Denktaş'tan "Türkçülük" vurgusu: Osmanlı'dan önce Kıbrıs'ta telaffuz edildi

13 Ağustos 2022

Güncelleme: 13 Ağustos 2022

A
A

Hun-Türk Kurultayı’na katılan Serdar ve Rauf Denktaş, bir dizi temasta bulundu. Denktaş, Türkçülük ve dolayısıyla Turancılık kavramlarının Osmanlı İmparatorluğu’ndan önce Kıbrıs’ta telaffuz edildiğine vurgu yaptı.

ZgotmplZ

Macar Turan Vakfı’nın davetlisi olarak, Macaristan’da düzenlenen Hun-Türk (Turan) Kurultayı’na katılan, Denktaş Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Serdar Denktaş ile  Rauf Denktaş Üniversitesi (RDÜ) Mütevelli Heyeti Başkanı Rauf Denktaş, başkent Budapeşte’de bir dizi temasta bulundu.

İki Denktaş, İngiltere Türk Dünyası Dayanışma Platformu Başkanı Atilla Abacıoğlu, Almanya Doğu Türkistan Bağımsızlık Hareketi Derneği Genel Sekreteri Ümit Hamit Agai, Türk Dünyası Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Halit Kanak ve İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof Dr. İlyas Topsakal ile bir araya geldi.

Serdar Denktaş, Türk Dünyası Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Halit Kanak (solda) ile birlikte.

Agai ile görüşme sonrası açıklama yapan Serdar Denktaş, Kıbrıs meselesinin tıpkı Doğu Türkistan’da olduğu gibi siyaset ötesi bir konu olduğunu vurgulayarak “Siyaset içeride zaten yapılıyor. Türk dünyasının birliği, birbirinden aldığı güç ekonomik, politik tüm kaygıların önüne geçmelidir.” dedi.

Kuzey Kıbrıs’ın İslam Oyunları’na davet edilmeyişinin politik değil insani bir ayıp olduğuna dikkat çeken Denktaş, spor müsabakalarının İlk Çağ’dan günümüze barışı, uzlaşıyı temsil ettiğini söyleyerek, “Kıbrıs Müslüman, Müslüman sayılmıyor. Kıbrıs Türk, Türk sayılmıyor.” dedi.

Ayrıca Macar Turan Kurultayı’nın ilk günü hakkında basın mensuplarına görüş bildiren Serdar Denktaş, Türkçülük ve dolayısıyla Turancılık kavramlarının Osmanlı İmparatorluğu’ndan önce Kıbrıs’ta telaffuz edildiğine işaret ederek, İstanbul’da 1909’da konuşulmaya başlayan kavramın Kıbrıs’ta 1878 yılında tartışılmaya başlandığını ifade etti.

RAUF DENKTAŞ'IN TEMASLARI

Rauf Denktaş da temaslarını değerlendirdiği açıklamasında, eğitim, kültür ve turizm alanında Türk Dünyası ile KKTC arasında iş birliği oluşturulması amacıyla görüşmeler yaptıklarını bildirdi.

Serdar ve Rauf Denktaş, İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof Dr. İlyas Topsakal (solda) ile birlikte.

RDÜ'den yapılan açıklamaya göre Rauf Denktaş, üniversite ve sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle Kıbrıs’ı ekonomik açıdan kalkındıracak birçok konuda görüş birliğine vardıklarını ifade etti.

Rauf Denktaş, Türk Kurultayı’nın birçok projenin hayata geçirilmesine öncü olduğunu belirterek, Kıbrıs’ın Türk Dünyası’nın güneşi olduğunu ifade etti.

HUN-TÜRK KURULTAYI NEDİR?

Macar, Türk ve Hun geleneklerini korumak ve yaşatmak için kurulmuş olan Macar Turan Vakfı 2008 yılından bu yana her iki yılda bir Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) desteğinde Turan Kurultayı düzenliyor. Yaklaşık 200 bin davetlinin katıldığı ve 27 Türk boyunu bir araya getiren ve Hun kardeşliğini simgeleyen kurultaydaki ortam 500-1000'li yılların Orta Asya Turan halklarının yaşamını ve Macarların Karpat Havzası'nda yurt tutuşunu yansıtan gösteriler ile kutlanıyor.

Etkinlikte Azeri, Avar, Başkurt, Bulgar, Balkar, Buryat, Çuvaş, Gagavuz, Kabardino, Karaçay, Karakalpak, Kazak, Kazakistanlı Madyar, Kırgız, Kımık, Moğol, Nogay, Özbek, Özbekistanlı Madcar, Tatar, Türk, Tuva, Türkmen, Uygur, Yakut ve Macar katılımcılar yer alıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar