"Çök kapan tutun" tatbikatına eş zamanlı KKTC de katıldı

12 Kasım 2022

A
A

Türkiye'de ilk kez uygulanan "çök kapan tutun" tatbikatına KKTC de destek verdi.

ZgotmplZ

Türkiye geneli ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC), 12 Kasım 1999 Düzce Depremi'nin yıl dönümü dolayısıyla saat 18.57'de "çök kapan tutun" tatbikatı yapıldı.

İlk kez uygulanan tatbikat kapsamında, Türkiye'de saat 18.57'de (KKTC saati ile 17.57) tüm vatandaşların cep telefonlarına gönderilen "Hayati Uyarı Bildirimi" ile Türkçe ve İngilizce sesli uyarı yapıldı.

Televizyonlar ve radyo kanallarından mesaj yayınlandı, vatandaşlar tatbikat sırasında önceden belirlenen sağlam ve güvenilir alanda "çök kapan tutun" hareketini yaptı. Haber Alma ve Yayma Sistemi'nden (HAY) verilen anonslar cami ve belediye hoparlörlerinden yayınlandı. Tatbikat esnasında vatandaşların panik olmaması için sirenler çalınmadı.

KKTC DE DESTEK VERDİ

İçişleri Bakanı Ziya Öztürkler, tatbikata KKTC olarak destek verildiğini açıkladı.

Türkiye'de Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Merkezi'nden yönetilen tatbikat sırasında canlı yayında olan KKTC Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı görevlileri, sağlam ve güvenilir alanda "çök kapan tutun" hareketini yaptı. 

Öztürkler, konuyla ilgili yazılı açıklamasında, her yıl KKTC Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı’nın ülke genelinde düzenli olarak afetlerle mücadele kapsamında tatbikatlar yaptığını ve bunun da hazırlıklı olmak adına çok önemli olduğunu belirtti.

Ziya Öztürkler, “KKTC’de de hem afetlerde kaybettiğimiz insanlarımızı anmak, hem de afetler karşısında ne yapılması gerektiğini hatırlayarak, toplumsal farkındalık yaratmayı amaçladık.” dedi.

Bakan Öztürkler, Kıbrıs’ın da deprem kuşağında olmasından dolayı bu tür tatbikatların çok daha sık yapılmasının farkındalık yaratılması adına çok kıymetli ve hayati olduğunu belirtti. 

Türkiye İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile telekonferans yöntemi ile bugün Türkiye saati ile 18.57’de görüşerek, tatbikatı birlikte başlattıklarını kaydeden Öztürkler, şöyle devam etti:

“12 Kasım tarihi Türk Milletinin en acı günlerinden biridir. Doğal afetler karşısında insan evladının çaresiz kaldığı bir gerçektir. Ancak afetlere karşı hazırlıklı olmak gerekiyor. Halkımızın can ve mal güvenliğini korumak adına yapılacak işler, atılacak adımlar vardır. Anavatan Türkiye Cumhuriyeti’nin bu bağlamda atmış olduğu adımları, gerçekleştirilen eğitim ve tatbikatları yakından takip ediyoruz. Dünya’nın en gelişmiş ülkelerinde yaşanan doğal afetler sonucunda ciddi kayıplar yaşandığını görüyoruz. Bu hususta TC İçişleri Bakanlığının ve özellikle AFAD’ın yürüttüğü çalışmalar ve gerçekleştirilen tatbikatlar dünyanın sayılı devletlerinin kat be kat üzerindedir. Bugün, Düzce depreminin 23’üncü yılında hem afetlerde yaşamını yitiren insanlarımızı rahmetle anıyor, hem de gelecek olası afetlere karşı yapılması gerekenleri, uygulamamız gereken acil hareket planlarını gözden geçiriyor, halkımızın bu konularda farkındalığının artmasını sağlıyoruz.”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar