Bakanlık bütçesi onaylanan Arıklı, Ercan'da test uçuşları için tarih verdi

3 Ocak 2023

Güncelleme: 3 Ocak 2023

A
A

Arıklı, Ercan Havalimanı'nın yeni terminali için cihazların geldiğini, montajlarının başladığını ve şubat ortası ya da en geç marta kadar test uçuşlarına başlanacağını söyledi.

ZgotmplZ

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı bütçesi oy çokluğu ile onaylandı.

Cumhuriyet Meclis Genel Kurulu, 1 milyar 36 milyon 455 bin 200 Türk Lirası olarak öngörülen bütçeyi onayladı.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, oylama öncesi bütçe üzerine yapılan konuşmalarda, milletvekillerinin değindikleri konulara ilişkin açıklama yaptı. 

Arıklı, bakanlık bütçesinde tavsiye nitelikli konuşmalara teşekkür ederek, ilk olarak Ercan Havalimanı konusuna değindi.

ERCAN'DA TEST UÇUŞLARI

Açılışı ile ilgili tarihler verdiğini, çünkü Ercan Havalimanı'nın yeni terminalinin fiziki halinin bittiğini, ancak teknik cihazların yerleştirilmesinin kaldığını belirten Arıklı, cihazların geldiğini, montajlarının başladığını ve şubat ortası gibi test uçuşlarına başlayacaklarını, tarih vermesiyle firmayı sıkıştırdığını ve açılış süresinin gecikse de en geç marta kadar test uçuşlarına başlayacağını söyledi.

Arıklı, Ercan Havalimanı'ndan 2022 yılında 270 milyon TL civarı gelir elde edildiğini, 330 milyon euro yatırım yapıldığını ve maliyeye geride kalan yıllarda ciddi bir kaynak girdiğini ifade etti. Arıklı, gecikmeler yaşandığını ancak Ercan bitince Türkiye Cumhuriyeti’nin 4'üncü büyük havalimanına eşit olan ve yıllık 300 milyon TL civarında gelir getiren bir havalimanına sahip olacaklarını kaydetti.

DOĞRUDAN UÇUŞLAR

Doğrudan uçuşlara da değinen Arıklı, bu konuda gerekli görüşmeleri yaptıklarını başvuruları aldıklarını ancak Rusya’nın baskılarına maruz kaldıkları için bu uçuşları ertelediklerini ifade ederek, bunun sadece kendilerine bağlı olmadığını dile getirdi.

BİLET FİYATLARI

Bilet fiyatlarının yüksekliği ve uçak şirketinin kurulması konularına da değinen Arıklı, bu konuda yaptığı girişimleri anlattı, bilet fiyatlarının ucuzlaması için devlete görev düştüğünü, özel şirket kurulması için girişimler yaptıklarını ve yeni şirketlerin piyasaya girip biletlerin ucuzlamasını amaçladıklarını anlattı.

4,5G/5G İHALESİ

4,5G/5G ihalesinin ülke için önemine işaret eden Arıklı, maliyeye ciddi bir kaynak sağladıklarını ifade etti, şirketlerin maliyeye yatırdıkları ciddi kaynağın yanı sıra 25 milyon dolar yatırım yapacağını söyledi. KKTC’nin 6 ay içinde 4G’ye kavuşmuş olacağını ifade eden Arıklı, bütçenin yetersizliğine işaret etti.

LİMANLAR

Limanlarda durumun kötü olduğunu, Mağusa Limanı'nda durumun daha vahim olduğunu, çökmek üzere olduğunu, ayrıca limanlarda güvenlik konusunda sıkıntılar yaşandığını anlatan Arıklı, adım atılması gerektiğini kaydetti.

FİBER PROJESİ

Arıklı, Telefon Dairesi'nin yıllarca ihmal edildiğini, fiber projesinde pilot bölge olarak seçtikleri Gönyeli’den başlayacaklarını söyledi.


KONUŞMALAR...

Bakanlık bütçesi üzerine ilk konuşmayı CTP Milletvekili Fikri Toros yaptı.

Toros, ekonomide ulaşım ve ulaştırmanın önemine dikkat çekti ve ülkede izolasyonlar nedeniyle ulaşımda yaşanan sorunların halen çözüme ulaşmadığını kaydetti.

Havaalanının henüz hizmete açılamadığını dile getiren Toros, havaalanı için sürekli açılış tarihleri paylaşıldığını fakat bir türlü gerçekleşmediğini söyledi.

Ercan Havaalanı terminalinin en erken zamanda açılmasının herkesin temennisi olduğunu belirten Toros, bu havaalanında sadece iki havayoluna hizmet edecek olmasından dolayı ülkenin turizmine cevap verilemeyeceğini kaydetti. Hükümetin Ercan Havaalanı ile ilgili ivedi kararlar alması gerektiğini dile getiren Toros, havaalanın uluslararası alanlara açılması gerektiğini belirtti.

Gerçekçi çözümler üzerinde durulması gerektiğine dikkat çeken Toros, milli havayolu şirketi kurulması ihtimalinin de düşük olduğunu söyledi.

85 milyon nüfuslu Türkiye’den Ercan havaalanına sadece yedi şehirden uçuş olduğunu dile getiren Toros, bu seferlerin artırılması gerektiğini söyledi.

Ulaştırma Bakanlığının Ercan havaalanının bir an önce açılmasını sağlaması ve ek uçak filosunun temin edilmesi gerektiğini dile getiren Toros, bakanlığın uhdesinde olan deniz limanları konusunda da limanlarda siyasi sorunların yanı sıra kapasite ve standart erişimi yönünde geri olunduğunun bilindiğini kaydetti.

BARÇIN: KARAYOLLARI BU ÜLKENİN KARANLIK NOKTASI

CTP Milletvekili Devrim Barçın da konuşmasında, karayollarının bu ülkenin "karanlık noktası" olduğunu belirtti.

Bütçede ayrılan kaynakların yeterli olmadığını dile getiren Barçın, karayolları bütçesinin 50 bin TL azaltıldığını dile getirerek, dairenin elektrik alımının bütçede azaltılmasının binasının da başka yere devredilecek olmasını akla getirildiğini ve bunların cevaplanması gerektiğini kaydetti.

Karayollarının iş makinası kiralama giderinin de azaltılacak olmasının gerçekçi olmadığını dile getiren Barçın, halk için gerçekçi bir bütçe yapılması gerektiğini söyledi.

Posta Dairesi’ne çok önem verdiğini dile getiren Barçın, dairenin yüzde 85’i personel gideri olduğunu dile getirerek, Türkiye’deki posta dairesinin birçok özel şirketle rekabet edebilir durumda olduğunu söyledi ve ülkedeki dairenin de yatırım yapılarak özel şirketlere rekabet edebilir noktaya getirilmesi gerektiğini kaydetti.  

Barçın, "Posta Dairesi’nin şu anda Türkiyeli öğrencilerin koli yolladığı ve avukatların pul aldığı bir duruma getirildiğini" söyledi.

ERHÜRMAN: SÖZLEŞME BAŞLANGICI NE ZAMAN?

CTP Milletvekili ve Genel Başkan Tufan Erhürman da,  Ercan havaalanında yaşananların önemli olduğunu dile getirerek, kamu- özel anlaşmasında sözleşmenin başlangıç tarihinin ne zaman olduğunun tartışıldığını söyledi.

Böyle kamu özel ortaklı olmayacağını dile getiren Erhürman, böyle bir sözleşmenin yapılamayacağını kaydetti ve meselenin, sözleşmenin ciddiyetle yapılmamasından dolayı gelecek gelirin de sürekli ötelenmesi olduğunu kaydetti.

Turizm bakanının bu kürsüden çıkıp konuşacağını fakat mendirek işinin Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığında olmasının söylendiğini dile getiren Erhürman, mendirek meselesinin yıllardır çözülememesini eleştirdi.

"Bu zihniyet ve bu ciddiyetsizlikle gidilmesi halinde işlerin gelinen noktadan daha kötüye gideceğini" dile getiren Erhürman, akıl almaz söylemlerin yapıldığını kaydetti.

Karayollarında bir tane elektrik teknisyeni olduğunu dile getiren Erhürman, ihtiyaç olan yerlere değil ihtiyaç olmayan yerlere "bir sürü" istihdam yapıldığını kaydetti.  Erhürman, “gerekeli bütçenin konulması için sizin eliniz armut mu topluyor” dedi. 

Milli havayolu şirketinin kurulması konusunda sürekli “kuruldu, kurulmadı” konuşmaları yapıldığını dile getiren Erhürman, sürekli balon gündemlerin yapıldığını ve gerçek gündemlerin de yapılmadığını belirtti.

En fazla gelir getiren sektörün turizm sektörü olduğunu fakat turizmin güney Kıbrıs’a bağımlı bir noktada olunduğunu dile getiren Erhürman, bunların gerçek gündem olduğunu kaydetti.

ŞAHALİ: BAKANLIĞIN BÜTÇESİ YETERLİ DEĞİL

CTP Milletvekili Erkut Şahali de, Ulaştırma Bakanlığının bütçesinin yeterli olmadığına değindi.

Bakanlığın bütçesinin yüzde ellilik kısmının personel maaşları olduğunu ve ülkenin gereksinim duyduğu ihtiyaçlar karşısında yetersiz kaldığını dile getiren Şahali, "Telekom bütçesi en önemli bütçe fakat bizde en belirsiz alan" dedi.

Özel sektörün iletişimi teslim aldığına işaret eden Şahali, Telefon Dairesinin işlevini yitirdiğini ve Telefon Dairesindeki yatırım giderlerini merak ettiğini kaydetti.

4.5 G ihalesinin detaylarını anlamak için izaha muhtaç olunduğunu söyleyen Şahali, yapılan ihalenin izah edilmesi gerektiğini belirtti. Bilgi Teknolojiler Kurumunun bağımsız gibi görünen ama bağımlı duruma düşürülmüş görüntüsü olduğunu belirtti.

 BAYBARS: ÖTEKİLEŞTİRİCİ AÇIKLAMA YAPILMASIN

Bağımsız Milletvekili Ayşegül Baybars da konuşmasında, bakanın istikrarlı ve ülkenin  ihtiyacı doğrultusunda açıklama yapması; ötekileştirişi açıklama yapmaması gerektiğini kaydetti.

Toplumun yapabilecekler üzerinden değerlendirme yaptığını dile getiren Baybars, ülke için Ercan havalimanının kamu özel işbirliği açısından doğru bir hamle olduğunu belirtti.

İhale şartnamesi ve ek sözleşmelerle sıkıntıların bu noktaya geldiğini dile getiren Baybars, tekrardan Ercan havaalanına yapılan sözleşmenin ne aşamada olduğunun açıklanması gerektiğini kaydetti.

Ercan havaalanının bitmesi ile birlikte kategori yükselmesi olacağını dile getiren Baybars, havaalanında en önemli konuların özel güvenlik, polis ve gümrük görevlisi olduğunu belirtti.

Havaalanının çalıştırılması ve faaliyete başlaması için çalışmaların yapılıp yapılmadığını soran Baybars, smart binası ve Ercan kule ile ilgili yeni çalışmanın yapılıp yapılmadığını sordu.

Baybars, devletin de Ercan havaalanı ile ilgili yükümlülüklerini yapmadığını dile getirdi.

SOLYALI: AĞLAMAK  YERİNE ÖNERİ YAPILMALI

CTP Milletvekili Ürün Solyalı da konuşmasında, bütçenin öngörülü şekilde hazırlanması gerektiğini belirtti.

Hükümet programındaki kitapçığın iyi vaadlerle yazıldığını dile getiren Solyalı, bütçe görüşmelerinde “ben ne yapabilirim” konuşmalarının yapıldığını dile getirerek, trafik güvenliği hakkında o koltukta oturmanın önemi olup olmadığını sordu.

Hükümet programı yazılırken gerçekçi olunması gerektiğini dile getiren Solyalı, yerinde tespit yapılıp bütçe kalemlerinde “ağlamak” yerine öneri yapılması gerektiğini söyledi.

Trafiğin hayatın içinden bir konu olduğuna dikkat çeken Solyalı, insan hayatına dokunan siyaset yapılması gerektiğini kaydetti. 

HAMZOĞLU SIKINTILARI ANLATTI

CTP İskele Milletvekili Biray Hamzaoğulları, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı bütçesinde söz alarak, sol direksiyon, otobüs şoförlerinin profesyonel ehliyete geçmesi, kaçak taşımacılık konularına değindi, Güney Kıbrıs’a geçişlerde taşımacılıkta yaşanan sıkıntılara işaret etti.

Hamzaoğulları, otellere verilen “T” izinlerini eleştirerek, ülkede yıllardır taşımacılık sektörüne gereken önemin verilmediğini, taşımacılığın eski araçlarla yapıldığını, çünkü araçları yenileyemediklerini kaydetti.

 GARDİYANOĞLU VE HAMZAOĞULLARI TARTIŞTI

UBP Lefkoşa Milletvekili Sadık Gardiyanoğlu ile taşımacılık konusunda tartışan ve Gardiyanoğlu’nun “bu konuda atılan iftiralara karşı mahkeme kararı var, konuşamazsın” dediği Hamzaoğulları, mahkeme kararı olabileceğini ancak konu üzerinde konuşabileceğini ifade etti ve süreci anlattı.

Güney Kıbrıs’ta araç muayene sürecini da anlatan Hamzaoğulları, toplu taşımacılıkta bir sistem getirilip ilerlemenin sağlanması gerektiğini vurguladı. Hamzaoğulları, karayollarında ciddi bir planlamaya da ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

TOROS: GEREKLİ ADIMLAR ATILMALI

CTP Girne Milletvekili Fikri Toros yeniden söz alarak, Ercan Havalimanında güvenlik önemine değinerek, Ercan’ın dünya ile aynı standartlarda olması ve uluslararası denetimlerin yapılmasının gerektiğine vurgu yaptı. Toros, İngiltere ile Ercan arasındaki uçuşlarda yaşanan yolcu indirme sıkıntısını da anımsatarak, şimdi yeni havalimanında bu sıkıntının aşılması için gerekli adımların atılmasının önemini vurguladı.

UBP Milletvekili Gardiyanoğlu da söz alarak, Hamzaoğulları’nın, ailesi ile ilgili kürsüden yaptığı konuşmaya cevaben, pandemi sürecinde dört nesildir toplu taşımacılık yapan ailesinin, iftiralara karşı dava açtığını ve kazandığını ifade etti, mahkeme kararı üzerine konuşma yapılmasının doğru olmadığını söyledi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar

İlginizi Çekebilir