Büyük yangın: 2. gününde de söndürülemedi

23 Haziran 2022

Güncelleme: 23 Haziran 2022

A
A

Kantara bölgesinde dün başlayan yangın Mersinlik bölgesine doğru yayıldı ve henüz söndürülemedi. Yangına gece olduğu için havadan müdahale edilemiyor. Yangınla ilgili tüm gelişmeleri ''Canlı Anlatım'' olarak takip edebilirsiniz.

ZgotmplZ

Haber Merkezi: M. İrşad Esen

Kantara ağıllar bölgesinde dün başlayan yangın rüzgarın da etkisiyle büyüyerek Altınova ile Mersinlik’i etkisi altına aldı.

Dumandan etkilenip hastaneye kaldırılanların sayısı bir itfaiye personeliyle birlikte 4 oldu.

Polis, yangınla ilgili iki kişiyi tutuklayarak ''ihmalkarlık sonucu yangına sebebiyet verme'' suçlamasıyla mahkemeye çıkarıldı.

Saat 19.30'a kadar yanan alanın 5 bin 500 (5.500.000 m²) dönümden fazla olduğu açıklandı.

Tatlısu bölgesine doğru ilerleyen yangına ikisi İngiliz üsler bölgesinden, biri de Türkiye’den olmak üzere 3 helikopter, Güney'den ise 2 uçak ve 1 helikopter müdahale ediyordu. Gece olduğu için havadan müdahaleye sabah 05.00'e kadar ara verildi.

Gece yarısı camilerden yardım anonsu yapıldı.

Bazı köyler boşaltıldı.

Saat 02.00'ye kadar yaşan tüm gelişmeleri ''Canlı Anlatım'' olarak MYK Haber farkıyla takip ettiniz.


SAAT: 02.00

EVKAF Genel Müdürü Prof. Dr. İbrahim Benter, yangın sonucunda mağdur olan tüm vatandaşlara her türlü desteği vereceklerini açıkladı.

BRT'de yayımlanan bir programa telefon bağlantısıyla katılan Benter, “Vakıflar İdaresi olarak elimizdeki imkanlarla her türlü desteği vermeye hazırız. Bizim arkadaşlarımız çalışmaya hazır. İlk fırsatta mağdur olan vatandaşlarımızın yanında olacağız, her türlü ihtiyaçlarında yardımcı olacağız” dedi.

SAAT: 01.40

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz, rüzgarın yön değiştirdiğini, ilerleyen saatlerde ne olacağını bilemediklerini kaydederek tarlalarda ara boşluklar yaratarak yangına müdahale edilmeye çalışıldığını açıkladı.

Oğuz, amaçlarının gün ışığına kadar zararı olabildiğince azaltmak olduğunu belirterek yangının güney doğuya doğru gittiğini, Ardahan Ağıllar ve Topçuköy’e doğru ilerlediğini duyurdu.

SAAT: 01.00

Hava tahminlerine göre saat 03.00 gibi rüzgar şiddetini artıracak. Yangının şiddetini daha da arttırması bekleniyor.

SAAT: 00.20

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, yarın sabah İsrail‘den de yangın söndürme uçaklarının geleceğini ve sabaha kadar kurtarılacak bir yer kalırsa kurtaracağını ancak şu an sadece yangının seyredildiğini söyledi.

Erhan Arıklı, Kaplıca da boşaltılıyor şu an. Gün aydınlanınca gelecek olan uçaklar kurtarılacak bir yer kalırsa kurtaracak. Çok üzgünüm gerçekten. Bu hasarı on yıllarca geri döndüremeyeceğiz” dedi.

Arıklı ''KKTC'nin kendi yangın helikopterine sahip olması gerekiyor'' dedi. Arıklı, yardım kampanyası bile yapılsa çok rahat helikopter alınır önerisinde bulundu.

SAAT: 24.00

Mersinlik'teki yangın rüzgarın etkisiyle şiddetlendi ve köyün tahliyesine başlandı. Tahliye haberini Türk Ajansı Kıbrıs (TAK) duyurdu.

Mersinlik köyü sakinleri Kaplıca’daki bir turistik tesise tahliye edildi.

SAAT: 23.40

İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu, BRT'ye yaptığı açıklamada, rüzgarın şiddetini artırdığını söyledi.

Sadıkoğlu, Ardahan köyünün bir kısmının da tahliye edilmeye başlandığını, tahliye edilen vatandaşlarımızın barınabilmesi için herkesten destek alındığını duyurdu.

Sadıkoğlu, yeniden alevlenen yangının Topçu köyüne doğru ilerlediğini de belirtti.

SAAT: 23.15

Ülke genelindeki camilerin yangın söndürme faaliyetlerine gönüllü olarak yardım etmek isteyenlerin en yakın itfaiye amirliklerine başvurmaları istendi.

Saat 23.10'da yapılan bu çağrı minarelerden yankılandı.

SAAT: 22.00

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Başbakan Ünal Üstel ve Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz yangın bölgesine gitti.

SAAT: 19.45

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Komitesi Başkanı Hüseyin Cahitoğlu, 19.15 itibariyle rüzgarın biraz dindiğini ve yangına karadan da müdahale edildiğini açıkladı.

Cahitoğlu, Türkiye’den bir helikopter, İngiliz üsler bölgesinden iki helikopter, Rum kesiminden de iki uçak bir de helikopter ile sürdürülen yangın söndürme ve soğutma çalışmalarının gece boyunca da devam edeceğini vurguladı.

Bugün 19.30’dan sonra hava araçlarının söndürme çalışmalarına ara vereceğini ve yarın sabah 05.00 itibariyle yine aynı şekilde söndürme çalışmalarına devam edeceğini ifade eden Cahitoğlu, şu ana kadar yaklaşık 5 bin ile 5 bin 500 dönüm arasında bir arazinin yandığını söyledi.

SAAT: 19.00

Mersinlik köyündeki yangın alanına giderek incelemelerde bulunan CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, Dün Lefke’de, bugün Mersinlik’te, Türkiye’de ise Marmaris bölgesinde yangınlar çıktığını belirterek bölge haklarına geçmiş olsun dedi. Erhürman, ''umarım bundan sonra daha hazırlıklı oluruz, araç gereçlerimiz de hazır olur'' temennisinde bulundu.

SAAT: 18.45

Havadan çekilen görüntüler servis edildi. Görüntülerde facianın ne kadar büyük olduğu net bir şekilde görülüyor.

SAAT: 18.30

Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Sezai Öztürk ve GKK Komutanı Tümgeneral Zorlu Topaloğlu’yla birlikte helikopterle yangın bölgesinde incelemelerde bulundu.

SAAT: 17.50

HP Genel Başkanı Kudret Özersay, yangın bölgesini ziyaret ederek, “Köylüler her yıl düzenli olarak açılıp temizlenen yangın şeritlerinin bu yıl açılmadığını, temizlenmediğini ve ortada bir ihmal olduğunu söylüyorlar." dedi.

Özersay bazı konulara maddeler halinde dikkat çekti:

  • Orman Dairesine ait bir binanın özel şahsa kiralanması sonucunda orada yapılmak istenen ot temizliği nedeniyle yangının o bölgeden başladığı kanaati neredeyse herkeste hakim.
  • Köylüler köye yakın yerde dumanlar ilk görüldüğünde gerek orman dairesi gerekse itfaiye telefonlarını aradıklarını ama uzunca süre yanıt alamadıklarını söylüyorlar.

SAAT: 17.20

Yangın Tatlısu'ya doğru ilerliyor.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz, yangının rüzgarın etkisiyle yangının Ağıllar köyüne doğru ilerlediğini, yerleşim yerleriyle ilgili bir problemin görünmediğini açıkladı.

Oğuz havadan 3 helikopter ile 2 uçağın müdahale ettiği ve yangının Tatlısu istikametine doğru ilerlediğini de belirterek, “Türkiye’de de yangın olduğundan daha fazla helikopter ya da uçak gönderilmesi mümkün değil. Kendi imkânlarımızla yangını söndüreceğiz” ifadelerini kullandı.

SAAT: 17.05

Mersinlik muhtarı Mutlu Şeker, yangının taş ocağından çıkmadığına emin olduğunu söyledi.

TV 2020’de konuşan Muhtar Şeker, “Taş ocağı şu an çalışmıyor, herhangi bir işlem yapılmıyor orada. Taş ocağı boş ve çalışma yok. Orman evi ile alakalı ise kendi satın almış biri, bir bahçe kurmuş. Bahçe evi gibi bir evi var orada. Yangın taş ocağı ile alakalı çıkmadı. Bahçe evi çıkış noktası” ifadelerini kullandı.

SAAT: 16.50

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Komitesi Başkanı Hüseyin Cahitoğlu, sarp ve dik bir alanda süren yangına karadan müdahalenin zor olduğunu, havadan müdahalenin sürdüğünü, gece de karadan söndürme çalışmalarının süreceğini açıkladı.

Söndürme çalışmalarına Türkiye’den 1, İngiliz üsler bölgesinden de 2 helikopter katıldığını belirten Cahitoğlu, Dışişleri Bakanlığı ve BM aracılığında Güney Kıbrıs Rum kesiminden de 2 yangın söndürme uçağının söndürme çalışmalarına katılacağını söyledi.

SAAT: 16.20

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Başbakan Ünal Üstel, yangın bölgesine giderek, yangın söndürme çalışmalarıyla ilgili yerinde inceleme yaptı ve yetkililerden bilgi aldı. 

SAAT: 16.00 

İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu, yangının İskele köylerine yaklaştığını ve önlemler almaya çalıştıklarını, rüzgar nedeniyle yangının önüne geçilemediğini açıkladı.

SAAT: 15.45 

Güney iki uçak gönderiyor. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin, devam eden yangını söndürme çabalarına destek vermek üzere iki uçak gönderiyor.

İtfaiye Müdürü Ramadan Gürpınar tarafından da BRT’ye doğrulanırken, Rum haber kaynakları da Rum Sözcü Yardımcısı Niovi Parisinu’nun KİPE’ye yaptığı açıklamayı kaynak göstererek, KKTC’nin Rum Orman Dairesi’nden yardım talep ettiğini, bunun üzerine yangınla mücadeleye destek için iki uçak gönderilmesine karar verildiğini aktardı.


DÜNDEN BUGÜNE NELER YAŞANDI?

Dün 16.00'da başlayan yangına, asker, itfaiye polis, belediye çalışanları, bölge halkı, iş araçları müdahale için seferber edildi.

Bugün saat 15.00'a kadar tüm gelişmeleri ve açıklamaları alttaki haberlerimizden inceleyebilirsiniz.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


FOTO GALERİ

1 ZgotmplZ
2 ZgotmplZ
3 ZgotmplZ
4 ZgotmplZ
5 ZgotmplZ
6 ZgotmplZ
7 ZgotmplZ
8 ZgotmplZ
9 ZgotmplZ
10 ZgotmplZ
11 ZgotmplZ
12 ZgotmplZ
13 ZgotmplZ
14 ZgotmplZ
15 ZgotmplZ
16 ZgotmplZ
17 ZgotmplZ
18 ZgotmplZ
19 ZgotmplZ
20 ZgotmplZ
21 ZgotmplZ
22 ZgotmplZ
23 ZgotmplZ
24 ZgotmplZ
25 ZgotmplZ
26 ZgotmplZ
27 ZgotmplZ
28 ZgotmplZ
29 ZgotmplZ
30 ZgotmplZ
31 ZgotmplZ
32 ZgotmplZ
33 ZgotmplZ
34 ZgotmplZ
35 ZgotmplZ
36 ZgotmplZ
37 ZgotmplZ
38 ZgotmplZ
39 ZgotmplZ
40 ZgotmplZ
41 ZgotmplZ
42 ZgotmplZ
43 ZgotmplZ
44 ZgotmplZ
45 ZgotmplZ
46 ZgotmplZ
47 ZgotmplZ
48 ZgotmplZ
49 ZgotmplZ
50 ZgotmplZ
51 ZgotmplZ
52 ZgotmplZ
53 ZgotmplZ
54 ZgotmplZ
55 ZgotmplZ
56 ZgotmplZ
57 ZgotmplZ
58 ZgotmplZ
59 ZgotmplZ
60 ZgotmplZ
61 ZgotmplZ
62 ZgotmplZ

Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar