CTP'den son dakika asgari ücret açıklaması

22 Temmuz 2022

Güncelleme: 22 Temmuz 2022

A
A

CTP, "Asgari ücret hayat pahalılığı oranında artırılmalı ve her koşulda vergiden muaf olmalıdır." dedi.

ZgotmplZ
Görsel: MYK Haber

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Asgari Ücret Saptama Komisyonu toplantısı öncesi değerlendirmelerde bulundu.

Asgari Ücret Saptama Komisyonu, asgari ücrete yapılan itirazları değerlendirmek üzere bugün toplanacak. Toplantı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı toplantı salonunda saat 11.00’de başlayacak.

CTP Genel Sekreteri Erdoğan Sorakın imzasıyla yayımlanan açıklamada, asgari ücretin hayat pahalılığı oranında artırılması ve her koşulda vergiden muaf tutulması çağrısı yapıldı.

Açıklamada, İstatistik Kurumu'nun açıkladığı altı aylık enflasyonun yüzde 56,76, yıllık enflasyonun yüzde 110,42 ve gıda enflasyonun ise yüzde 126,92 çıktığına işaret edilerek, şöyle devam edildi:

"Kamuda olsun, özelde olsun çalışanların maaşı reel olarak gerilemiş, astronomik zamlar nedeniyle de alım gücü giderek düşmüştür. Borçlar ve taksitler ise ödenemeyecek duruma gelmiştir. Artan girdiler nedeniyle üretim de, üretileni pazarlamak da oldukça zorlaşmıştır. Ekonomik konularla birlikte halkın alım gücünün korunması konusunda tedbir alması gereken gayrimeşru hükümet ise Anayasa ve yasalara rağmen ihalesiz akaryakıt alımlarına ve kontrolsüz harcamalara devam ederek, adeta halkla dalga geçmektedir."

Yasalarla güvence altına alınan ve altı ayda bir maaşlara konsolide edilen hayat pahalılığı ödeneğinin maaş artışı olmadığı ve alım gücünü korumaya dönük bir uygulama olduğu vurgulanan açıklamada, "Asgari ücret de aynı mantıkla düzenlenmeli ve her koşulda vergiden muaf olmalıdır. CTP olarak Meclis’e sunduğumuz, ‘Asgari ücretin her koşulda vergiden muaf olmasıyla’ ilgili yasa önerisinin bir an önce yürürlüğe girmesi sağlanmalıdır." denildi.

ÇALIŞMA BARIŞI SAĞLANMALI

Açıklamanın devamında şunlara yer verildi:

"Altı aylık hayat pahalılığının yüzde 56,76 ve açlık sınırının 9 bin 46 TL olduğu günümüzde, asgari ücrete yapılan yüzde 41’lik artış kabul edilebilir değildir. Belirlenen asgari ücret açlık sınırının altında olup, bu ücretle geçinmek mümkün değildir. Asgari ücrete yapılacak artış nedeniyle etkilenecek bazı işletmeler, devlet tarafından desteklenmelidir. Hükümet bu konuda, sosyal devlet anlayışıyla hareket etmelidir. Küçük esnaf, üreticiler ve ihtiyacı olan işletmeler de destelenmeli, gerekli olanaklar yaratılmalıdır. Aksi halde çalışma barışını sağlamak mümkün olamayacaktır."

Asgari Ücret Saptama Komisyonu 7 Temmuz’daki toplantısında, oy çokluğu ile 1 Temmuz’dan itibaren geçerli olacak yılın ikinci asgari ücretini yüzde 41.21 oranında artışla, brüt 9 bin 885 TL, net 8 bin 600 TL olmasına karar vermiş; rakama Kıbrıs Türk işçi Sendikaları Federasyonu (Türk-Sen), Hür-işçi Sendikaları Federasyonu (Hür-İş) ve Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) itiraz etmişti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar