Çavuşoğlu'ndan TDT Zirvesi açılışında KKTC mesajı

16 Mart 2023

Güncelleme: 16 Mart 2023

A
A

Çavuşoğlu, Kıbrıs Türk halkının egemen eşitliğinin, haklarının ve eşit uluslararası statüsünün tescil edilmesinin, KKTC’nin maruz kaldığı izolasyonların kaldırılmasının TDT Devletlerinin ortak gailesi olması gerektiğini söyledi.

ZgotmplZ
TDT Olağanüstü Zirvesi Dışişleri Bakanları Toplantısı Ankara’da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapıldı.

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Olağanüstü Zirvesi Dışişleri Bakanları Toplantısı Ankara’da başladı.

Toplantıya Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu da katıldı.

Depremde hayatını kaybedenler için saygı duruşu ile başlayan toplantıda ilk hitabı yapan Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dışişleri bakanları olarak öğleden sonra liderlerin bir araya geleceği zirvenin hazırlığını yapacaklarını kaydetti.

En son 10 Ekim 2022'de Semerkant Zirvesi'nde bir araya geldiklerini belirten Çavuşoğlu, tarihin hızlı aktığını ve istişarelerin sıklaştırılması gerektiğini, Azerbaycan'ın bu düşünceyle TDT Olağanüstü Zirvesi düzenlenmesini önerdiğini söyledi.

TDT Dönem Başkanı Özbekistan'ın da Türkiye'nin zirveye ev sahipliği yapmasını teklif ettiğini aktaran Çavuşoğlu, "Zirvenin başka bir gündemle toplanmasını isterdik. Ancak, yüzyılın felaketi nedeniyle 'Afet-Acil Durum Yönetimi ve İnsani Yardım' temasını seçtik. Çok derin bir keder içindeyiz. Biliyoruz ki bu keder sadece Türkiye’de yaşanmıyor." dedi.

"KKTC'DEN KARDEŞLERİMİZ YARIŞTI"

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından büyük bir insani muhabbet gördüklerini kaydeden Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Azerbaycan’dan, emekli maaşını gönderen amcamızı; Özbekistan’dan, ömürlük tasarrufunu hiç düşünmeden bağışlayan teyzemizi; Kazakistan’dan, kumbarasını Büyükelçiliğimize getiren Körkem kardeşimizi; Kırgızistan’dan, köylerinin ihtiyaçları için topladıkları parayı gönderen Calpak-Taş köyündeki kardeşlerimizi; Türkmenistan’dan, tek varlığı büyükbaş hayvanını bağışlamak isteyen Oğulnabat teyzemizi; Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden, gönüllü olarak çalışmalara katılmak için adeta yarışan kardeşlerimizi ve Macaristan’dan, resim çizip, bağış toplayan öğrenci kardeşlerimizi anmak isterim."

"TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI, HEPİMİZİN RÜYASIYDI. GERÇEK OLDU"

Çavuşoğlu, bu güçlü desteğin, "Birliğimiz gücümüzdür" derlerse her felaketin üstesinden gelebileceklerini ispat ettiğini vurgulayarak, "Türk Devletleri Teşkilatı, hepimizin rüyasıydı. Gerçek oldu. Her geçen gün kurumsal altyapımızı güçlendiriyor, iş birliğimizi yeni alanlara taşıyoruz." ifadelerini kullandı.

"KKTC'NİN GÖZLEMCİ ÜYE OLARAK BULUNMASI ÖNEMLİ"

Çavuşoğlu, hitabında Kıbrıs konusuna da değindi.

Mevlüt Çavuşoğlu, KKTC'nin gözlemci üye olarak burada bulunmasının bu açıdan çok anlamlı olduğunu vurgulayarak, "Kıbrıs Türk halkının egemen eşitliğinin, haklarının ve eşit uluslararası statüsünün tescil edilmesi, maruz kaldığı izolasyon ve kısıtlamaların kaldırılması ortak gayemiz olmalıdır." diye konuştu.

Geçen sene icra edilen Semerkant Zirvesi'nde gözlemci statüsü elde eden KKTC, ilk defa bir TDT Zirvesi'nde yer alıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar