Cumhurbaşkanı Tatar, hükümetin istifasını kabul etti: İşte tüm ayrıntılar...

20 Nisan 2022

Güncelleme: 20 Nisan 2022

A
A

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, hükümetin istifasını kabul etti. Ülkede yaşanan siyasi krizin perde araksında neler yaşandı? işte tüm ayrıntılar...

ZgotmplZ

Haber Merkezi: M.İrşad Esen

23 Ocak'ta yapılan seçimlerin ardından kurulan UBP-DP-YDP koalisyon hükümetinin Bakanlar Kurulu'nda 2. bir bakan krizi yaşandı.

Başbakan Faiz Sucuoğlu, Maliye Bakanı Sunat Atun'un görevden alınmasını kabul etmeyen Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a rest çekti.

Başbakan, “ya Maliye Bakanı Atun’un görevden alınması ya da hükümetin istifasının kabul edilmesi” yönünde talepte bulundu.

Koalisyon ortakları YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı ve Demokrat Parti Genel Başkanı Fikri Ataoğlu da Sucuoğlu'na destek verdi.

Dün toplanan UBP MYK'sı Genel Başkan Faiz Sucuoğlu'na tam desteğini açıklamıştı.

ANKARA'YI KARIŞTIRMAYIN...

Başbakan Faiz Sucuoğlu, UBP-DP-YDP Hükümetinin istifasını sunmak için Cumhurbaşkanlığı sarayına gitti.

Başbakan Faiz Sucuoğlu, görüşmeye gitmek üzere ayrıldığı UBP Genel Merkezi’nden çıkarken basına yaptığı kısa açıklamada, “Kimse Ankara’yı bu işlerin içine karıştırmasın, ayıp yazık olamaz böyle bir şey” dedi. 
Sucuoğlu, bu konuların KKTC’nin iç işleri olduğunu ve zaten Türkiye’nin hiç bir zaman karışmadığını ifade etti, ancak bazı kesimlerin zorla Ankara’yı bu işlerin içine karıştırmaya çalıştığını söyledi. 

TATAR HÜKÜMETİN İSTİFASINI KABUL ETTİ...

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, hükümetin istifasını kabul etti.

Tatar'ın hükümeti kurma görevini yeniden UBP Genel Başkanı Faiz Sucuoğlu'na vermesi bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Tatar yaptığı aıklamada görevlendirme sürecinin yarın başlayacağını belirtti.

NELER OLDU? 

Elektrik ile alkollü içeceklere yapılan zam tepkiye neden olmuştu. Maliye Bakanlığı başta üreticeler olamak üzere bazı kalemlerdeki ödemeleri gerçekleştirmeyordu.

Bunun üzerine Başbakan Sucuoğlu, indirime gidildiğini açıkladı. Fakat bu açıklama bir türlü uygulamaya geçmiyordu. Maliye Bakanı Sunat Atun'un zamların geri alınmasına direndiği konuşuluyordu.

Bu olayların üzerine Ankara'ya Mali İş birliği Protokolü'nü imzalamak için gidildi. Başbakan Sucuoğlu Ankara dönüşünde El-Sen ile eylemlerin sonlanması için bir anlaşma imzaladı. Fakat Kıb-Tek'in bağlı olduğu Maliye Bakanı Sunat Atun anlaşmaya imza atmayarak Faiz Sucuoğlu'nu suçlayan açıklamalar yaptı. 

2 AY ÖNCE KURULMUŞTU

23 Ocak 2022 seçimlerinin ardından birinci parti çıkarak hükümeti kurmakla görevlendirilen Ulusal Birlik Partisi (UBP), uzun uğraşlar sonucunda Demokrat Parti (DP) ve Yeniden Doğuş Partisi (YDP) ortaklığında kurulan hükümeti 21 Şubat 2022’de UBP Genel Başkanı Faiz Sucuoğlu, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a yeni kabinesini sunmuştu.

UBP-DP-YDP hükümeti, 3 Mart’ta Cumhuriyet Meclisi’nde yapılan güven oylaması sonucunda 29’u kabul, 20’si ret oyuyla güven oyunu almıştı.

Böylece KKTC’nin 26’ıncı UBP-DP-YDP hükümeti 3 Mart 2022’de resmen kurulmuştu.

1. BAKAN KRİZİ: HASİPOĞLU, TAÇOY, ERTUĞRULOĞLU...

Daha 2. haftasını yaşayan Bakanlar Kurulu'nda eski Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu'nun yerine Hasan Taçoy'un getirilmesi, ayrıca Oğuzhan Hasipoğlu'nun Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olması, Türkiye ile yeni bir kriz yaşandığı yönünde yorumlanmıştı.

Başbakan Sucuoğlu ise bu iddiaları sert tepki göstererek yalanlıyordu.

Ayrıca Türkiye tarafından organize edilen 2. Antalya Diplomasi Forumu’na eski Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu davet edilirken, dönemin Dışişleri Bakanı Hasan Taçoy ise davet edilmemişti.

Tartışmaların ardından 9 Mart tarihinde Oğuzhan Hasipoğlu bakanlık görevinden istifa etmişti.

Hasipoğlu’ndan boşalan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı koltuğuna Hasan Taçoy atanmıştı.

Taçoy’dan boşalan Dışişleri Bakanlığı'na ise Tahsin Ertuğruloğlu getirilmişti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar