ABD'nin "çözüm" açıklaması Dışişleri'ni öfkelendirdi

4 Kasım 2022

A
A

Dışişleri Bakanlığı, “ABD’nin bir yandan Rum tarafına silah satışı yapması diğer yandan ise 'Ada’da bir çözümü' desteklediklerini ifade etmesi inandırıcı değildir.” tepkisini gösterdi.

ZgotmplZ

Dışişleri Bakanlığı, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Sözcüsü Ned Price'ın Kıbrıs ile ilgili açıklamalarına tepki gösterdi.

Price, adada Birleşmiş Milletler parametrelerine atık yaparak, iki bölgeli, iki toplumlu ve siyasi eşitliğe dayalı çözümü desteklediklerini yinelemişti.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, ABD Dışişleri Sözcüsü'nün 2 Kasım'da yaptığı açıklama hatırlatıldı.

"İNANDIRICI DEĞİL"

ABD'nin, Rum tarafının Kıbrıs konusundaki görüşlerini tekrarladığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Her şeyden önce ABD'nin bir yandan Rum tarafına silah satışı yapması diğer yandan ise 'Ada’da bir çözümü' desteklediklerini ifade etmesi inandırıcı değildir. Kabul edilebilir bir anlaşmaya bir tarafı silahlandırarak varılmasının mümkün olmadığını ABD yetkililerinin bildiği aşikardır. Ada’da kendini Türk ulusunun bir parçası olarak gören Kıbrıs Türkleri ve kendini Helenizm'in bir unsuru olarak gören Kıbrıs Rumları yaşamaktadır. ABD yetkililerinin 'Kıbrıslı' diye bir milletten bahsetmesi ve Ada’nın en temel olgularını bilmezlikten gelmesi ise manidardır."

BARIŞ GÜCÜ VE FEDERASYON

KKTC'nin Birleşmiş Milletler (BM) Barış Gücü’nün ülkedeki mevcudiyeti ve faaliyetlerini sürdürebilmesi için KKTC ile BM arasında yasal bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu defaten kayda geçirdiği aktarılan açıklamada, şu görüşlere yer verildi :

"Bu görüşten hareketle KKTC proaktif davranarak BM yetkililerine her iki tarafın da çıkarına olacak bir anlaşma taslağı sunmuştur. BM Barış Gücü’nün ülkemizdeki faaliyetlerini sürdürmesinin yolunu açacak KKTC'nin bu adımına, ABD'nin olumlu yaklaşmasını bekliyoruz.

Elli yıl önceki şartlar gözetilerek görüşülmeye başlanan ve birçok kez Rum tarafının uzlaşmazlığı nedeniyle başarısız olan 'federasyon' formülünde ABD'nin halen ısrar etmesi değişen koşullar ile bağdaşmamaktadır. Federasyonu hedef alan müzakerelerin Rum tarafınca reddedildiği tescillenmiştir. Ancak daha da önemlisi Ada’da iki halk ve iki devlet bulunmaktadır. Ancak bu olguyu dikkate alan bir çaba bölgede ve Ada’da arzulanan istikrar ve refah ortamını yaratabilecektir."

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar