9 duruşma, 1 yıllık yargılama: İşte Özkurt'un yargılanma süreci

8 Haziran 2022

Güncelleme: 27 Temmuz 2022

A
A

"Seçim yasaklarını ihlal ettiği" gerekçesiyle iki ay hapis cezası verilen Özkurt’un yargılanma süreci yaklaşık bir yıl sürdü. Tebliğ ve itham için 9 kez duruşma yapıldı.

ZgotmplZ

Bayrak Radyo Televizyon Kurumu (BRTK) Müdürü Meryem Çavuşoğlu Özkurt’un yargılanma süreci, yaklaşık bir yılın ardından iki ay hapis cezasıyla noktalandı.

Seçim yasaklarını ihlal ettiği, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) "canlı yayını durdurun" ihtarına uymadığı gerekçesiyle yargılanan BRTK Müdürü Meryem Çavuşoğlu Özkurt hakkındaki karar 9 duruşma sonrasında dün okundu.

Yaklaşık bir yıl süren ve dün okunan 2 aylık hapis cezasıyla ilgili karara itiraz etmek ve istinaf dosyalamak için verilen süreyse 10 gün. Özkurt’un avukatı Feyzi Hansel, dün yaptığı açıklamada, kararı istinafa taşıyacaklarını açıklamıştı.

DAVA DOSYALAMA TARİHİ 7 TEMMUZ 2021

YSK’nın şikayeti üzerine BRTK Müdürü Özkurt aleyhine 7 Temmuz 2021 tarihinde Başsavcılık tarafından dava dosyalandı. 4 Ağustos 2021’de görülmeye başlanan dava kapsamında itibaren tebliğ ve itham için 9 duruşma yapıldı.

Yüksek Mahkeme Genel Sekreterliği’nin, Türk Ajansı Kıbrıs (TAK) muhabirine verdiği bilgiye göre, "YSK’nın hem telefonla hem de mail üzerinden yayınların durdurmasıyla ilgili ihtarına uyulmadı."

Lefkoşa Kaza Mahkemesi’nde görülen davada "Seçim ve Halk Oylaması Yasası’na aykırı hareket", "seçim yasaklarını ihlal" ve "Yüksek Seçim Kurulu’nun ihtarına uymamak"tan suçlu bulunan Özkurt, ilk davadan 2 ay, ikinci davadan 20 gün hapse mahkum edildi.

Özkurt’un hapislik cezası 2 ay olarak takdir edildi. Söz konusu suçların iki yıla kadar hapislik cezası öngördüğü de belirtildi.

ÖZKURT KARAR İÇİN NE DEMİŞTİ?

Meryem Çavuşoğlu Özkurt ise kararın ardından yaptığı açıklamada, kendisinin kamu hizmeti yayıncılığı yaptığını söylemişti. Özkurt, “O günkü yayında KKTC siyasetçileri konuşmayacak diye anlaşmıştık. Sadece Türkiyeli siyasetçiler konuşacak diye anlaşmamıza rağmen ne yazık ki KKTC’li siyasiler tek tek kürsüye çıkarak konuşma yaptılar. BRT ile birlikte SİM TV hariç, tüm özel kanallar ve web tv’ler de bu yayını verdi. Ben bugün hala kamu yayıncılığı yaptığıma inanmaktayım. Bu cezayı hak ettiğime inanmıyorum. Ülkem için yaptığım bu yayından sonra siyasilerin de bana verilen bu ceza karşısında nasıl bir tavır izleyeceklerini merakla beklemekteyim.” ifadelerini kullanmıştı.

Özkurt'un tutuklama kararına tüm kesimlerden farklı tepkiler yükselmişti.

Meryem Çavuşoğlu Özkurt
MERYEM ÇAVUŞOĞLU ÖZKURT KİMDİR?

1966 yılında Kıbrıs'ta doğdu. Türkiye'de İstanbul Marmara Üniversitesi, İletişim Fakültesi'nden 1988 'de mezun olan Özkurt, aynı yıl içerisinde TRT'de televizyon hayatına ilk adımı attı.

1990 yılında Kıbrıs'a dönerek , KKTC'nin resmi kanalı olan Bayrak Radyo Televizyon Kurumu'nda birçok proje ve programa prodüktor olarak imza attı. Türkiye'de özel kanalların açılmasından sonra Show TV'ye geçti.

TGRT'nin yayın sorumlusu olarak haber ajandı Reuters'in Londra (İngiltere) merkezinde bulundu. Aynı kurumun çeşitli birimlerinde yönetmen ve sorumlu olarak görev aldı.

2002 yılında Samanyolu Televizyonu'na geçen Özkurt, Samanyolu Haber'in de kurucu kadrosunda yer aldı.

Bir süre Star TV'de görev yapan Özkurt, 2009 yılında ana haber yönetmeni olarak TRT Haber dairesinde çalışmaya başladı. TRT 2 kanalını haber kanalına dönüştüren ekibin içinde yer aldı.

Meryem Çavuşoğlu Özkurt, 10 Haziran 2016 tarihinde Bakanlar Kurulu tarafından BRTK Müdürlüğü'ne atandı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar