öz, daha sonra kendi televizyon ve radyo programlarını sundu.

Yıllarca Mehmet Öz’e destek veren ancak Demokrat Parti'ye yakınlığıyla bilinen Oprah Winfrey Demokratların adayı John Fetterman’ı desteklediğini açıklamıştı.

Öz’ün televizyonda bu kadar çok ilgi çekmesinin başında alternatif tıbba, hipnoz, meditasyon, akupunktur gibi Batı tıbbının şüpheyle yaklaştığı yöntemlere önem vermesi yer alıyor.

2014 yılında Öz, kilo vermek için tartışmalı bazı ürünleri tavsiye etmesi nedeniyle Senato’da ifade verdi.

Aynı yıl British Medical Journal dergisinde yayımlanan bir makale Öz’ün iddialarının yüzde 54’ünün ya bilimsel bir kanıta dayanmadığını ya da bilimsel kanıtlarla çeliştiğini ortaya koydu.

Öz ise iddialarının ifade özgürlüğü kapsamına girdiğini savundu.

Yıllarca televizyonda tıbba dair verdiği tavsiyelerin yanı sıra cerrahlık mesleğine de devam eden Öz, 37 yıldır evli. Dört çocuğu ve dört torunu var.

2000’li yıllarda dünyanın en etkili isimleri listelerine giren Öz, göçmen bir ailenin çocuğu olarak ailesinin ABD’de ayakta kalmak için zorlu bir mücadele verdiğini, babasının bir göçmen olarak pis yerlerde uyumak zorunda kaldığını anlatıyor.

Öz, bu zorlukları görerek büyüdüğü, doktor ve televizyon sunucusu olarak halkla iletişim halinde olduğu için ABD’yi “iyileştirecek ve kutuplaşmış ülkeye çareyi getirecek” bir isim olduğunu savunmuştu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar