Avrupa'ya elektrik satabiliriz

18 Nisan 2022

Güncelleme: 19 Nisan 2022

A
A

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Avrupa’ya enterkonnekte olunması halinde Kıbrıs’ta güneş enerjisi kullanımının da önünün açılacağını ve üretilen elektriğin Avrupa’ya satılabileceğini belirtti.

ZgotmplZ

Maliye Bakanlığı'na bağlı Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu'nun (Kıb-Tek) zarar ettiği gerekçesiyle yaklaşık 2 ay önce elektrik fiyatlarına yüzde 300'ü bulan zam yapılmıştı.

Mart ayına yansıyan zamlı faturalara gelen tepkinin ardından hükümet geri adım atarak kilowat saate yapılan zamların yaklaşık 1'er TL'si geri çekildi.

Fakat sonraki günlerde Başbakan Sucuoğlu bu indirimin sadece mart ayına özel olduğunu, diğer aylarda indirimin yapılamayacağını açıkladı.

MOBİL SANTRAL GELİYOR...

Elektrik üretiminde yaşanan sorunlara çözüm için Türkiye'den temin edilecek her biri 25 megawattlık 2 mobil elektrik santrali ile giderilmeye çalışılacak.

Türkiye ile İktisadi ve Mali İşbirliği Protokolü'nün imazalanmasıyla,  "4 yıllık enerji ihtiyacının karşılanmasına yönelik 2 mobil treyler elektrik santralinin kurulması projesi" hayata geçiriliyor.

TATAR: “BİR AN ÖNCE KABLOYLA TÜRKİYE’YE ORADAN DA AVRUPAYA BAĞLANMAK GEREKİR”

Verdiği bir mülakatta elektrik konusna değinen Cumhurbaşkanı Ersin Tatar,  “Akaryakıt demek, zehir demektir, kanser demektir, çevrenin kirletilmesi demektir” diyen Tatar, bu zehrin Kıbrıs’ın Kuzeyinde de Güneyinde de yaşayanları ayrıca turistleri de zehirlemeye devam ettiğini vurguladı.

Bir an önce Kıbrıs’ın kabloyla Türkiye’ye ve oradan da Avrupa enterkonnekte sistemine bağlanmak gerektiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Tatar, bunun tartışması olamayacağını, Rum tarafının da bu konuda olgunlaşması gerektiğini ifade etti.

Yıllardır Türk ve Rum elektrik çalışanları ve mühendislerinin enterkonnekte sistem için koyduğu ortak çabayı takdir ettiğini ve onlara teşekkür ettiğini de belirten Tatar, bu sistemin gayet başarılı şekilde çalıştığını ifade ederek, bunun daha sağlıklı elektrik üretimi ve dağıtımı sağladığını, dolayısıyla enterkonnekte sistemin tüm Kıbrıs’ın bir buçuk milyonluk nüfusunun tümüne fayda sağlayacağını anlattı.

Tatar, Avrupa’nın hem kaliteli üretim hem de sürdürülebilirlik açısından bu sistemi desteklediğini, fiyatın da daha rekabet edebilir şekilde olmasının bununla mümkün olduğunu savunduğunu belirterek, EastMed projesinin fizibl olmadığının ortaya çıktığını, Yunanistan’a 700 kilometrelik yolla bağlanmak yerine Türkiye’ye 40 millik yoldan bağlanmanın maliyetler açısından da daha uygun olacağını kaydetti.

ELEKTRİK AVRUPA'YA SATILABİLİR...

Avrupa’ya enterkonnekte olunması halinde oranın havuzuna bağlı olunacağından, akaryakıt derdinden de kurtulmanın mümkün olacağını dile getiren Tatar, kabloyla elektriğe enterkonnekte olmanın Kıbrıs’ta güneş enerjisi kullanımının da önünü açacağını, çok güneşli zamanlarda Kıbrıs’ın elektriğini Avrupa’ya satmasının söz konusu dahi olacağını aktardı.

2030 yılında tüm akaryakıt kullanan jeneratörlerden vazgeçileceğini dile getiren Tatar, Kıbrıs’ın Türkiye vasıtasıyla Avrupa’ya enterkonnekte olmasının tek çare olduğunu, bunun gerçek bir GYÖ olduğunu, Avrupa ve Amerika’nın desteğiyle böylesi bir projenin hayata geçmesinin hem maliyetlerin düşürülmesi hem daha sağlıklı bir yapı oluşturulması, hem de güneş enerjisinin önünü açacağını vurguladı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar