Burkina Faso'da askeri darbe

1 Ekim 2022

Güncelleme: 1 Ekim 2022

A
A

Burkina Faso'da ordu iktidara el koydu.

ZgotmplZ

Afrika kıtasının batı bölümünde yer alan Burkina Faso'da ordu ülkedeki güvenlik durumunu gerekçe göstererek iktidara el koydu.

Devlet Televizyonu RTB'den askerler tarafından okunan bildiride, ordunun Geçiş Dönemi Devlet Başkanı Yarbay Paul-Henri Sandaogo Damiba hükûmetini feshettiği duyuruldu.

Bildiride, bir sonraki emre kadar, anayasanın askıya alındığı, ülke sınırlarının kapatıldığı ve hükûmetin feshedildiği belirtildi.

BURKİNA FASO HAKKINDA

Afrika'nın batısına, denize kıyısı bulunmayan bir kara ülkesi olan Burkina Faso 274 bin 200 km²'lik yüzölçümüne ve 2020 yılı tahminlerine göre 21 milyon 510 bin nüfusa sahip.

Geçmişte Fransa sömürgesi olan ülke 1960 yılında "Yukarı Volta" adıyla bağımsızlığını elde etti. 4 Ağustos 1983 tarihinde ismi Burkina Faso olarak değiştirildi. Ülkenin başkenti Ouagadougou'dur.

Dünyanın en fakir ülkelerinden biri olan Burkina Faso'da nüfusun yaklaşık yüzde 80'i geçimini tarımla sağlıyor. Pamuk ve altın ülkenin başlıca ihracat ürünleri olarak öne çıkıyor. Altın, ülkenin toplam ihracat gelirlerinin yaklaşık dörtte üçünü oluşturuyor.

2020 tahminlerine göre ülkenin gayri safi milli geliri 46 milyar dolar, kişi başına yıllık gelir ise 2.203 dolar olarak hesaplandı.

Ülkede, kurulamayan siyasi istikrar en büyük sorun. Sıklıklar darbelerin yaşandığı ülkede El Kaide ve IŞİD bağlantılı terör grupları dason yıllarda bu istikrarsızlığa katkı sağlıyor.

Burkina Faso, teröre ek olarak ülke, yüksek nüfus artışı, tekrarlayan kuraklık, yaygın ve sürekli gıda güvensizliği ve sınırlı doğal kaynaklar gibi sayısız sorunla karşı karşıya.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar