
Almanya'daki seçimlerde, muhalefet partileri sandıktan birinci çıktı
23 Şubat 2025
Güncelleme: 24 Şubat 2025
Almanya’da yapılan genel seçimde ilk sandık çıkış anketine göre Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partileri yüzde 29 oy oranıyla birinci çıktı.

Almanya'da yaklaşık 59,2 milyon seçmenin oy kullanma hakkı bulunduğu erken genel seçimlerde oy verme işlemi yerel saatle 18.00'de sona erdi.
Alman Birinci Televizyon Kanalı ARD’nın yayımladığı ilk sandık çıkış anketine göre, Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Genel Başkanı Friedrich Merz’i başbakan adayı gösteren Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partileri yüzde 29 oy aldı.
Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) ve Bavyera eyaletinde teşkilatlanmış kardeş parti konumundaki Hristiyan Sosyal Birlik Partisinden (CSU) oluşan CDU/CSU'nun oy oranı 2021'deki seçimlere göre 4,9 puan arttı.
Aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisi bir önceki seçimlere göre oy oranını 9,1 puan artırarak yüzde 19,5 ile ikinci oldu.
Başarılı bir seçim kampanyası yürüten Sol Partinin oyları ise bir önceki seçime göre 4,7 puan arttı. Meclise girmesi kesin gözüyle bakılan Sol Parti, sandık çıkış anketine göre yüzde 8,5 oy aldı.
Mevcut Başbakan Olaf Scholz’u yeniden başbakan adayı gösteren Sosyal Demokrat Partisinin (SPD) oy oranı bir önceki seçime göre 9,7 puan düştü. SPD, yüzde 16 oy oranıyla üçüncü sırada yer alıyor.
Bu oran böyle kalırsa SPD, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra yapılan genel seçimlerde en düşük oy oranını almış olacak.
Yeşiller Partisinin de 2021’deki seçimlere göre oy oranı 1,2 puan düşerek yüzde 13,5'e indi.
Hükümetten ayrılarak ülkede erken genel seçime gidilmesine neden olan Hür Demokrat Parti (FDP) bu seçimlerde SPD ile birlikte büyük kayıp yaşadı.
2021’deki seçimlere göre oyu 6,5 puan düşen FDP’nin oy oranı ilk sandık çıkış anketinde yüzde 4,9 olarak görülüyor. Seçim barajının yüzde 5 olduğu ülkede sonuçlar bu şekilde kesinleşirse FDP, az farkla meclis dışında kalacak.
İlk kez genel seçimlere katılan "Sahra Wagenknecht İttifakı-Anlayış ve Adalet İçin" (BSW) Partisi de yüzde 4,7 oy aldı.
SANDALYE DAĞILIMI
FPD ve BSW'nin yüzde 5’lik seçim barajını geçip geçmeyeceği merak ediliyor. İlk sandık çıkış anketine göre Almanya Federal Meclis'te sandalye dağılımı şu şekilde:
CDU/CSU 211, AfD 142, SPD 116, Yeşiller 98, Sol Parti 62
Ayrıca Danimarkalı azınlığın kurduğu ve özel düzenlemeyle seçim barajından muaf tutulan Güney Schleswig Seçmen Birliği (SSW) de 1 milletvekili ile mecliste temsil edilecek.
Öte yandan seçime katılım oranının yüzde 84 ile 1990'dan bu yana en yüksek düzeye çıktığı bildirildi. Bu sonuçlara göre hiçbir parti tek başına iktidar olamıyor.
HÜKÜMET NASIL KURULUR?
Bu seçimlerde ilk kez, sarkma yetkisini ortadan kaldıran yeni bir seçim yasası yürürlüğe girecek.
Bu yasa, Federal Meclis'teki sandalye sayısını 630 ile sınırlandıracak ve aynı zamanda bazı bölge birincilerinin, partilerinin yeterli oyu alamaması halinde bir sandalyeyi kaybedebileceği anlamına geliyor.
Sandalyeler dağıtıldıktan sonra parti grupları çoğunluk koalisyonu kurmak için müzakerelere başlar. Bu süreç haftalar ya da aylar sürebilir.
Koalisyon konfigürasyonları genellikle partilerin renklerine göre adlandırılır.
Bu kez merkez sağ CDU/CSU ile merkez sol SPD arasındaki büyük koalisyonun yanı sıra 'Kenya koalisyonu' (CDU, SPD, Yeşiller) ve 'Almanya koalisyonu' (CDU, SPD, FDP) da ihtimaller arasında gösteriliyor.
ŞANSÖLYE NASIL SEÇİLİYOR?
Almanya Cumhurbaşkanı - şu anda bu görevi Frank-Walter Steinmeier yürütüyor - genellikle koalisyon partileriyle anlaşarak bir başbakan adayı öneriyor.
Ancak başbakan adayının göreve başlamadan önce Federal Meclis üyelerinin mutlak çoğunluğunun oyunu alması gerektiğinden, federal hükümetin başına kimin geçeceğine nihai olarak Federal Meclis karar veriyor.
Eğer aday ilk turda çoğunluğu sağlayamazsa, ikinci tura gidiliyor. Bu da başarısız olursa, Federal Meclis'in başka bir adayı başbakan olarak seçmek için 14 gün süresi bulunuyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Bizi Facebook'ta takip edin!
mykibris.com'u Facebook üzerinden takip edin, son paylaşımlardan haberdar olun.
Yorum Yap
Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.
Tüm Yorumlar