40 örgütten Din İşleri önünde "Ünsal istifa" eylemi

26 Ocak 2023

Güncelleme: 26 Ocak 2023

A
A

Ülkede örgütlü bazı siyasi parti, sendika ve dernek, Din İşleri Başkanı Ahmet Ünsal’ın kamuoyunda tepkiye yol açan açıklamalarını protesto etmek ve istifa çağrısı yapmak için bu akşam Din İşleri Başkanlığı önünde eylem gerçekleştirdi.

ZgotmplZ

Lefkoşa’da bazı siyasi parti, sendika ve örgütler, ülkede uygulandığını savunduğu muhafazakarlaştırma politikalarına “dur” demek amacıyla bugün protesto eylemi düzenledi.

Eylemin adresi Din İşleri Başkanlığı önüydü. Eylemciler ardından 16 yaşındaki Zehie Helin Reessur cinayetiyle ilgili yayınını protesto amacıyla Kıbrıs Medya Grubu binasına yürüdü. 

Din İşleri Başkanlığı önündeki eylemde, Din İşleri Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ünsal’ın kamuoyunda tepkiye yol açan açıklamaları protesto edildi. Polisin aldığı geniş güvenlik önlemeleri dikkat çekti.

Ana Muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, bazı muhalefet milletvekilleri, sendika, sivil toplum örgütü temsilcilerinin katıldığı eylem sırasında "Ahmet Ünsal istifa", "Ünsal evine, Kıbrıs senin neyine", "Bu memleket bizim, biz yönetelim" sloganları atıldı, “Sebep işgal, sonuç Ahmet Ünsal“,  “Ankara, Ahmet’i da al, defol”, "Emeğimiz, Bedenimiz, Haklarımız Bizimdir" ve “Kadınız, öfkeliyiz, peşindeyiz” yazılı pankartlar açıldı.

Eylemde yapılan ortak açıklamada Ahmet Ünsal'ın yasaları yok sayarak ve ortaya gerici faaliyetler koyduğu iddia edilerek, görevden alınması ve vatandaşlığının iptal edilmesi talep edildi. Açıklamada, din dersi kitaplarında farklı inançların yer alması gerektiği belirtildi.

Örgütler adına ortak açıklamayı Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Yürütme Kurulu üyesi Mebruke Diren okudu.

Ortak açıklamada 7 maddeden oluşan talep listesi de açıklandı. Talepler şöyle sıralandı:

  1. Din İşleri Başkanı Ünsal derhal görevden alınmalı, Anayasal düzenimizi tehdit eden faaliyetlerden ötürü, kendisine verilen istisnai vatandaşlık iptal edilmeli.
  2. Eğitim Bakanlığı, gereken denetimleri yaparak, çocukların maruz bırakıldığı istismarı engellemeli ve Milli Eğitim Yasası’na aykırı faaliyet gösteren yapılanmalara müdahale etmelidir.
  3. Okullardaki din dersleri, çocukların soyut düşünce yeteneklerinin geliştiği çağlarda, zorunda değil seçmeli şekilde müfredata dahil edilmelidir. Daha küçük yaştaki çocuklar için uygulanmamalıdır.
  4. Din dersi kitapları, farklı din ve inançları içermeli, felsefi ve bilimsel şekilde hazırlanmalıdır. Bu dersler okullarda sosyoloji ve felsefe öğretmenleri tarafından verilmelidir.
  5. İnsan haklarına ve toplumsal cinsiyet eşitliğine dair dersler müfredata dahil edilmeli, ilkokuldan başlayarak cinsiyet ve ayrımcı ifadeler ders kitaplarımızdan çıkarılmalıdır.
  6. Hem Vakıflar İdaresi’nin hem de Din İşleri Başkanlığı Dairesi’nin yapısı ve yasal dayanağı yeniden gözden geçirilerek, devlet eliyle topluma tek bir din ve inanç dayatılmamalıdır.
  7. Sağlıkta, eğitimde ve sosyal hizmetlerde yaşanan sorunlar ortada iken, Din İşleri’ne ayrılan bütçenin büyük bir kısmı söz konusu alanlardaki sorunları çözmek için kullanılmalıdır.

Eylemciler daha sonra 16 yaşındaki Zehie Helin Reessur’un öldürülmesini “magazinleştirdiği” gerekçesiyle, Kıbrıs gazetesi önüne yürüyerek, bunu protesto etti. Burada yapılan konuşmalarda kadın cinayetlerinin meşru bir gerekçesi olamayacağı ifade edilerek, Kıbrıs gazetesinin özür dilemesi talep edildi.

NE OLMUŞTU?

Din İşleri Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ünsal, 9 Ocak Pazartesi günü O. Fazıl Polatpaşa Camii konferans salonunda "Aile Okulu Seminerleri" dizisi kapsamında verdiği "İslam'da Evliliğin Eşlere Tanıdığı Hak ve Yüklediği Sorumluluklar" konulu konferansında kullandığı ifadeler nedeniyle tepkilere neden olmuştu.

İnternet gazetesi Bugün Kıbrıs konuyu gündeme taşırken, Ünsal'ın konferanstaki konuşmasına ait olduğu iddia edilen bölümlerden bazılarını şöyle yazmıştı:

“İnsanlar niye evlenir? Çoğalmak için. Dolayısıyla bir kadın kocasının yatak davetine icabet etmek zorundadır. Yani, ihtiyacı karşılanacak. Bazıları evleniyorlar, bir sene geçiyor, iki sene geçiyor, üç sene geçiyor çocuk yok. Niye yok? Kedimiz var. Olur mu ya? Evlenmenin sebebi çoğalmak. Elalemin kızı, elalemin oğlu sana neslin üresin diye helal kılınıyor. Keyif yapasınız diye değil.”

Din İşleri'nden yapılan açıklamada "tamamen hukukî bir içeriğe sahip olan sunumunun" çarpıtıldığı ve başkanı suçlayıcı hale getirildiğini savunularak, dinî bilginin kişinin şahsî görüşü olmadığı kaydedilmişti.

Ünsal da, YeniDüzen'e yaptığı açıklamada, söz konusu ifadeleri "söylemediğini" savunmuştu. Toplantıdaki konuyu HAGEM’in belirlediğini, kendisinin de anlattığını söyleyen Ünsal, “Kendi görüşümü değil, İslam’ı anlattım.” demişti.

Bunun üzerine Bugün Kıbrıs, konuşmanın ses kaydını yayınlamıştı.

13 Ocak'ta toplanan Bakanlar Kurulu, Ünsal hakkında soruşturma başlatıldığını açıklamıştı.

Ülkede örgütlü bazı siyasi parti, sendika ve dernek, 16 Ocak'ta Din İşleri Başkanı Ahmet Ünsal’ın açıklamalarını protesto etmek için bir yürüyüş düzenlemişti.

Kıbrıs Anneleri Sivil İnisiyatifi adlı oluşum ise 19 Ocak'ta yaptığı açıklamayla Ahmet Ünsal’a destek vermiş, Ünsal'ın konuşmasının bağlamından koparıldığı ve İslam'a ve Allah'a hakarete uzanan bir sürece dönüştürüldüğünü savunmuştu.

Konu 16 Ocak'ta Meclis gündemine de taşınmış, muhalefet milletvekillerince Ünsal’ın görevden alınması talep edilmişti. Hükümet adına görüş bildiren Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı ise Ünsal'ın konuşmasını "ifade özgürlüğü" olarak nitelemişti. Arıklı bununla birlikte Ünsal hakkında soruşturma başlatıldığını da reddetmemişti.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz ise 20 Ocak'ta katıldığı bir programda, Ahmet Ünsal hakkında soruşturma başlatılmasına yönelik herhangi bir adımın atılmadığını açıklamıştı.  

Bunun üzerine 21 Ocak’ta Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) mensubu ve bağımsız kadın milletvekilleri ortak bir açıklama yaparak, "Soruşturma yok, görevden alma yok, neyi bekliyorsunuz?" sorusunu yöneltmişti.

Görevine 20 Temmuz 2021’de başlayan Prof. Dr. Ahmet Ünsal, 21 Kasım 2012’den bu yana Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı. 56 yaşındaki Ünsal, yüksek lisans ve doktorasını İslam Hukuku üzerine yaptı.

Din İşleri Başkanı, Başbakan tarafından öneriliyor ve Cumhurbaşkanınca atanıyor.

Başbakan ve Cumhurbaşkanının Din İşleri Başkanı'nı görevden alma yetkisi var.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar