"BM Güvenlik Konseyi KKTC'nin hakları konusunda adım atmıyor"

2 Kasım 2022

Güncelleme: 2 Kasım 2022

A
A

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, BM Güvenlik Konseyi'nin Kıbrıs Türk halkının kazanılmış hakları konusunda hiç bir adım atmadığına dikkat çekti.

ZgotmplZ

 Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) tarafından düzenlenen "Ege ve Doğu Akdeniz’de Türk Dış Politikası” panelinin açılış konuşmasını yaptı.

Çavuşoğlu'nun gündeminde KKTC vardı. Doğu Akdeniz ve Kıbrıs sorununa değinen Çavuşoğlu, Kıbrıs'ın bir Yunan veya Rum adası olmadığını, Adanın egemenliğinin 1960'ta adadaki Kıbrıs Türk ve Rum halkına verildiğini söyledi.

Çavuşoğlu, Rum tarafının iktidarı ve refahı Türklerle paylaşmak istemediğini belirterek, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) lideri Nikos Anastasiadis'le görüşmesinde bunları bizzat Anastasiadis'in söylediğini vurguladı.

"TATAR GERÇEKÇİ BİR VİZYON ORTAYA KOYDU"

Gayriresmi 5+BM toplantısında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın gerçekçi ve çözüm odaklı bir vizyon ortaya koyduğunu hatırlatan Çavuşoğlu, BM Güvenlik Konseyinin Kıbrıs Türk halkının müktesep (kazanılmış, edinilmiş) haklarının tescili konusunda bugüne kadar adım atmadığını ifade etti.

Kapsamlı "Doğu Akdeniz Konferansı" önerisinin de halen masada olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, KKTC ile Rum tarafı arasında hakça paylaşım konusunda bir anlaşmaya varılması durumunda Doğu Akdeniz'deki sorunların yüzde 51'inin otomatik olarak çözülmüş olacağını belirtti.

"SINIRLANDIRMA ANLAŞMASINI KABUL ETMEDİLER"

Çavuşoğlu, Doğu Akdeniz'de deniz yetki alanları konusuna değinerek, Rum kesiminin Türkiye ve KKTC'nin haklarını ihlal eden Mısır, Lübnan ve İsrail'le münhasır ekonomik bölge (MEB) sınırlandırma anlaşmalarını kabul etmediklerini söyledi.

Çavuşoğlu, Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin haklarını kararlılıkla korumaya devam edeceklerinin altını çizdi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar