Adaylar başvuru mesaisinde

31 Mayıs 2023

Güncelleme: 31 Mayıs 2023

A
A

Ara seçim adaylık başvuruları bugün yapılıyor. Adaylık açıklaması yapan 11 isim sırayla YSK ve Lefkoşa İlçe Seçim Kurulu'na adaylık başvurusunda bulunuyor.

ZgotmplZ

Haber Merkezi

50 sandalyeli Cumhuriyet Meclisi'nde Halkın Partisi Genel Başkanı, Lefkoşa Milletvekili Kudret Özersay'ın geçen yıl haziran ayında milletvekilliğinden istifasıyla boşalan 1 Lefkoşa milletvekilliği için 25 Haziran’da yapılacak ara seçim adaylık başvuruları bugün yapılıyor. 

Siyasi partilerden aday olacaklar bugün Lefkoşa’da Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) başvuru yapıyor.

Saat 13.00 itibarıyla adaylık başvurusu yapan isimler sırasıyla; Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) adayı Sami Özuslu, Ulusal Birlik Partisi (UBP) adayı Ali Başman, Demokrat Parti (DP) adayı Serhan Aktunç, Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) adayı Tacan Reynar, Yeniden Doğuş Partisi (YDP) adayı Figen Yaman Lesinger ve Bağımsızlık Yolu adayı Umut Ersoy oldu.

Adaylığını dün duyuran Milliyetçi Demokrasi Partisi (MDP) Buray Büsküvütçü'nün de ilerleyen saatlerde YSK'ya başvuruda bulunması bekleniyor.

Bağımsızlar ise başvurularını Lefkoşa İlçe Seçim Kurulu'na yapıyor.

Bağımsız Milletvekili adayı Sol Hareket Genel Sekreteri Abdullah Korkmazhan saat 13.30'da Lefkoşa İlçe Seçim Kurulu'na adaylık başvurusunda bulunacak.

İş insanı Meriç Erülkü, Çetin Sadeli ve Milli İradeye Saygı Platformu Başkanı Talip Sancar seçime bağımsız aday olarak katılacaklarını kamuoyuna açıklamıştı.

BAŞVURU SONRASI AÇIKLAMALAR...

Başvuru sonrası basına açıklama yapan CTP adayı Sami Özuslu, “Temiz bir seçim kampanyası” diledi, karalama değil, herkesin kendini anlatacağı, vizyonunu ortaya koyacağı bir kampanya süreci temenni etti.

UBP adayı Ali Başman da adaylık başvurusu sonrası yaptığı açıklamada, adaylara başarılar diledi, bu yola girerken, devlete, vatana, millete daha fazla hizmet vermek amacıyla girdiğini söyledi ve hayırlı olmasını temenni etti.

DP adayı Serhan Aktunç ise demokrasinin önde olacağı, adayların birbirine saygılı olacağı bir seçim temennisinde bulundu.

TDP adayı Tacan Reynar açıklamasında, amaçlarının Meclis’te farklı bir muhalefet anlayışı oluşturmak olduğunu söyleyerek, bir milletvekilinin neler başarabileceğini göstermek adına aday olduğunu kaydetti.

Başvurusunun ardından basına açıklamada bulunan YDP adayı Figen Yaman Lesinger de, YDP adayı olmaktan gurur duyduğunu söyleyerek, yüreği vatan için atan herkes için çalışacağını belirtti. Tek kadın aday olmanın avantajına sahip olduğunu dile getiren Lesinger, anne, sporcu ve akademisyen olduğunu söyledi.

ADAYLARIN GEÇİCİ İLANI 1 HAZİRAN'DA YAPILACAK 

Yarınki başvuruların ardından adaylar Yüksek Seçim Kurulu ve ilçe seçim kurulları tarafından 1 Haziran Perşembe günü geçici olarak ilân edilecek. Sandık seçmen listeleri ise cumartesi günü askıya alınacak. Sandık seçmen listeleri askıya alındığı günden itibaren 4 gün askıda kalacak. Adaylar, 4 Haziran Pazar günü kesinleşecek ve kesinleşen adaylar Yüksek Seçim Kurulu ve İlçe Seçim Kurulları tarafından ilan edilecek.

SEÇİM PROPAGANDASI 5 HAZİRAN PAZARTESİ GÜNÜ BAŞLAYACAK

Siyasal partiler ve bağımsız adayların tüm seçim sürecinde kullanacakları sıranın belirlenmesi için Yüksek Seçim Kurulu’ndaki ad çekme 5 Haziran’da yapılacak. Seçim propagandası da 5 Haziran’da başlayacak.

Siyasal partilerin BRT’de propaganda yapmak için Yüksek Seçim Kurulu’na dilekçe vermelerinin son günü ise 6 Haziran.

Seçimlerle ilgili kamuoyu yoklama ve araştırmaları en son 10 Haziran'da yayımlanabilecek. Sandık seçmen listeleri 13 Haziran’da tamamlanacak. Seçmen kartlarının dağıtılmasının son günü ise 22 Haziran.       

SEÇMENLER 25 HAZİRAN’DA SANDIK BAŞINA GİDECEK    

Seçim propagandası 24 Haziran’da sona erecek. Seçmenler, 25 Haziran’da sandık başına gidecek.

1 MUHTAR VE 50 İHTİYAR HEYETİ ÜYESİ DE SEÇİLECEK

25 Haziran'da, çeşitli nedenlerle boşalan 1 muhtarlık ve 5 ilçede toplam 50 ihtiyar heyeti üyeliği için de yerel ara seçime gidilecek.

KKTC'deki seçim mevzuatına göre muhtar ve ihtiyar heyeti üyeleri sadece bağımsız olarak seçime katılabiliyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar