Aksa üniteleri yine devre dışı: El-Sen bitecek sözleşmeyi işaret etti, Üstel'e çağrı yaptı

1 Şubat 2023

Güncelleme: 2 Şubat 2023

A
A

Dünün ardından Aksa'nın 2 ünitesinin yeniden devre dışı kaldığını bildiren El-Sen, yıl sonu sona erecek sözleşmeyi işaret ederek, "Dün 3 ve bugün 2'şer ünitelerinin arka arkaya tesadüf eseri arıza yapması çok fazla düşündürücüdür." dedi.

ZgotmplZ Aksa Enerji

Haber Merkezi

Yaşanan elektrik kesintileri ile ilgili Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası'ndan (El-Sen) yeni bir açıklama geldi.

El-Sen Genel Sekreteri Ahmet Tuğcu tarafından yapılan yazılı açıklamada, dün ilk olarak Teknecik’teki elektrik santralinin bir ünitesinin, ardından ise Aksa santrallerinin 3 ünitesinin devre dışı kalması sonucunda ada genelinde elektrik kesintileri yaşandığı kaydedildi.

"SÖZLEŞMENİN BİTMESİNE YAKIN ARKA ARKAYA ARIZALAR DÜŞÜNDÜRÜCÜDÜR"

Bu sabah, termik santralin arızası devam ederken, Aksa’nın 2 ünitesinin yeniden devre dışı kaldığının aktarıldığı açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Sözleşmesinin 2023 yılında sona ermesine kısa bir süre kala, sözleşme gereği günlük 100MW enerjiyi sağlamakla mükellef olan Aksa pik saatlerin olduğu 18.00 - 21.00 saatlerinde 45 MW civarında bir üretim yaparak KKTC halkını karanlıklarda bırakmıştır. Sözleşmenin uzatılması için dün 3 ve bugün 2'şer ünitelerinin arka arkaya tesadüf eseri arıza yapması çok fazla düşündürücüdür.

Üzülerek söylüyoruz ki enerji üretim yetersizliğinden kesintiler devam edecek görünmektedir. Aksa daha önce de olduğu gibi sözleşmenin bitiş tarihi yaklaşırken aynı yöntemleri kullanarak ülkemizi ve halkımızı enerjisiz bırakarak sözleşmesini uzatmak istiyor." 

BAŞBAKAN'A ÇAĞRI

Başbakan Ünal Üstel’i de Kıb-Tek Yönetim Kurulu’nun almış olduğu 120MW yatırım kararını hayata geçirmeye çağıren El-Sen, "Ne sizin ne de Aksa'nın patronlarının halkımıza bu işkenceyi çektirmeye hakkı yoktur.” dedi.

AKSA İLE ANLAŞMA 

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-Tek) ile AKSA arasında 2003 yılında 5 yıllık sözleşme yapılmış, 2009 yılında ise 15+3 yıllık yeni sözleşme imzalanmıştı. Eğer +3 yıllık uzatma gerçekleşmezse, Aksa ile olan sözleşme bu yılın sonunda sona erecek.


CESURER MYK'YA KONUŞMUŞTU

MYK Haber, sabah El-Sen Başkanı Çağlayan Cesurer ile görüşmüş, kesintilerin nedenini ve son durumu sormuştu.

Dün Teknecik Elektrik Santrali'ndeki "2" termik santralin ikisinin de devre dışı kaldığını belirten Cesurer, "Dün akşam itibarıyla termik santrallerden birinin sorunu giderildi ve devreye girdi. Şuan da ikinci ünitede devreye alındı ancak 'iletkenlik' dediğimiz buhar kalitesinin istenilen noktaya ulaşması bekleniyor." ifadelerini kullanmıştı. Cesurer, termikteki iletkenliklerin sağlıklı bir şekilde düştüğü takdirde bu akşam bir kesinti olmayacağını belirtmişti.

El-Sen Başkanı, dün akşam itibarıyla Aksa’nın arıza olduğu gerekçesiyle "4" ünitesini durdurduğunu ve kesintinin bu nedenle katlanarak arttığını da eklemişti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar