Azerbaycan-Ermenistan hattında gerilim yine yükseldi

13 Eylül 2022

A
A

Azerbaycan ile Ermenistan arasında, Azerbaycan ordusu mevzilerine yakın bölgelere mayınlama girişimi nedeniyle çatışma çıktı.

ZgotmplZ

Ermenistan ordusunun dün akşam saatlerinde sınırın Daşkesen, Kelbecer ve Laçın istikametlerinde Azerbaycan ordusunun mevzileri arasındaki arazilere ve yollara mayın döşemesi ve Azerbaycan mevzilerini ateş almasının ardından bölgede gerilim yeniden yükseldi.

Bu durumu önlemek için Azerbaycan birliklerince alınan tedbirler neticesinde çatışmalar yaşandı.

Yaşananların, 2'nci Karabağ Savaşı sonrasında Ermenistan ve Azerbaycan arasında meydana gelen en büyük çatışma olduğu belirtiliyor.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Azerbaycan'la yaşanan çatışmalardaki yoğunluğun bu sabah azaldığını belirterek, "Ermenistan Savunma Bakanlığı verilerine göre, an itibarıyla ölen 49 kişimiz var ancak bu nihai rakam değil." dedi.

Ermenistan, Azerbaycan'ı Ermeni topraklarına saldırmakla suçladı.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı ise, Azerbaycan topraklarına, birliklerin ikmal yollarına mayın döşeyerek, Dağlık Karabağ Ateşkes Antlaşması olarak bilinen 10 Kasım 2020 tarihli üçlü bildiriye aykırı davrandığını bildirdi.

Bakü, Ermenistan'ın amacının barış anlaşmasının imzalanmasını geciktirmek olduğunu kaydetti.

KARABAĞ'DA NE OLMUŞTU?

Azerbaycan'ın işgal altındaki Karabağ topraklarını kurtardığı 44 günlük savaşın ardından 10 Kasım’da Azerbaycan, Ermenistan ve Rusya tarafından imzalanan üçlü mutabakat sonucu ateşkes ilan edilmiş ve Karabağ sorununun çözümü yönünde mutabakat metni kabul edilmişti.

Ateşkes anlaşması uyarınca, Ermenistan uzun bir süredir kontrolünde olan toprakları terk etti ve Moskova, bölgenin çatışmasızlığını güvence altına almak gerekçesiyle 2 bin Rus askeri barış gücü görevlendirdi.

Nisan ve Mayıs aylarında Brüksel'de Avrupa Birliği'nin arabuluculuk yaptığı görüşmelerde Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, bir barış anlaşmasına yönelik istişarelerin ilerletilmesi konusunda anlaştı.

Dağlık Karabağ'daki çatışmalar 1991'den bu yana 30 bine yakın insanın ölümüne sebep oldu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar