Büyükelçi Keskin: Kıbrıs Türk toplumunun dinamizm ve memleket sevgisi beni çok etkiledi

3 Şubat 2023

Güncelleme: 3 Şubat 2023

A
A

MYK Haber'e konuşan KKTC İngiltere Temsilcisi Büyükelçi Çimen Keskin, “Birleşik Krallık’taki vatandaşlarımızın sağlık, refah ve huzuru önceliğimiz. Buradaki vatandaşlarımızın ülkemize gönül bağlarının hala canlı olduğunu takdirle görüyoruz.” dedi.

ZgotmplZ
KKTC İngiltere Temsilcisi Büyükelçi Çimen Keskin (sağda), MYK Haber Londra Temsilcisi Mihrişah Safa'nın sorularını yanıtladı.
Fotoğraflar: Mustafa Köker

Mihrişah Safa-Londra

Kovid karantinası sırasında Londra’ya gelerek görevine başlayan KKTC İngiltere Temsilcisi Büyükelçi Çimen Keskin, ada dışında en fazla Kıbrıs kökenli Türkün yaşadığı İngiltere’deki vatandaşlarının refah, sağlık ve huzurunun öncelikleri olduğunu belirterek, “Herkesin vatanını sevdiğine inanıyorum.” dedi.

MYK Haber'e verdiği özel röportajda, göreve başladığı Ağustos 2021’den bu yana geçen süreyi değerlendiren Çimen Keskin, toplumun dinamizminin, memleket sevgisinin kendisini çok etkilediğini ifade etti.

KKTC İngiltere Temsilcisi Büyükelçi Çimen Keskin

Görevi, Brexit ve Kovid sonrası travmatik bir ortamda devraldığını belirten Büyükelçi Çimen Keskin, sorularımızı yanıtladı:

“Pandeminin gölgesinde tüm sektörler etkilenmişti. Göreve geldiğimden bu yana ülkede 3 Başbakan, 3 Dışişleri Bakanı, iki hükümdar gördük. Bu dördüncü dış görevim, iki ayrı dönem toplamda 9 yıl İtalya, bir dönem Bahreyn’den sonra, ada dışında en çok vatandaşımızın yaşadığı İngiltere. Genelde dış görevde alışmak için kendimize ortalama 6 ile 12 ay zaman tanırız. Kovid bu süreci zorlaştırdı.

İngiltere Kıbrıs adasıyla tarihten gelen bağları olan bir ülke. Hem buradaki gerçekten hatırı sayılır yoğun Kıbrıs Türk nüfusunun oluşu.. Bir de tabi tarihten gelen bağımızdan dolayı Kıbrıs sorununu en iyi bilen ülkelerden bir olması açısından İngiltere ile ilişkilerimiz çok önemli.”

"TOPLUMUN DİNAMİZMİ BENİ ÇOK ETKİLEDİ"

“İngiltere ile mevcut siyasi ilişkilerimizin sürdürülmesi, geliştirilmesi. İngiliz Dışişleri ve İngiltere Parlamentosuyla ilişkileri geliştirme temsilciliğimizin misyonlarından.

Konsolosluk işleri ve toplum ilişkilerimiz de misyonlarımızdan. Burada ilk kez görev yaptığım için hiçbir önyargıyla gelmedim. Gördüm ki burada farkındalık ve algılar daha güçlü. Toplumun dinamizmi, ülke sevgisi beni çok etkiledi.

3’üncü, 4’üncü nesle geçmiş Kıbrıs Türkünün her alanda hukuk, sanat, sivil toplum dallarında gurur kaynağı olmaları, her alanda başarılı olmaları, ülkelerine olan bağlılıklarını görmek beni çok umutlandırdı ve sevindirdi.

Genç iyi eğitilmiş ve sosyal medyayı çok aktif kullanan bir nesil geliyor. Her görüşten, arka plandan vatandaşımız var. Herkesin vatanını sevdiğine inanıyorum."

KKTC İngiltere Temsilcisi Büyükelçi Çimen Keskin (sağda), MYK Haber Londra Temsilcisi Mihrişah Safa'nın sorularını yanıtladı.
KIBRIS TÜRK FESTİVALLERİ

Geçtiğimiz yıllarda yapılan Kıbrıs Türk festivallerine ilişkin sorumuza Büyükelçi Keskin şu yanıtı verdi:

“Böyle demokratik ülkede, sivil toplumun gücü büyük, her görüşten insanımız var. Kıbrıs Türk sivil toplumu kişilik sahibi, bağımsız, özgür bir toplumdur. Gücü bağımsızlığındadır, rüştünü ispatlamıştır. Gönül ister ki ortak paydayı unutmadan, yapılacak bir faaliyet olsun. Bunlar Kıbrıs Türk halkının bir parçası olan toplumumuza mal edilecektir. Ülkemizi tanıtacaksak, Kıbrıs Türküne zarar vermeden yapılsın. Festivallerin amacı da kamuoyu yaratmak, ülkeyi tanıtmaktır. Festivaller Kıbrıs Türk toplumunun gücü ve dinamizmini yansıtsın. Birbirlerine zarar vermeden, destekleyerek yapılsın.”

İngiltere’deki yeni nesil Kıbrıslı Türklerle ilgili “Siyaset için de geliyorlar” diyen KKTC Büyükelçisi, “Gençlerimizi belki toplantılarda görmüyoruz. Ancak siyasi etkinlik ve sivil toplum aktivizmine katılımları var. Sosyal medyada çok yaygın ve faaller. Avrupa’daki ilk Türk toplumsal oluşumlar, sivil toplumsal birliktelikler Kıbrıslı Türkler tarafından başlatıldı. Şimdi mecralar değişti, Kıbrıs Türk gençliği geliyor.” ifadelerini kullandı.

Büyükelçi Çimen Keskin (sağdan üçüncü), KKTC İngiltere Temsilciliği görevlileri ile birlikte - (soldan sağa) Eğitim Ataşesi Metin Harper, Muavin Konsolos İsmail Şahinoğlu, Basın Ataşesi Esra Emin, Çimen Kesin, Müsteşar Tahir Tahir, Konsolos Namık Cafer
“VATANDAŞLARIMIZIN SAĞLIK, REFAH ve HUZURU ÖNCELİĞİMİZ”

Görüşmemize Misyon Şefi Yardımcısı Tahir Tahir, Konsolos Namık Cafer, Basın Ataşesi Esra Emin ile katılan Çimen Keskin, Birleşik Krallık’taki Kıbrıs Türk toplumuna da bizim aracılığımızla bir mesaj verdi:

“Vatandaşlarımızın sağlığı, refahı, huzuru bizim en öncelikli sorumluluğumuz. Temsilciliğimiz ikinci evleridir. Kapımız herkese açıktır. Çok uyumlu, canla başla 7/24 çalışan bir ekibimiz var. Buradaki Kıbrıslı Türk kardeşlerimiz, ülkemizin asli temsilcileridir. Bunu akılda tutmak lazım. Ülkemizin yararına olan her konudaki çalışmada temsilciliğimize destek olsunlar. Görüş ve çalışmaları çok önemlidir. Ülkemizin yararına olan faaliyetlere görüş ve tecrübeleriyle destek versinler. Kollektif akılla. Onlarla gurur duyuyoruz. Ülkeleriyle olan gönül bağlarının hala canlı olduğunu, takdirle görüyoruz. Dilimizi ve kültürümüzü çocuklarını okullarımıza göndererek devam ettirsinler. Kuzey Kıbrıs’tan 12 öğretmenimiz var. Onları 9 okula gönderiyoruz. Tüm vatandaşlarımıza sevgi ve saygılarımızı sunuyoruz.”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar