Bir istifa çağrısı da El-Sen'den: Kıb-Tek'i sattırmayız

30 Mayıs 2022

Güncelleme: 5 Haziran 2022

A
A

El-Sen, Kıb-Tek'in Ankara ile imzalanan protokolde üç parçaya bölünerek yabancı sermayeye satılması veya devredilmesinin öngörüldüğünü savunarak, buna direneceklerini kaydetti.

ZgotmplZ

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-Tek) Çalışanları Sendikası (El-Sen) Başkanı Kubilay Özkıraç, Kıb-Tek’in yabancı sermayeye satılması ve devredilmesine karşı direneceklerini açıkladı.

Yazılı açıklama yapan Özkıraç, Başbakan Ünal Üstel’in Kıb-Tek’in yapılanmaya gidileceğine yönelik açıklamalar yaptığını belirterek, bu yapılanmanın Türkiye ile imzalanan protokolde yer aldığı şekilde kurumun üç parçaya bölünerek yabancı sermayeye satılması veya devredilmesini öngördüğünü savundu.

Teknik olarak yapılması gereken santral yatırımları, altyapı yatırımları, teknik eleman istihdamı ve mevcut santralların bakımlarının bilinçli bir şekilde engellendiğini savunan Özkıraç, “Yıllardır KIB-TEK’ i yabancı sermayeye, çıkar çevrelerine, imtiyaz sahiplerine devretmeye ve satmaya çalışanlarının KIB-TEK’ e koyacakları katkı yoktur.” ifadelerini kullandı.

İlerleyen günlerde elektrik kesintilerine sebep olan yatırım eksikliği nedeniyle "ülkede kaos yaşanacağı" uyarısında bulunan Özkıraç, hükümete istifa çağrısında bulundu.

Özkıraç, “İlhaka, imhaya ve diktatöre karşı direnişimiz bedeli ne olursa olsun direneceğiz.” ifadelerini kullandı.

ELEKTRİK VE KIB-TEK İLE İLGİLİ PROTOKOLDE NELER VAR?

KKTC ile Türkiye Cumhuriyeti arasında imzalanan Ekonomik ve Mali İşbirliği Protokolü’nde, uygulama protokolü olarak bilinen eylem planı kapsamında, elektrik ve Kıb-Tek ile ilgili iki madde yer alıyor. Bunlar şöyle belirtiliyor:

  • Kıb-Tek’in mali yapısı güçlendirilecek şekilde yeniden yapılandırılacak. Bu hedeften Türkiye’de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, KKTC’de Maliye Bakanlığı sorumlu.
  • KKTC elektrik sektörü yeniden yapılandırılacak; üretim iletim dağıtım ağı iyileştirilecek.
HÜKÜMET PROGRAMINDA KIB-TEK İLE İLGİLİ NE VAR?

Ünal Üstel başbakanlığındaki hükümetin programında ise Kıb-Tek ile ilgili şunlar yer alıyor:

  • Kıb-Tek yapısal olarak güçlendirilecektir. Fiyat düzenlemeleri, Kıb-Tek’in sürdürülebilirliğinin muhafaza edilmesi prensibi ile ilgili mevzuata uygun olarak güncellenecek, özellikle sanayi, tarım, turizm gibi alanlarda faaliyet gösteren işletmelere yönelik tarifelerde belli bir süreyi kapsayan indirim düzenlemesi yapılacaktır. Dar gelirli vatandaşımızın alım gücünün olumsuz etkilenmemesi göz önünde bulundurulacaktır.
  • Ülkemize kesintisiz, kaliteli ve sürekli enerji tedariki sağlanması amacıyla üretim iletim ve dağıtım alanlarında, ülkemizin 10 yıllık ihtiyaç planlaması yapılacaktır. Bu bağlamda takvimlendirilmiş bakım ve yatırım programı hazırlanacaktır.
  • Kıb-Tek’in üretim kapasitesinin artırılması adına mevcut üretim modeli dahilinde ilave yatırımlar öngörülecektir. Teknecik elektrik santralinin üretim kapasitesi yeni yatırımlarla artırılacaktır. Buna ilaveten, Anavatan Türkiye Cumhuriyeti ile devletler ve kurumlar arası anlaşmalar vasıtası ile üretim ünitelerinin Kıb-Tek’e tahsis edilmesi yolu ile de üretim kapasitesi güçlendirilecektir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar