Baybars, Rogers ve Manavoğlu HP'den istifa etti

22 Kasım 2022

Güncelleme: 22 Kasım 2022

A
A

Halkın Partisi (HP) milletvekilleri Ayşegül Baybars ve Jale Refik Rogers ile eski HP'li vekil Gülşah Sanver Manavoğlu, partili 64 kişiyle birlikte partilerinden istifa etti.

ZgotmplZ
(soldan sağa) Ayşegül Baybars, Gülşah Sanver Manavoğlu ve Jale Refik Rogers

Haber Merkezi

Halkın Partisi (HP) milletvekilleri Ayşegül Baybars ve Jale Refik Rogers ile 9'uncu Dönem HP Milletvekili Gülşah Sanver Manavoğlu, bugün partilerinden istifa ettiklerini duyurdu.

Milletvekillerinin yanında, aralarında MYK (merkez yönetim kurulu) eski üyeleri, kurucu üyeler, parti meclisi üyeleri ve ilçe örgütü üyelerinin de bulunduğu 64 kişi de istifa dilekçelerini HP Parti Genel Merkezi’ne sundu.
 
Yapılan açıklamada istifa gerekçeleri, "Köklü bir değişim ve topluma yeni bir siyaset sunma iddiasıyla yola çıkan Halkın Partisi’nin zaman içerisinde kuruluş ilkelerinden uzaklaştığı, parti içi demokrasi, çok seslilik ve ortak akılla yeni politika üretme iddiasını kaybettiği, bozulan birlik ve bütünlüğün parti yönetimi tarafından yeniden sağlanmadığı, partinin kendi içerisinde uzlaşı kültürünü yitirmiş bir yapıya dönüştüğü ve partinin şu anki yapısı içerisinde topluma yarar sağlayabileceklerine dair inançlarını kaybettikleri..." şeklinde özetlendi.
 
Milletvekilleri Ayşegül Baybars ve Jale Refik Rogers'ın, istifa gerekçeleriyle ilgili detaylı açıklamayı gün içinde yapacakları bildirildi.

HP'DE BUGÜNE NASIL GELİNDİ?

19 Mayıs’ta HP Parti Meclisi’nde Meclis’ten çekilme (sine-i millet) kararı alınmıştı. Karara ilişkin açıklamada, "son yıllarda giderek daha da yoğun şekilde yaşanan demokrasiye aykırı, halk iradesini görmezden gelen uygulamalara karşı sessiz kalmamak, demokrasiye ve devlete sahip çıkmak, halk iradesine ve bağımsızlığa aykırı uygulamalara karşı bir tepki vermek, Kıbrıs Türk halkına yaşatılan demokrasi bunalımlarının normalleştirilmesini kabul etmemek" için sine-i millet kararı alındığı bildirilmişti.

Partinin üç milletvekilinden biri olan Kudret Özersay, vekillikten istifasını içeren dilekçesini 27 Mayıs Cuma günü Meclis Başkanlığı’na sunmuştu.

31 Mayıs Salı günü toplanan Cumhuriyet Meclisi Başkanlık Divanı, Özersay’ın milletvekilliğinden çekilme isteminin gerçekliğinin saptandığına karar vermişti. Özersay’ın istifa kararının, 6 Haziran’da yapılacak Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda görüşülerek, oylamaya sunulması kararı alınmıştı.

23 Ocak’ta yapılan erken genel seçimlerinde Halkın Partisi  (HP) yüzde 6,68 oy almış, Cumhuriyet Meclisi’nde ise 3 sandalye elde etmişti.

HP'li diğer iki vekil Ayşegül Baybars ve Jale Refik Rogers ise milletvekilliğinden çekilmeye direnmişti.

HP Parti Meclisi, PM'de alınan sine-i millet (Meclis'ten çekilme) kararına rağmen istifa etmeyeceklerini açıklayan milletvekilleri Baybars ve Rogers'ı partiden ihraç talebiyle Disiplin Kurulu’na sevk etmişti.

Bunun üzerine Ayşegül Baybars ve Jale Refik Rogers 6 Temmuz'da Yüksek Mahkeme'ye ara emri başvurusunda bulunmuştu. Mahkeme aldığı kararla, iki ismin HP'den ihracına yönelik karar sürecini durdurmuştu.

HP Parti Meclisi, 16 Ağustos'ta Jale Refik Rogers ve Ayşegül Baybars’ın da üyesi olduğu Merkez Yürütme Organı'nı görevden almıştı.

 Yüksek Mahkeme'nin kasım ayı bitmeden iki vekille ilgili nihai karar vermesi bekleniyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar