4 yasa tasarısı birden hazırlandı... Alkollü sürücülere ağır cezalar!
9 Ağustos 2024
Güncelleme: 9 Ağustos 2024
Yol Güvenliği (Değişiklik) Yasa Tasarısı, Yol Trafik (Değişiklik) Yasa Tasarısı, Trafik Suçlarının Davasız Halli ve Ceza Puanı (Değişiklik) Yasa Tasarısı ve Yolcu ve Eşya Taşınması (Denetim) (Değişiklik) Yasa Tasarısı bilgiye sunuldu.
Cumhuriyet Meclisi Başkanlığı, çoğunluğu trafik suçlarına verilen para ve puan cezalarını yeniden düzenleyen bazı yasa tasarılarının da bulunduğu tasarıları Resmi Gazete’de yayımlayarak halkın bilgisine sundu.
Resmi Gazete’de yayımlanan Yol Güvenliği (Değişiklik) Yasa Tasarısı, 1974 Motorlu Araçlar ve Yol Trafik (Değişiklik) Yasa Tasarısı, Yol ve Trafik Suçlarının Davasız Halli ve Ceza Puanı (Değişiklik) Yasa Tasarısı ve Motorlu Araçlarla Yolcu ve Eşya Taşınması (Denetim) (Değişiklik) Yasa Tasarısı’na ilişkin görüş ve önerilerin, özel ve tüzel kişilerce Meclis Başkanlığı'na sunulabileceği bildirildi.
Görüş ve öneriler, dün itibarıyla 20 gün içinde yazılı olarak sunulabilecek.
YOL GÜVENLİĞİ (DEĞİŞİKLİK) YASA TASARISI
150 mg/100 ml üzerinde alkollü sürüşte yeni ceza
Resmi Gazete'de yer alan Yol Güvenliği (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nda 150 mg/100 ml üzerinde alkol oranın üzerindeki sürücülere getirilen cezalarda düzenleme yapıldı.
Yasa tasarısına göre, nefesteki alkol miktarı 24 mg/100 ml veya kandaki alkol miktarı 50 mg/100 ml’den fazla, ancak 48 mg/100 ml veya 101 mg/100 ml'den az olması durumunda, bir yıla kadar hapis ve/veya beş asgari ücrete kadar para cezası verilebilecek ve/veya sürücüler üç ayı geçmeyecek şekilde sürüş ehliyeti sahibi olmaktan veya almaktan men edilebilecek.
Bu miktarın; nefeste 47 mg/100ml veya kanda 100 mg/100 ml’den fazla, ancak 72 mg/100 ml veya 151 mg/100 ml’den az olması durumunda, sürücüler iki yıl hapis ve/veya 10 asgari ücret para cezasına çarptırılabilecek ya da üç ayı geçmeyecek şekilde sürüş ehliyeti sahibi olmaktan veya almaktan men edilebilecek.
Nefesteki alkol miktarının 71 mg/100 ml, kandaki alkol miktarının 150 mg/100 ml’den fazla olması durumunda ise, üç yılı geçmeyen hapis cezası, 15 asgari ücrete kadar para cezası veya altı ayı geçmeyen bir süre için sürüş ehliyeti sahibi olmaktan veya almaktan men edilme öngörülüyor.
Böyle bir durumda aracın ise dava sonuçlanana kadar muhafaza altına alınacağı kaydediliyor.
Tasarı’da kamu için kullanılan motorlu araçlarda, alkol alt sınırının sıfırdan başladığı belirtiliyor.
SUÇ VE CEZALAR (MADDE 9):
Bu Yasanın 3'üncü maddesinin (1)'inci fıkrası hükümlerine göre alkol sınırını aşarak suç işleyen kişilere aşağıdaki cezalar verilir:
- (A) Nefesteki alkol miktarı 24 µg/100 ml veya kandaki alkol miktarı 50 mg/100 ml’den fazla ise, ancak 48 µg/100 ml veya 101 mg/100 ml’den az olması durumunda, bir yıla kadar hapis ve/veya 5 asgari ücrete kadar para cezası ve/veya üç ayı geçmeyen süre için sürüş ehliyeti almaktan men.
- (B) Nefesteki alkol miktarının 47 µg/100 ml veya kandaki alkol miktarı 100 mg/100 ml’den fazla, ancak 72 µg/100 ml veya 151 mg/100 ml’den az olması durumunda, iki yıla kadar hapis ve/veya 10 asgari ücrete kadar para cezası ve/veya üç ayı geçmeyen süre için sürüş ehliyeti almaktan men.
- (C) Nefesteki alkol miktarı 71 µg/100 ml veya kandaki alkol miktarı 150 mg/100 ml’den fazla olması durumunda, üç yıla kadar hapis ve/veya 15 asgari ücrete kadar para cezası ve/veya altı ayı geçmeyen süre için sürüş ehliyeti almaktan men.
- (D) Kamu için kullanılan motorlu araç kullanan kişilere yukarıdaki (A) bendinde belirtilen alt sınır "0" (sıfır) olarak uygulanır.
Bu Yasanın 3'üncü maddesinin (2)'nci fıkrası, 4'üncü maddesinin (4)'üncü fıkrası ve 5'inci maddesinin (5)'inci fıkrasının (A) bendi kurallarına aykırı hareket eden kişiler, aylık asgari ücretin 15 katına kadar para cezası ve/veya üç yıla kadar hapis cezasına çarptırılır ve/veya on iki ayı geçmeyen bir süre için sürüş ehliyeti almaktan men edilir.
Hakkında böyle bir soruşturma veya kovuşturma başlatılan kişiler, beş iş günü içinde Mahkeme huzuruna çıkarılır ve böyle bir kişinin sürüş ehliyetine dava neticeleninceye kadar Mahkemece el konulabilir.
Yukarıdaki (1) inci fıkranın (C) bendinde belirtilen suçun işlenmiş olduğu araç, Mahkeme başka türlü emir vermedikçe dava sonuçlanana kadar polis tarafından muhafaza altına alınır.
YOL VE TRAFİK SUÇLARININ DAVASIZ HALLİ VE CEZA PUANI (DEĞİŞİKLİK) YASA TASARISI
Resmi Gazete’de yayımlanan Yol ve Trafik Suçlarının Davasız Halli ve Ceza Puanı (Değişiklik) Yasası’ndaki bir takım trafik suçlarında para cezası ve puanlarda düzenlemeye gidildi.
Tasarıdaki düzenlemelerdeki amacın caydırıcılık olduğu kaydedildi.
Yeni para cezası ve ceza puanı cetveline göre, hız sınırı aşımlarında, trafik levhalarında riayet etmeme, viraja yaklaşıldığında yavaşlamama, uygun park etmeme, emniyet kemeri kullanmama, işletme izinsiz yolcu taşıma, polis memurlarının talimatlarına riayet etmeme, araç içerisinde cep telefonu kullanmak gibi eylemlerde bulunma gibi trafik suçlarında uygulanacak cezalarda artış yapıldı.
MOTORLU ARAÇLARLA YOLCU VE EŞYA TAŞINMASI (DENETİM) (DEĞİŞİKLİK) YASA TASARISI
Resmi Gazete’de yayımlanan Motorlu Araçlarla Yolcu ve Eşya Taşınması (Denetim) (Değişiklik) Yasa Tasarısı’na yapılan düzenlemelerle ise kaçak taşımacılığın tespitinin ve kaçak taşımacılık yapan kişilere caydırıcı cezalar verilmesinin amaçlandığı kaydedildi.
Yapılan düzenlemelerde, yolcu taşıma izni olmayan özel araçların aynı güzergahta yapacakları gidiş ve dönüşlere ilişkin sınırlamalar getirildi; elektronik denetleme sistemiyle takibinin yapılacağı belirtildi.
Bunun yanında, izinsiz araç kiralamalarına ilişkin cezalara bir takım düzenlemelere gidildi.
1974 MOTORLU ARAÇLAR VE YOL TRAFİK (DEĞİŞİKLİK) YASA TASARISI
1974 Motorlu Araçlar ve Yol Trafik (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nda ise, kaçak taşımacılığı tespit edilebilmesi ve kaçak taşımacılık yapan kişilere verilen cezaların caydırıcı olması amacıyla çeşitli düzenlemelere gidildi.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Bizi Facebook'ta takip edin!
mykibris.com'u Facebook üzerinden takip edin, son paylaşımlardan haberdar olun.
Yorum Yap
Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.
Tüm Yorumlar