Cezaevi yönetimi Türk mahkumun öldürülmesine seyirci kalmış

5 Kasım 2022

Güncelleme: 5 Kasım 2022

A
A

Rum basını, Tansu Çıdan'a yönelik şiddet ve işkencenin sistematik hale gelmesine rağmen cezaevi yönetiminin buna göz yumduğunu yazdı.

ZgotmplZ

41 yaşındaki Kıbrıslı Türk mahkum Tansu Çıdan’ın hükümlü olarak bulunduğu Rum Merkezi Cezaevi’nde öldürülmesinde cezaevi yönetiminin önlem almadığı bildirildi.

Rum basını, Cidan'a yönelik şiddet ve işkencenin sistematik hale gelmesine rağmen cezaevi yönetiminin önlem almadığını ve öldürülmesine göz yumduğunu yazdı.

Haravgi gazetesi; “Biliyorlardı… Maktulü Korumak İçin Zamanında Önlem Almadılar… Cezaevi Müdürlüğünün Kıbrıslı Türk'ün Ölümüyle İlgili Sorumluluklarına Dair Soru İşaretleri” başlıklı haberinde, Cidan’ın son dönemde kötü muameleye maruz kaldığının, bunun cezaevi müdürlüğü tarafından biliniyor olmasına rağmen önlem alınmadığını yazdı.

"GARDİYANLAR DEFALARCA SÖYLEDİ, YÖNETİM GÖRMEZDEN GELDİ"

Gazete edindiği bilgileri şu cümlelerle aktardı:

“Son iki hafta içerisinde maktule dayaklar yoğunlaştı ve işkence sıklığı arttı. Gardiyanlar Cezaevi Müdürlüğü’nden defalarca, hayatı tehlikede olduğu için Kıbrıslı Türk'ün başka bir kanada nakledilmesini istedi. Müdürlük, 'öyle bir şey yok' diyerek gardiyanları yatıştırdı. Nihayetinde maktul yükümlüler tarafından, cezaevine düşmesine sebep olduğu başka bir mahkûmun hücresine götürüldü ve ölene kadar dövüldü. Sonrasında gardiyanlar onu (Cidan'ı) revire götürdü. Adli Tabip Eleni Antoniu, 40 dakika önce öldüğünü teşhis etti. Buna rağmen Cezaevi Müdürlüğü, olay yeri inceleme yapmasına yardımcı olmak için polise bilgi vermeksizin Kıbrıslı Türk'ü, Acil Servis’e göndermeye karar verdi. Şunu belirtmek gerekir ki polise vukuatla ilgili bilgi gazeteci tarafından verildi. Bu nedenle birçok soru işareti var. Müdürlük neden yapmak zorunda olduğu gibi derhal polisi çağırmadı?  Cinayetin işlendiği kanadın yetkilisi neden açığa alınmadı? Cezaevi Müdürlüğü araştırılıyor mu? Öyle ise, neden açığa alınmadı?”

Gazete devamla Rum Başsavcı Yardımcısı Savvas Angelidis tarafından 27 Temmuz’da Rum Merkezî Cezaevi içerisinde cezai suç (cezaevi içerisine cep telefonu, uyuşturucu sokulması ve kullanılması ve diğer suçlar) işlenmiş olması ihtimalini araştırmak üzere atanan 4 sorgu memurunun hazırladığı raporun dün Hukuk Dairesi’ne teslim edildiğini yazdı.

Gazete, Hukuk Dairesi’nin resmî Twitter hesabından yapılan paylaşıma dayanarak Daire’ye, rapora ek olarak kabarık bir kanıt-şahadet malzemesi de sunulduğunu kaydetti.

NE OLMUŞTU?

Uyuşturucu bulundurmaktan 8 yıl hapis cezasına çarptırılan ve Rum Merkezi Cezaevi’nde yatan 41 yaşındaki Kıbrıslı Türk mahkum Tansu Çıdan, 27 Ekim akşamı hücresinde baygın halde bulunmuş, ambulans gelene kadar yaşamını yitirmişti. 

Rum basını Kıbrıslı Türk'ün son üç gündür sürekli saldırıya uğradığını ve dövüldüğünü yazmıştı.

Güney Kıbrıs Polis Müdürü Stelios Papatheodoru da, Çıdan’ın darp edilmek suretiyle öldürüldüğünü açıklamıştı.

Tansu Çıdan’ın kasten öldürüldüğü şüphesiyle soruşturma açılmıştı.

Polis, olayla ilgili 8 şüphelinin bulunduğunu bildirmişti.

Bu kapsamda 1’i çavuş, 5’i gardiyan 6 cezaevi personeli açığa alınmıştı. Ayrıca doğrudan cinayet ile ilgili olmayan konularla ilgili de 4 kişi açığa alınmıştı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar