Dışişleri, dikenli tellerin kaldırılması için de devrede

20 Ocak 2023

Güncelleme: 20 Ocak 2023

A
A

Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Köprülü, Taksim Sahası'na inen noktalardaki beton bariyerlerin yerine çekilen dikenli tellerin kaldırılması için de bakanlığın devre olduğunu belirterek, sahaya geçişlerin kontrollü bir şekilde yapılacağını açıkladı.

ZgotmplZ AA

Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Kemal Köprülü, Çetinkaya Taksim Sahası ile ilgili yaşanan son gelişmeleri değerlendirdi.

Köprülü Türk Ajansı Kıbrıs’a (TAK) yaptığı açıklamada, günlerdir Çetinkaya Taksim Sahası’nın açılışıyla ilgili sürekli olarak Birleşmiş Milletler (BM) ile temas halinde olduklarını belirterek, ön açılışın geçen hafta içerisinde yapıldığını hatırlattı. Köprülü, ilerleyen günlerde sahadaki çalışmaların sona ermesiyle birlikte Çetinkaya Taksim Sahası'nın gençlik ve ülke sporuna tam anlamıyla açılacağını dile getirdi.

Sahaya, bir tanesi Çetinkaya Spor Kulübü’nden, diğeri Yiğitler Burcu’ndan iki farklı noktadan iniş olduğuna işaret eden Köprülü, BM Barış Gücü’nün bu noktalara beton bariyerler koyduğunu hatırlattı. Bunlar yapılırken eski eser niteliği olan surlara zarar verildiğini vurgulayan Kemal Köprülü, bakanlığın bu konuda BM Barış Gücü nezdinde çok ciddi girişimlerde bulunduğunu kaydederek, “Bu olay şiddetle protesto edildi.” dedi.

“SURLAR KKTC TOPRAKLARI İÇERİSİNDE ARA BÖLGEDE DEĞİL”

Surlara çakılan kazıklar, çiviler olduğunu ifade eden Köprülü, bariyerler nedeniyle surlarda tahribat oluştuğunu belirtti. Bunun doğru olmadığının altını çizen Bakanlık Müsteşarı Köprülü, “Surlar sonuçta KKTC toprakları içerisinde ara bölgede değil… Tamam, saha ara bölge içerisinde onu biliyoruz ama surlar bizim tarafta…” diye konuştu.

"DİKENLİ TELLERİN KALDIRILMASI İÇİN DE GİRİŞİMLER DEVAM EDİYOR"

Beton bariyerlerin kaldırılmasının ardından çekilen dikenli tellerin kaldırılması için de bakanlığın girişimlerinin devam ettiğini dile getiren Köprülü, bugün BM Barış Gücü’nden yetkilileri bakanlığa çağırıp, konuyu aktardıklarını söyledi.

"İSTEĞİMİZ; SPORCULARIMIZIN MERDİVENLERDEN İNİP, ANTRENMANLARINI YAPMASI"

İlerleyen günlerde konuyla ilgili üst düzey temaslarda bulunacaklarını ifade eden Kemal Köprülü, “Bizim istediğimiz Çetinkaya Spor Kulübü’nden aşağıya sporcularımızın merdivenlerden inip, antrenmanlarını yapması yönündedir” dedi.

“MERDİVENLERDE BİR KONTROL MEKANİZMASI OLUŞTURULACAK”

Her iki noktadan da Taksim Sahası’na geçişlerin kontrollü bir şekilde olacağını vurgulayan Köprülü, bir görevlinin, sahaya iniş, çıkışları kontrol etmesi düşüncesinde olduklarını söyledi. Sahaya her iki iniş noktasında da merdivenlerde bir kontrol mekanizması oluşturulacağını ifade eden Köprülü, yasa dışı düzensiz göç olaylarına müsaade etmemek amacıyla gerekli tüm tedbirlerin güvenlik görevlileri tarafından alınacağını vurguladı.

1930 yılından beridir Çetinkaya’nın kullanımında olan saha, geçen hafta Türkiye Cumhuriyeti’nin desteğiyle yenilenerek açılmıştı. 
BM BARIŞ GÜCÜ TWİTTER HESABINDAN AÇIKLAMA

Bu arada, BM Barış Gücü’nün resmi Twitter hesabından Young Turkish Cypriots (Y.T.C) isimli Twitter hesabının “Kıbrıslı Türk gençlerin tarihi bir saha olan Taksim Sahasında spor yapmasının dikenli teller ve beton bloklarla engellenmeye çalışıldığı” yönündeki yazısına cevap verildi.

BM Barış Gücü’nün resmi Twitter sayfasından YTC iletisi de paylaşılarak yapılan açıklamada, “Hayır yanılıyorsunuz. Sahaya girişler geçmişte olduğu gibi sınır kapılarından geçilerek yapılıyor. İhlalleri önlemek ve tampon bölgenin statüsünün korunduğundan emin olarak sivil geçişlerin kolaylaştırılması için her iki tarafla çalışmaya devam etme konusuna bağlılığımızı belirtiriz.” ifadeleri yer aldı.

NE OLMUŞTU?

Lefkoşa'da Yeşil Hat üzerinde bulunan ve kullanım hakkı Çetinkaya Türk Spor Kulübü (TSK) Futbol Takımı'na verilen tarihi Taksim Sahası, Türkiye Cumhuriyeti’nin desteğiyle yenilenerek, 9 Ocak'ta hizmete sunulmuştu.

BM görevlileri 17 Ocak’ta KKTC makamlarına haber vermeden, Çetinkaya eski kulüp lokali önündeki surlardan ve Yiğitler Burcu’ndan sahaya inilen merdivenlerin çıkış noktalarını telleyerek, beton molozlarla kapatmıştı.

BM'nin yaptığı tahribata ve alana fizik erişim yollarına engelleyici tavırlarına Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Başbakan Ünal Üstel, Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ve Eski Eserler ve Müzeler Dairesi'nden yapılan açıklamalarla tepki gösterilmişti. Verilen mesajlarda, BM'nin attığı adımdan geri dönmesi aksi halde gerekenin yapılacağı vurgulanmıştı.

BM Barış Gücü bugün ise, Taksim Sahası'na inen merdivenlerin çıkış noktasındaki beton molozları kaldırdıktan kısa süre sonra bu kez aynı yerlere dikenli tel çekmişti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar