AB'den yükselen Rum yanlısı açıklamalara tepki

13 Ağustos 2022

Güncelleme: 13 Ağustos 2022

A
A

AB Komisyonu sözcülerinin açıklamalarını değerlendiren Ertuğruloğlu, Cumhurbaşkanı Tatar’ı “toplum lideri” olarak görme yanılgısını sürdüren AB’nin, esasta, Kıbrıs Türk halkını Rum halkının eşiti olarak görmediğini de gösterdiğini kaydetti.

ZgotmplZ

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Avrupa Birliği Komisyonu sözcülerinin son iki günde yaptıkları açıklamaları değerlendirdi.

Avrupa Komisyonu Sözcüsü Peter Stano, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'le görüşmesiyle alakalı Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın sözde Kıbrıs hükümetinin kontrolü dışındaki topraklarındaki bir “toplumun lideri" olarak görüşmeler yapma hakkı olduğunu, ancak “Kıbrıs'ın uluslararası ilişkilerini sözde Kıbrıs Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı’nın yürüttüğünü" kaydetmişti.

Komisyonun yapısal reformlardan sorumlu sözcüsü Adalbert Jahnz da, Türkiye'nin KKTC'deki etkisini genişletme çabaları konusunda, ileriye dönük en iyi yolun kapsamlı bir çözüm olduğunu belirterek, Komisyon'un rolünün “aynı zamanda BM aracılığıyla çözüm sürecine teknik ve hukuki destek sağlamayı ve Kıbrıs Türk toplumu için yardım programını da içerdiğini" belirtmişti.

Ertuğruloğlu, sözcüler aracılığıyla yapılan açıklamalarla, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ı “toplum lideri” olarak görme yanılgısını sürdüren Avrupa Birliği’nin, esasta, Kıbrıs Türk halkını Rum halkının eşiti olarak görmediğini de gösterdiğini kaydetti.

Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, açıklamasında şunlara yer verdi:

  • Bu açıklamaların, Avrupa Birliği’nin, kendi ilkelerini çiğneyerek üye yaptığı Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne koşulsuz desteğini sürdürmekten başka bir amacı olmadığını göstermektedir.
  • Avrupa Birliği’nin, izlediği bu yanlış politikasından, Ada’da kabul edilebilir gerçekçi bir anlaşmaya varılması için yürütülen çabalara yapıcı iştirak etmek yerine Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne hizmet eden statükoyu muhafaza etmeyi yeğlediği açıkça anlaşılmaktadır.
  • Cumhurbaşkanı Sayın Ersin Tatar’ın Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev ile yaptıkları görüşmelerine ilişkin Avrupa Birliği Komisyonu Sözcüsü tarafından yapılan açıklama, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin ilgili açıklamalarıyla örtüşmesi manidardır.
  • Sayın Cumhurbaşkanımızı “toplum lideri” olarak görme yanılgısını sürdüren Avrupa Birliği, esasta, Kıbrıs Türk halkını Rum halkının eşiti olarak görmediğini de göstermektedir.
  • Avrupa Birliği üzerine kurulduğu iddia edilen değerlere uygun davranmayarak Kıbrıs Türk halkının en temel insan haklarını, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin isteği doğrultusunda, çiğnemekten de çekinmemektedir.
  • Avrupa Birliği, verdiği sözde mali yardımları Kıbrıs Türk halkına karşı bir şantaj olarak kullanmayı alışkanlık haline getirmiştir. Avrupa Birliği’nin Kıbrıs Türk halkının sosyoekonomik kalkınmasına samimi bir katkı yapma niyeti bulunmamaktadır.
  • Anavatan Türkiye’nin ülkemizin sosyoekonomik kalkınması için yaptığı yardımın yanında sembolik önemi dahi olmayan bu sözde yardımın tek amacı, “güven yaratıcı önlemleri” destekleyerek Kıbrıs Türk halkı için geçmişin bir parçası olan federasyon modelinin hayata geçirilmesini empoze etmektir.
  • Başarısız olmuş ve tüketilmiş federasyon modeli artık ortak bir zemin olmaktan çıkmıştır. Tarafların gerçekçi bir zemine ihtiyaçları vardır. Tek gerçekçi zemin ise Ada’da iyi komşuluk içerisinde yaşayacak iki egemen eşit Devletin varlığının tescilidir.

Cumhurbaşkanı Tatar’ın Konya'da Aliyev'le görüşmesi ve Azerbaycan'ın Ersin Tatar için "KKTC Cumhurbaşkanı" sıfatını kullanması Güney'de rahatsızlığa yol açmış, Rum yönetimi vakit kaybetmeden şikayet hazırlıklarına başlamıştı.

Tatar-Aliyev görüşmesinden rahatsızlık duyan Rum yönetimine tepki gösteren Dışişleri Bakanlığı, "GKRY, Ada'da iki devletin var olduğu gerçeğinin kabul edilmesinden rahatsız oluyor." değerlendirmesi yapmıştı.

GÖRÜŞME KONYA'DA OLDU

Tatar ile Aliyev, 9 Ağustos'ta Konya'da bir araya gelmişti.

Görüşmede, Aliyev'e Kıbrıs konusunda bilgi veren Tatar, Türkiye ile uyum içinde bir politika yürüttüklerini söylemişti.

Tatar, görüşmenin son derece samimi bir ortamda geçtiğini kaydederek, iki ülke arasındaki karşılıklı münasebetlerin gelişmesi için değerlendirmelerde bulunulduğunu da vurgulamıştı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İLGİLİ HABERLER


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar