Çocuk Çalıştayı Eylem Planı lansmanı yapıldı: Çalışma ile neler amaçlanıyor?

4 Ocak 2023

Güncelleme: 5 Ocak 2023

A
A

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde Çocuk Çalıştayı Eylem Planı lansmanı yapıldı. Bu kapsamda hazırlanan tasarı, çocuk eğitim evleri, çocuk birimleri ve çocuk cezaevlerine ilişkin kuralları düzenliyor.

ZgotmplZ

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde ve Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın eşi Sibel Tatar öncülüğünde yıl içerisinde düzenlenen ve ülkede ilk olma özelliğini taşıyan Çocuk Çalıştayı sonucunda ortaya çıkan çalıştay raporu ve 3 yıllık eylem planı lansmanı yapıldı.

Çocuk Çalıştayı, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde gerçekleştirildi.

Cumhurbaşkanlığı bahçesinde yapılan lansmanda, Çocuk Çalıştayı sonrasında yapılan çalışmalar ve hazırlanan rapor ve eylem planı tanıtıldı, yine eylem planı çerçevesinde hazırlanan ve gün içerisinde Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre’ye Sibel Tatar ve hukukçulardan oluşan ekibi tarafından sunulan Çocuk Adalet Yasa Tasarısı hakkında bilgilendirme yapıldı.

Lansmanda, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve eşi Sibel Tatar birer konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, çocukları ve gençleri konu alan, onları en iyi şekilde geleceğe taşıma amacı taşıyan bu çalışmaların önemine değinerek, başta eşi Sibel Tatar olmak üzere, emeği geçen herkesi teşekkür etti.

Lansmanda, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar bir konuşma yaptı.

Ortaya çıkan kitapçığın birçok bakanlığı ilgilendirdiğine dikkat çeken Tatar, bugün sunulan Çocuk Adalet Yasa Tasarısı’nın Cumhuriyet Meclisi tarafından onaylanması ve Fasıl 157 ile değiştirilmesi halinde, çocukların hem sağlık, hem adalet hem de eğitim anlamında gelişmesine büyük katkısı olduğuna inanç belirtti.

Sibel Tatar, çocukların toplumun geleceği, yarınları, umutları ve en kıymetli varlıkları olduklarını kaydederek, onlara hak ettikleri değerin verilmesi gerektiğini kaydetti ve Çocuk Hakları Çalıştayı’nda ortaya çıkan eylem planının ülkedeki çocuklara, ilgili kurum, kuruluşlara ve araştırmacılara önemli katkılar sağlayacağını belirtti. 

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın eşi ve Çocuk Hakları Çalıştayı’na ve Çocuk Adalet Yasa Tasarısı’na öncülük eden Sibel Tatar, sürece katılan tüm kesimlere teşekkür etti.

Hazırlamış oldukları Çocuk Adalet Yasa Tasarısı’nın, çağ dışı kalmış Fasıl 157 Çocuk Suçlular Yasası’nın yerine ülkede 12 Mart 1996 yılında kabul olunan Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme kurallarına uygun olduğunu söyleyen Sibel Tatar, bu tasarının çocukların topluma kazandırılmaları hedefi ile etkin ve adil bir adalet sisteminin oluşturulması amacı ile ve çocuk eğitim evleri, çocuk birimleri ve çocuk cezaevlerine ilişkin kurallarını düzenlediğini aktardı.

Çocuk Adalet Yasa Tasarısı hakkında bilgilendirme yapan Cumhurbaşkanlığı Hukuk Müşaviri Ziba Akkurt, BM Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’nin 1996 yılında ülkede kabul edilmesiyle iç hukukun bir parçası olduğunu kaydederek, bu sözleşmeye uygun davranma bilinciyle, özellikle dezavantajlı gruplarda bulunan, suça sürüklenen çocukların haklarını veya insan haklarını en üst düzeyde tutarak topluma kazandırılmaları hedefiyle, çocuk hakları dostu Çocuk Adalet Yasa Tasarısı’nı hazırladıklarını kaydetti.

Cumhurbaşkanlığı Hukuk Müşaviri Ziba Akkurt, lansmanda bir konuşma yaptı.

Çocuk Hakları Çalıştayı raporunun 3 yıllık eylem planı hakkında bilgi veren Cumhurbaşkanlığı Kadın, Aile ve Çocuk Komitesi üyesi Doç. Dr. Süheyla Erbilen ise, 29-30 Mart tarihlerinde tüm paydaşlardan oluşan 120 kişi ile birlikte 6 farklı başlık altında iki gün boyunca yapılan görüş alışverişi sonucunda bir rapor çıkardıklarını ve bu raporda ortaya çıkan tespitleri pratikte uygulamaya koyabilmek adına 2023-25 yıllarını kapsayan ulusal eylem planı oluşturduklarını aktardı.

Cumhurbaşkanlığı Kadın, Aile ve Çocuk Komitesi üyesi Doç. Dr. Süheyla Erbilen, Çocuk Hakları Çalıştayı raporunun 3 yıllık eylem planı hakkında bilgi verdi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar