Barış Gücü 6 ay daha görev yapacak: Lefkoşa'dan tepki

28 Temmuz 2022

A
A

Barış Gücü misyonunun görev süresi, KKTC'nin rıza ve onayı yine alınmadan 6 ay daha uzatıldı. Dışişleri Bakanlığı, alınan karara “Kıbrıs Türk halkının iradesi ve egemenliğinin yok sayıldı.” açıklamasıyla tepki gösterdi.

ZgotmplZ

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK), Kıbrıs adasında 31 Temmuz'da sona erecek BM Barış Gücü misyonunun görev süresi Ocak 2023'e kadar uzatıldı.

New York'taki BM Genel Merkezi'nde toplanan Güvenlik Konseyi üyeleri, Kıbrıs'taki BM Barış Gücü'nün görevini, 3 Ocak 2023'e kadar 6 ay daha uzatma kararı aldı.

"Kıbrıs'taki durum" gündemiyle toplanan BMGK'da, oylama sürecinin ardından Konsey'in dönem başkanı Brezilya Büyükelçisi Ronaldo Costa Filho, İngiltere'nin hazırladığı karar taslağının Konsey'in tüm üyelerinin (15 ülke) onayını aldıktan sonra "oy birliğiyle" kabul edildiğini duyurdu.

Kabul edilen karar metninde, "27 Ocak'ta alınan 2618 numaralı bir önceki Konsey Kararına göre 31 Temmuz'da dolacak olan Kıbrıs'taki BM barış misyonunun görev süresi, gelecek Ocak ayına kadar devam edecektir." ifadesi yer aldı.

Türk tarafı, son dönemde, UNFICYP'in Kıbrıs sorununun çözümüne katkı sağlamadığı için görevinin sona erdirilmesini talep ediyor. Rumlar ise, herhangi bir değişikliğe şiddetle karşı çıkıyor. Son yıllarda yapılan uzatma kararları, görüşü alınmadığı gerekçesiyle Türk tarafının büyük tepkisini çekiyor.

KKTC'DEN TEPKİ

Dışişleri Bakanlığı, Barış Gücü'nün görev süresinin altı ay süreyle uzatılmasına ilişkin kararı değerlendirerek, Kıbrıs Türk halkının iradesi ve egemenliğinin yok sayılarak, Kıbrıs Türk tarafının rızasının yine alınmadığını belirtti.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın 1 ve 8 Temmuz tarihli mektuplarıyla BM Genel Sekreteri’ne ilettikleri, yeni, önkoşulsuz ve hem adadaki iki halka yarar sağlayacak, hem de iki halkın ortak sorunlarına çözüm sunan nitelikteki işbirliği önerilerinin kararda tamamen göz ardı edilmesinin BM Güvenlik Konseyi’nin Kıbrıs konusunda son derece taraflı bir yaklaşıma sahip olduğunun en açık göstergesi olduğu ifade edildi.

KKTC topraklarının bir parçası olan kapalı Maraş’ta, uluslararası hukuk ve mülkiyet hakkına saygıyı gözeten bir açılım yapılmasına kararda verilen tepkinin de “kabul edilemez olduğu" belirtildi.

Açıklamada, Rum liderliğinin, ara bölgede ve sınır hattı boyunca 300’e yakın ağır silah mevziisi yerleştirmek, kilometrelerce uzunlukta dikenli tel örgü çekmek ve gayrı yasal bir şekilde sinema ve üniversite inşa etmek suretiyle ara bölge ihlallerine sessiz kalınmasının ise, Rum tarafını memnun etme çabasının bir parçası olduğu ifade edildi.

UNFICYP’de 796'sı asker ve 65’i polis olmak üzere toplam 861 askeri personel görev yapıyor.
KIBRIS BARIŞ GÜCÜ

BM'nin en uzun süreli faaliyette bulunan barış gücü misyonlarından biri olan Kıbrıs'taki Birleşmiş Milletler Barış Gücü, 1964'ten bu yana adada görev yapıyor ve Barış Gücü'nün görev süresi her 6 ayda bir uzatılıyor. 

Çok uluslu askerî birlik olan misyonda, 800 civarı askeri ve 60'tan fazla polis memuru olmak üzere 1100 civarı personel görev yapıyor.

1964'ten bu yana yaklaşık 186 BM personeli UNFICYP'de görev yaparken hayatını kaybetti.

Misyonun komutanlığını 24 Mart 2021 tarihinden bu yana Norveçli komutan Ingrid Gjerde üstleniyor. 

UNFICYP'nin bütçesi yıllık 50 milyon ABD Doları'nın üstünde. Bugün, UNFICYP bütçesinin üçte biri Rum Kesimi tarafından finanse edilirken, Yunanistan yılda 6,5 ​​milyon dolar katkıda bulunuyor. Geri kalanı, 1993 yılında kararlaştırıldığı üzere, BM'nin tüm üyeliği üzerinden değerlendirilen katkılardan finanse ediliyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar