Amcaoğlu'ndan "Mavi Vatan" mesajı: Sahip çıkacağız

21 Kasım 2022

Güncelleme: 21 Kasım 2022

A
A

Ekonomi ve Enerji Bakanı Amcaoğlu, Türkiye'nin desteğiyle "Mavi Vatan" projesine sahip çıkacaklarını belirtti.

ZgotmplZ
12'nci Türkiye Enerji Zirvesi, sektör temsilcilerinin katılımıyla Antalya'da bir otelde gerçekleştirildi. Açılışa katılan Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu, konuşma yaptı.
AA

Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu, sektör temsilcilerinin katılımıyla Antalya'da bir otelde gerçekleştirilen 12'nci Türkiye Enerji Zirvesi'nin açılışına katılarak, konuşma yaptı.

Amcaoğlu, Türkiye'nin desteğiyle "Mavi Vatan" projesine sahip çıkacaklarını belirtti.

Olgun Amcaoğlu, "Kendi bölgelerimize, Türkiye Cumhuriyeti'nin hak ve hukukuna binaen münhasır ekonomi haklarına hep birlikte sahip çıkarak orada yaşanan adaletsizliğe ve ülkemizin ihtiyacı olan temiz enerjiye, ekonomik enerjiye, sürdürülebilir enerjiye ulaşmak için yeniden yapılanmalara ve bunların ne şekilde olabileceği fikrine çok önem verdiğimizi bilmenizi istiyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Cihat Yaycı tarafından oluşturulan ve benimsenen Mavi Vatan haritası.
MAVİ VATAN NEDİR?

Mavi Vatan, Türkiye Cumhuriyeti'nin Karadeniz, Akdeniz ve Ege'de ilan ettiği deniz yetki alanlarını (karasuları, kıta sahanlığı ve münhasır ekonomik bölge) kapsayan doktrindir.

Mavi Vatan, ilk defa 2006 yılında Türkiye Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nda düzenlenen sempozyumda ortaya atıldı. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda düzenlenen "Karadeniz ve Deniz Güvenliği" konulu sempozyumda emekli Tümamiral Cem Gürdeniz tarafından ortaya atılan "Mavi Vatan", emekli Tümamiral Cihat Yaycı tarafından geliştirildi ve 2010'da Temel Deniz Hukuku kitabında kayda geçirildi.

Mavi Vatan, Türkiye’nin Doğu Akdeniz, Ege, Marmara ve Karadeniz’de bulunan deniz yetki alanlarının tümünü kapsamaktadır.  Mavi Vatan kavramıyla, uluslararası deniz hukukunun kabul ettiği, Türkiye’nin egemenlik yetkisini tam veya kısmî biçimde kullanabileceği deniz yetki alanları kastedilmektedir. Bunlar da karasuları, kıta sahanlığı ve münhasır ekonomik bölge (MEB) olarak sıralanmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar